Linkovi

Brod sa 50 migranata prevrnuo se kod obala Libije


Libijiska obalska straža spasava migrante u Homsu, 27. avgusta 2019. (arhivski snimak)
Libijiska obalska straža spasava migrante u Homsu, 27. avgusta 2019. (arhivski snimak)

Brod sa najmanje 50 migranata koji su se uputili ka Evropi prevrnuo se u Sredozemnom moru nadomak obale Libije, saopštili su agencija UN za izbeglice i Obalska straža Libije. Za to vreme, jedna nezavisna grupa kaže da postoji drugi brod sa 56 migranata kojima takođe preti opasnost.

Portparol obalske straže Ajub Gasim izjavio je za Asošijejted Pres da se

Migranti tokom operacije spasavanja, 14 nautičkih milja od obala Libije, 8. septembra 2019.
Migranti tokom operacije spasavanja, 14 nautičkih milja od obala Libije, 8. septembra 2019.

Nezavisna grupa koja pruža podršku ljudima koji prelaze Sredozemno more, "Telefon za alarm" (Alarm Phone) saopštila je da je ugrožen i drugi brod sa migrantima. Grupa je primila poziv migranata sa broda, koji su napustili Libiju pre nekoliko dana, navodeći da su "očajnički pozivali u pomoć i plašili ste da će nastradati", i da su sada na moru više od 60 sati.

Libija je postala glavna tačka prelaska mora za migrante koji putuju ka Evropi, posle smrti dugogodišnjeg diktatora Moamera Gadafija 2011, kada je došlo do kolapsa centralne vlasti a u severnoafričkoj zemlji zavladao haos i pojavile se brojne naoružane para-vojske.

Proteklih godina, Evropska unija se udružila sa Obalskom stražom i drugim libijskim snagama u pokušaju da zaustavi migrante u opasnom prelasku Mediterana. Grupe za ljudska prava navode da su, zbog toga, migranti prepušteni na milost i nemilost surovim naoružanim grupama ili zatvoreni u pritvorenim centrima u izuzetno lošim uslovima, bez dovoljno vode i hrane.

Najmanje 6.000 migranata iz Eritreje, Etiopije, Somalije, Sudana i drugih zemalja nalazi se u desetinama pritvornih centara u Libiji, kojima upravljaju paravojske, koje se optužuju za torturu i druge zloupotrebe. Migranti često završavaju tamo posle napornog putovanja kada su prepušteni surovim krijumčarima koji ih drže kao taoce i traže otkup od njihovih porodica.

XS
SM
MD
LG