Najnovije vesti
Vesti Društvo
VIRUS MALIH BOGINJA PRED VRATIMA SRBIJE Imali smo skoro 6.000 zaraženih i 15 mrtvih, da li smo ponovo u opasnosti?

VIRUS MALIH BOGINJA PRED VRATIMA SRBIJE Imali smo skoro 6.000 zaraženih i 15 mrtvih, da li smo ponovo u opasnosti?

U većini zemalja sa kojima se Srbija graniči i dalje cirkuliše virus malih boginja, a trenutno je najgore u Hrvatskoj, koja je i proglasila epidemiju ove bolesti. Da li smo u Srbiji ponovo ugroženi od ove bolesti, od koje je tokom prethodne epidemije u našoj zemlji preminulo 15 osoba, a koja inače u 21. veku ni ne treba da postoji s obziorom na to da već decenijama postoji efikasna vakcina?

Slušaj vest
0:00/ 0:00
vakcina banjaluka ucenici Foto: Ilustracija / Promo
vakcina banjaluka ucenici

Ova vest dolazi u trenutku kada je Srbija konačno odjavila epidemiju ove veoma zarazne i opasne bolesti, ali su naši lekari odmah upozorili da upravo zato što je virus svuda oko nas i što, kako kažu, "može lako da podivlja", nema opuštanja!

U većini zemalja u našem okruženju i dalje se registruje prisustvo virusa malih boginja pa postoji realna opasnost da se ova zarazna boleset prenese i na područje Srbije.

Ono što je sada najbitnije i što epidemiolozi naglašavaju, to je da treba nastaviti sa dobrim trendom imunizacije MMR vakcinom koji je u porastu i koji trenutno iznosi 94,3 odsto. Podsećamo, kako bi se postigao zaštitni nivo kolektivnog imuniteta koji štiti sve nas od opasnih morbila, ovaj procenat treba da iznosi 95 odsto.

Virus divlja u Evropi i regionu!

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u prvoj polovini 2019. godine na teritoriji Evrope prijavljeno je skoro 90.000 obolelih od ove zarazne bolesti, što je više nego što zabeleženo u celoj prethodnoj godini, a 42 zemlje u Evropi su prijavile cirkulaciju ovog virusa!

Krajem avgusta 2019. godine četiri zemlje koje su prethodnih godina imale status eliminacije vurusa morbila, ponovo su prijavile njegovo prisusutvo na svojoj teritoriji.

U većini zemalja u našem okruženju, kao što su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Bugarska, Rumunija, i dalje se i dalje registruje prisustvo virusa morbila pa postoji realna opasnost od "prebacivanja" ove infekcije u Srbiju, koja je u avgustu posle skoro dve godine žestoke borbe, odjavila epidemiju.

Širenju morbila doprineo je nizak stepen vakcinacije tokom intenzivne antivakcinaške kampanje
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Širenju morbila doprineo je nizak stepen vakcinacije tokom intenzivne antivakcinaške kampanje

- Savremeni uslovi življenja i česta putovanja još više olakšavaju mogućnost prenošenja virusa malih boginja. U prvoj polovini 2019. godine u našoj zemlji su prijavljena četiri importovana slučaja malih boginja - iz Rusije, Ukrajine, Austrije, Makedonije, ali je snažan zaštitni bedem kolektivnog imuniteta, koji se sada beleži u našoj zemlji, onemogućio dalje širenje virusa - ističe za "Blic" prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog u "Batutu".

Iz tog razloga, dodaje, u ovom momentu izuzetno je važno da se trend porasta obuhvata MMR vakcinacijom nastavi kako bi smo dostigli i prestigli zaštitni nivo kolektivnog imuniteta od 95 odsto koji bi nas štitio od epidemijskog širenja bolesti u budućem periodu.

Skoro 6.000 zaraženih i 15 mrtvih

Od početka oktobra 2017. godine, kada su potvrđeni prvi slučajevi zaključno sa 27. avgustom 2019. godine na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 5.798 slučajeva malih boginja i 15 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa ovom infekcijom.

Širenju morbila doprineo je nizak stepen vakcinacije čemu je "kumovala" intenzivna antivakcinaška kampanja na društvenim mrežama. No, posle dve godine Srbija je uspela da preokrene sliku.

- Nizak stepen kolektivnog imuniteta prema virusu malih boginja i velika kontagioznost ovog prouzrokovača doveli su do brzog širenja virusa na teritoriji cele zemlje - objašnjava prof. dr Kisić Tepavčević.

Naime, kako dodaje, obuhvat MMR vakcinacijom u drugoj godini života je na početku epidemije 2017.godine na nivou cele zemlje bio 81 odsto, dok je u najvećim gradovima (Beograd, Niš) bio ispod 70 odsto.

Prvi smrtni slučaj posle 20 godina

- Krajem decembra 2017. godine prijavljen je prvi smrtni ishod od malih boginja u Srbiji posle 20 godina. Intenzivna kampanja o značaju imunizacije koja je u prethodnom periodu sprovedena u našoj zemlji dovela je do povećanja nivoa svesti o efikasnosti ove preventivne mere u svim populacionim grupama. Obuhvat MMR vakcinacijom je tokom 2018. godine značajno porastao, što je predstavljalo osnovni preduslov za sporiji tok ove epidemije - kaže dr Kisić Tepavčević.

Pročitajte još

Sve preduzete mere i tokom prošle i ove godine dovele su do značajnog povećanja kolektivnog imuniteta prema virusu malih boginja u našoj populaciji.

- U toku 2019. godine u našoj zemlji prijavljeno je ukupno 15 obolelih. Poslednji prijavljeni slučaj oboljevanja od malih boginja bio je u junu 2019. godine u Boru - kaže dr Kisić Tepavčević.

Tokom prethodnog meseca, tako, stekli su se uslovi za odjavu epidemije malih boginja na teritoriji Republike Srbije, ali uz važnu napomenu - opuštanja nema!

Samo koletivni imunitet štiti od epidemije

Prof. dr Kisić Tepavčević napominje da je naša zemlja jedina na području evropskog kontineta uspela da suzbije epidemiju ove bolesti.

Pročitajte još

- To je prepoznato i od strane Incijative za globalnu eliminaciju malih boginja i rubele koja je održala sastanak 11-12. septembra u Vašingtonu 2019. godine gde je Srbija predstavljena kao primer dobre prakse u zaustavljanu epidemija. Obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom od 94,3 odsto na nacionalnom nivou je naznačen kao dokaz iz prakse kako jak koletivni imunitet, koji se sada beleži u Republici Srbiji, zaista sprečava dalje širenje malih boginja - objašnjava ona.