Hrvatska u Šengenu - ne tako brzo?

Hrvatska barem još dve godine neće biti deo šengenske zone nakon što EK sledećeg meseca, najverovatnije, potvrdi da je ispunila tehničke uslove za Šengen.

Izvor: B92

Nedelja, 29.09.2019.

10:27

Hrvatska u Šengenu - ne tako brzo?
Ilustracija: Depositphotos/dbajurin

Ovo piše "Jutarnji list" pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Više je razloga za to, a jedan od njih je i da se, osim Slovenije, ulasku Hrvatske u Šengen, prema dostupnim informacijama, protive Holandija, Nemačka i Francuska, navodi dnevnik.

Iako su donedavno hrvatski zvaničnici davali izjave o vrlo skorom ulasku Hrvatske u Šengen, sada su u predviđanjima neodređeni. U suobtu je u Briselu i premijer Andrej Plenković potvrdio da je "za Hrvatsku politički važno da dobije pozitivnu ocenu Europske komisije o spremnosti za ulazak u Ssengen, koja se očekuje uskoro, a sada je nemoguće predvideti kad će ući u taj prostor bez unutrašnjih kontrola na granicama", ističe Jutarnji list.

I hrvatski poslanik u parlamentu EU i član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Karlo Resler za dnevnik kaže da je "u ovom trenutku nezahvalno procenjivati kada bi Evropski savet mogao odlučivati o ulasku Hrvatske u Šengen".

Upravo se "njegov" odbor na nivou Evropskog parlamenta bavi Ssengenom i migracijama. O ulasku članice EU u šengensku zonu odlučuju zemlje članice Ssengena na sednici Evropskog saveta konsenzusom, i dakle više nisu važni stručni, nego politički kriterijumi, zaključuje Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: