Zdravlje

Plišane igračke veoma važne u razvoju djece

Plišane igračke veoma važne u razvoju djece
Foto: N.N. | Plišane igračke veoma važne u razvoju djece

Svi su tokom odrastanja imali svoju omiljenu plišanu igračku od koje su se rijetko odvajali. Nikom nije smetalo ni kada igračka više nije bila u reprezentativnom izdanju. Plišanac je prijatelj, utjeha, ali i sredstvo za upoznavanje svijeta.

Igra je neizostavni dio djetinjstva, a igračke kojima se djeca pritom igraju imaju brojne funkcije: od razvoja motorike, osjećanja, opažanja, podsticanja razvoja socijalnih vještina, razvoja mašte, empatije, improvizacije, inteligencije, konstruktivnosti. Međutim, upotrijebe li se na pogrešan način, takođe mogu podsticati razvoj agresivnosti, destruktivnosti i dominacije.

Posebna veza djeteta i plišanca

I dok je vrlo važno da se dijete igra i didaktičkim igračkama, posebno mjesto u životima djece ipak zauzimaju plišane igračke. Njima se dijete ne može povrijediti, te se nerijetko izuzetno veže za njih.

Često se može vidjeti kako mala djeca razgovaraju s igračkama, ponekad i govore u njihovo ime. Pomažu im da se osjećaju sigurnijima. Plišana igračka za dijete ima simbolično značenje i treba poštovati odnos koji je izgradilo s tom igračkom, ne pokušavajući je pritom zamijeniti ljepšim ili boljim predmetom.

Učenje uz pomoć medvjedića

Osim što imaju simbolično značenje, plišane igračke i roditeljima mogu biti svojevrsna pomoć u odgoju. Naime, upravo se uz pomoć djetetove najdraže plišane igračke razvijaju jezičke i socijalne vještine. Na primjer, kada dijete u igri razgovara s medvjedićem ili drugom plišanom igračkom, nesvjesno podstiče razvoj svojih jezičkih vještina. Komunicira s igračkom, govori i u njeno ime, vodi dijalog i pritom sluša vlastiti glas. Plišana igračka može poslužiti i kao model učenja socijalnih vještina i obaveza.

Ona će se prije ili kasnije uprljati. Dakako, tada je treba oprati, a tu situaciju možete iskoristiti naglašavajući važnost lične higijene. Djetetu možete reći: "Vidiš, i medi je potrebno kupanje kako bi bio lijep i zdrav, baš kao i ti."

Jednako tako plišana igračka može pomoći i prilikom hranjenja pa je preporučljivo posjesti je za sto, te joj pripremiti tanjir i pribor kako bi dijete, posebno ako odbija hranu, lakše prevladalo probavanje hrane koja mu nije najomiljenija, ali je potrebna za njegov zdravi razvoj.

Prelazni objekat

Plišana igračka predstavlja korak u samostalnost djeteta. Ona je često od presudne važnosti prilikom odvajanja od roditelja, bilo da je riječ o odlasku u vrtić ili samo na čuvanje kod nekog člana porodice. Predstavljaju nekog bliskog, nekoga sa kime je dijete povezano na sasvim poseban način. Nikako im ne treba braniti da ih nose sa sobom. Naime, kada uz sebe imaju svog plišanca, biće im mnogo lakše. Igračka je tzv. prelazni objekat, s njom se dijete povezuje na poseban način, pruža mu utjehu i neku vrstu sigurnosti.

Godine 1951. dječji psiholog D.V. Vinikot objasnio je pojam prelaznog objekta i odredio njegovu važnost u razvoju djeteta. On je smatrao kako takvi predmeti pomažu djetetu da se osamostali i pomoću njega da se odvoji od majke te upozna svijet oko sebe.

Psiholog Stiv Tauber dodao je kako beba zna da medvjedić ili dekica nisu majka, ali pomoću takvih predmeta dijete dobija svojevrsno zadovoljstvo. Taj predmet je nešto između mame i napunjene igračke ili dekice. Prijašnja istraživanja pokazala su da su djeca koja su imala prelazni objekat bila manje stidljiva i više fokusirana nego djeca bez utješnih predmeta. Prelazni objekti takođe su dobar pokazatelj kako će se djeca ponašati u interakciji i kako će stvarati prijateljstva.

Iako su neki roditelji zabrinuti zbog opsjednutosti djece određenim predmetima i u nekom trenutku žele taj predmet oduzeti djetetu, psiholozi savjetuju da se to ne čini. Ukoliko je samoimenovani objekat odbačen, kritikovan ili oduzet na bilo koji način, kasnije u životu može doći do problema vezivanja.

Zapravo, prelazni objekat omogućava i poziva na emocionalnu dobrobit, a bez takvog predmeta stvarni osjećaji mogli bi ostati sakriveni, potisnuti ili zanemareni ukoliko dijete nema drugih načina da se nosi, shvati ili snalazi sa svijetom. Takođe, treba imati na umu da prelazni objekat nema uvijek jednak značaj u djetetovom životu i da postepeno gubi važnost.

I odrasli spavaju sa plišancima

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Amsterdamu pokazalo je da čak dodirivanje plišane igračke ima puno dobrih uticaja na zdravlje, ali i smanjuje tjeskobu. Voljeni plišanci koje smo grlili u teškim trenucima dok smo bili djeca su se tada činili čarobnim jer bi sve tjeskobe odjednom nestale, a danas je to nauka i potvrdila!

Stručnjaci kažu da postoje hiljade razloga zbog kojih odrasli spavaju s igračkama. Na primjer, ako vam nedostaje pažnje imaćete osjećaj kao da spavate s nekim u krevetu. Dok god ova navika ne utiče na posao, ljubavni život i život uopšteno, sve je u redu. Međutim, ako vas to sprečava da dovedete nekoga u svoj dom ili nešto slično, onda bi možda trebalo da razmislite o tome da se od svog medvjedića odvojite. Plišana igračka može da umiri anksiozne osobe i da pomogne prilikom liječenja depresije, kažu naučnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije