Svjetski dan srca obilježen u Novom Pazaru

0
40

Svjetski dan srca ove godine obilježava se pod sloganom „Budi heroj svoga srca“. Obilježavanje ovog dana ima za cilj da istakne važnost globalnog pokreta u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova. Akcija realizovana i u Novom Pazaru.

„Ovaj dan se obilježava još od 2000. godine u svijetu a Zavod za javno zdravlje Novi Pazar u saradnji sa Srednjom medicinskom školom, Službom za polivalentnu patronažu Doma zdravlja i Udruženjem oboljelih od dijabetesa već 4 godine unazad, od kako postoji, održava preventivne preglede ovdje na trgu, kako bi jednim zajedničkim ciljem kod ljudi podigli tu zdravstvenu kulturu na malo veći nivo, ukazali na značaj faktora rizika koji dovode do ove bolesti i pokazali im da se od ove bolesti najviše umire i u svijetu, i u Srbiji i u Novom Pazaru. U svijetu taj broj dostiže svake godine 17,9 miliona, u Srbiji oko 54.000 a u Novom Pazaru 671 osoba je umrla od ove bolesti u 2018. godini.“, istakla dr Selma Bihorac.

Akciju podržali profesori i učenici medicinske škole „Dva heroja“.

„Nama je velika čast da svake godine obilježavamo dan srca kao i sve ostale dane koji su vezani za kalendar javnog zdravlja. Mogu reći da mi je baš drago jer narod sam prilazi i sam traži da mu se izmeri glikemija ili pritisak, i jako je lijepo što se probudila ta svijest u narodu da prosto više nemamo potrebe da ljude aktiviramo i animiramo već su oni to laganije i ljepše sada prihvatili.“, naglasila Zorana Pavlović.

„Kao i prošle godine u Novom Pazaru se obilježava Svjetski dan srca. Mi kao učenici medicinske škole vrlo rado se odazivamo povodom ove anifestacije. Ovdje smo trenutno da bismo ljudima omogućili da izmere krvi pritisak i šećer u krvi, radi prevencije kardiovaskularnih bolesti i da bismo im pokazali da mogu da spriječe te bolesti zdravim načinom života, bavljenjem fizičkom aktivnošću i zdravom ishranom.“, istakao Daris Šutković.

Građani su imali priliku odraditi besplatne preventivne preglede merenja šećera u krvi kao i merenje krvnog pritiska.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.