Nauka

Novi sistem prepoznavanja zasnovan na venama

Novi sistem prepoznavanja zasnovan na venama
Foto: N.N. | Novi sistem prepoznavanja zasnovan na venama

Iako većina kompanija za sisteme prepoznavanja svoj fokus stavlja na facijalno prepoznavanje, jedna kineska firma tvrdi da je razvila mnogo napredniji sistem identifikacije koji je zasnovan na mikroosobinama vena koje se nalaze u ljudskoj ruci. AirWave je razvila kompanija MELUX, i to je nevjerovatno efikasan sistem identifikacije za koji se tvrdi da je i do milion puta tačniji nego tehnologija raspoznavanja lica.

U licu postoji samo 80 do 280 tačaka koje umjetna inteligencija može prepoznati kada skenira nekoga, ali AirWave može skenirati više od milion mikroosobina koje se nalaze u dlanu ruke za manje od 0,3 sekunde.

Ovo čini ovaj sistem faktički nemogućim za prevaru. Jednostavan prelazak dlanom iznad specijalnog senzora je sve što je potrebno kako bi se dobila ultratačna identifikacija i autentikacija ili autorizacija.

"AirWave tehnologija vena ruke, koja je bazirana na umjetnoj inteligenciji, u mogućnosti je da osjeti milione dimenzionalnih mikroosobina, karakterističnih tačaka, od velikih vena, do kapilara. Za to je potreban jedan prelazak rukom iznad senzora, što omogućava korisnicima da ostanu u pokretu dok traje autorizacija", rekao je Xie Qinglu, osnivač i član odbora MELUX-a.

"Velike vene i kapilari ispod kože su jedinstveni, oni su na nivou pet mikrometara, i čak su i više sofisticirani nego putevi u metropolama", dodao je Xie Qinglu.

AirWave tehnologija može identifikovati jednu ruku od milijardu, u manje od tri desetine sekunde. U ovom trenutku, kineski narod se oslanja na QR kodove, facijalno prepoznavanje i sisteme lozinki po pitanju plaćanja. MELUX smatra sadašnje metode nesigurnima i otežavajućim okolnostima za starije građane, pogotovo po pitanju facijalnog prepoznavanja. AirWave se smatra mnogo efikasnijim i sigurnijim, lakim za korištenje, i mnogo manje invazivnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije