Rektorka: Ne biram strane u politici, uvek sam uz univerzitet

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je da ne poseduje javno dostupne informacije da su predstavnici opozicije ulazili u zgradu Rektorata, tokom njegove blokade od strane studenata udruženja "Jedan od pet miliona", kao i da su neki predstavnici opozicije viđeni ispred zgrade.
Rektorka je za "Blic" rekla da komunikaciju o stanju u Rektoratu sa opozicijom nije imala, kao i da ne bira strane u politici i da se uvek nalazi na strani Beogradskog univerziteta.
 
Ona je navela da ima javno dostupnih informacija da su predstavnici vladajuće stranke ušli u Rektorat 13. septembra i da je time narušen Statut tog univerziteta. Dodala je da smatra da je zloupotrebljena otvorenost UB, kao i da je učinjen, kako je rekla, presedan i da se politički delovalo na Univerzitetu.
 
Rektorka Popović je rekla da je završetkom blokade Rektorata pobedio taj univerzitet, jer je pokazao da je sposoban da sam rešava svoje probleme i da je autonoman u odlučivanju.
 
Ona je ocenila da najavu ponovne blokade Rektorata, ukoliko se sporni doktorat ministra finansija Siniše Malog ne proglasi plagijatom, vidi kao izjavu koja je odraz mladosti i nestrpljivosti studenata. Dodala je da ne veruje da je njihova namera da utiču na odluku Odbora za profesionalnu etiku iako će mnogi tako razumeti.
 
"Pritiscima se mogu smatrati sve izjave koje unapred određuju ishod rada stručnih organa i tela Univerziteta", istakla je rektorka Popović za "Blic".
 
Govoreći o izjavi studenata iz udruženja "Jedan od pet miliona" da je 4. novembar važan za rektorku, jer ona polaže, kako su studenti rekli, diplomski ispit, Popović je kazala da je ona svoj diplomski "davno položila, pa da tako i ne može da padne".
 
"Ne bih komentarisala komentare predsednika. Smatram da svi treba da poštujemo i čuvamo Univerzitet u Beogradu, instituciju od nacionalnog značaja", rekla je Popović kao odgovor na komentare predsednika Vučića o Đuri iz "Balkanskog špijuna". Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je komentarišući najave studenata da će obnoviti bojkot ukoliko doktorat Siniše Malog ne bude proglašen za plagijat, da bi sve to bilo smešno da nije reč o Univerzitetu u Beogradu.
 
"Znači Ðura će i drugi put oprostiti što je nekog tukao? Da se ne tiče našeg Univerziteta, meni bi to sve bilo smešno. Stvarno ne znam šta da kažem. Ako ne doneseš odluku koja se nama sviđa, opet ćemo ti zabraniti da uđeš unutra, a onda ćeš ti opet da kažeš da smo mi najbolji na svetu. Tako da sam siguran da će Ðura još jednom oprostiti svojoj žrtvi što ju je tukao", rekao je pre nekoliko dana Vučić.
 
Rektorka Popović je kazala da je tokom blokade kao rektorka državnog univerziteta imala obavezu da obaveštava predstavnike vlasti o situaciji u Rektoratu i da je to i činila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija