Stotine miliona iPhone telefona u opasnosti 1Foto: Pixabay/JESHOOTS-com

Čini nam se da skoro svake nedelje stižu vesti o propustima i bezbednosnim rizicima na Windows, Android i iOS uređajima. Međutim, hakeri su sada pronašli način da iskoriste i veoma stare propuste.

Naime, novi propust na Epl uređajima, nazvan „checkm8 / axi0mX“ koristi greške u kodu bootloader softvera (softver koji se prvi pokreće po uključivanju). Na ovaj način, može se učitati bilo koji zlonamerni program na iPhone, iPad i iPod uređaj, pa treća strana može dobiti punu kontrolu nad uređajem. Ovaj propust pogađa sve uređaje od generacija 4S pa sve do iPhone X.
Jedina „olakšavajuća“ okolnost je da ovaj propust može biti iskorišćen samo preko USB veze uređaja sa računarom, a ne i preko bežičnih mreža ili interneta. Ipak, za one koji znaju šta rade, ni ovo ne predstavlja problem, budući da je sam kod programa za hakovanje objavljen na mreži za programere Github.
Budući da je ovo propust u samom dizajnu softvera, ne postoji zaštita – sem da kupite neki od iPhone uređaja iz XS generacije ili najnovije serije 11.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari