Dva puta pobedila rak, sad pomaže drugima

Svake godine u svetu rak dojke dobije 1,7 miliona žena, a njih pola miliona umre. Podrška ovim ženama danas stiže iz 17 evropskih gradova, a među njima je i Beograd. U susret oktobru, međunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke, na Adi Ciganliji, održana je "Trka za zdravlje".

Za žene obolele od raka danas su na Adi trčali – žene, muškarci, deca, mlađi i stariji.

Jasmina Lukić iz Udruženja "Evropa Dona Srbije", koja je već dva puta pobedila rak dojke, apelovala je na žene da idu na redovne kontrole.

"Ja sam bila od onih koja je razmišljala – mene bolest neće, da bi me ona sačekala dva puta i sada potpunio drugačije razmišljam. Znači svake godine žene treba da idu na redovne preglede jer pregled čuva zdravlje koje je dragoceno, nemerljivo i nema novca koji može da kupi zdravlje", istakla je Lukićeva.

Posle suočavanja sa opakom bolešću, promenila je mnoge životne stavove. Više nigde ne žuri i ne nervira se zbog nevažnih stvari.

"Posle bolesti sam promenila način razmišljanja, živim bez stresa, ono što mogu da uradim danas to i uradim, ono što ne mogu uradim sutra. Sve je rešivo, sve se može, samo mi sami sebe moramo da čuvamo", poručila je Lukićeva.

Kako je dodala, današnjom trkom se  šalje podrška obolelim ženama i o tome koliko je važna briga o zdravlju.

"Trkom šaljemo poruku da je važno voditi računa o svom zdravlju i fizičkoj aktivnosti koju promovišemo kao jedan od uslova za smanjenja rizika pojave kako malignih bolesti dojke, tako i drugih malignih bolesti", navela je Lukićeva. 

"Imati rak ne znači imati smrtnu presudu"

U Srbiji svake godine od raka dojke oboli više od 4.000 žena, a 1.600 umre. Prof. Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije navela je za RTS da je bitno da one žene koje su u porodici imale nekog ko je bolovao od raka redovno idu na preglede.

Dodala je da je posebno raduje to što sve veći broj mladih shvata važnost preventivnih pregleda.

"Ono što mene posebno oduševljava je činjenica da sve veći broj mladih koji žele da obave preventivne preglede, uprava zato što im je neko bolovao od raka", navela je Grujičićeva.

Istakla je da u današnje vreme imati rak ne znači imati smrtnu presudu.

"Kad pogledamo sve one žene koje su se izborile sa bolešću i one koje se još uvek bore a žive kvalitetno poruka je da danas imati rak ne znači imati smrtnu presudu. Danas postoji mnogo lekova, onkologija je mnogo napredovala, i veliki broj naših pacijenata u Srbiji može da dobije savremenu terapiju", objasnila je Grujičićeva. 

"Trka za zdravlje" je namenjena ženama i celom društvu u borbi protiv raka dojke.

Cilj ovog događaja, kao uvoda u obeležavanje Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, jeste podrška ženama koje se nalaze na onkološkom lečenju, osnaživanje i podizanje svesti ljudi u borbi protiv ove vrste karcinoma, kao i sećanje na one dame koje su izgubile bitku sa ovom bolešću.

Trka se istovremeno organizuje širom sveta u više od 150 gradova, uključujući Njujork, Čikago, Rim, Atinu, Porto, Bukurešt, Brisel...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво