Patrijarh Irinej: Ne napuštajte svoju otadžbinu, opstaćemo kao narod

Veliša KADIĆ

28. 09. 2019. u 10:31

Njegovu svetost burno pozdravilo nekoliko hiljada vernika Srpske pravoslavne crkve sabranih u Grblju. Istakao kako je uveren da će se Đukanović vratiti pravim vrednostima i povući priznanje tzv. Kosova

Патријарх Иринеј: Не напуштајте своју отаџбину, опстаћемо као народ

Foto V. Kadić

OVO je veliki dan naše svete i blagoslovene zemlje Srbije i srpskih zemalja. Nisam u prilici da nešto više kažem zbog svog zdravstvenog stanja, ali moram reći da je ovo zaista veliki dan u našoj istoriji. Kamo sreće i blagoslova Božijeg, kada bismo ovako proslavljali sve velike praznike - poručio je subotu Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, burno pozdravljen od nekoliko hiljada sabranog naroda u Grblju.

Osam vekova autokefalne Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Boki i Crnoj Gori, kao i milenijum i po trajanja manastira Podlastva, proslavljeno je kako to i doliči ljudima ovoga kraja, čiji preci su bili čvrsta brana raznim osvajačima u minulim vremenima. Zahvaljujući njima, sveća Svetog Save nikada se nije ugasila. Rasplamsala se ona i ovih dana na radost patrijarha Irineja, koji je prvi put kročio na ovo parče zemlje iz koje je ponikao Sveti car Lazar.

PROČITAJTE JOŠ - RASKOLNIK MIRAŠ DEDEIĆ PORUČIO SRBIMA: Pazite da se ne skupite u Beogradski pašaluk, Kosovo je naš i vaš komšija

Otuda je njegova svetost, iako prilično oronulog zdravlja, smogao snage da se obrati okupljenom, vernom narodu, koji je prethodno u velikom broju prisustvovao službi osvećenja paraklisa Svetog velikomučenika Lazara u manastiru Rođenja Presvete Bogorodice u Grbaljskoj Podlastvi.

Patrijarh je podsetio da je naša crkva pre osam vekova dobila značajno priznanje i postala autokefalna.


Foto V.Kadić








- Postala je ravna svim drugim velikim pravoslavnim crkvama, počevši od Jerusalima. To preveliko delo izdejstvovao je Sveti Sava, najveća ličnost naše crkve i države. Zahvaljujući tom daru Božijem, uspeli smo da preživimo strašni srednji vek. Nažalost, dopustili smo da nas drugi dele i svađaju i zato danas doživljavamo velika iskušenja. Ali, budući da imamo temelj duhovni, imamo i veliku blagodet Božiju, opstaćemo kao narod, jer su sa nama mnogi veliki Božiji ugodnici i oni nas neće ostaviti - naglasio je Njegova svetost, poručujući srpskom narodu da ne napušta svoja vekovna ognjišta.

- Neće Gospod dopustiti da nestanemo sa lica zemlje. Sve što nam treba dao nam je, pa zato upućujem apel koji će, nadam se, obići našu zemlju i otadžbinu. Ne ostavljajmo svoju blagoslovenu zemlju za koju su najveći sinovi dali doprinos njenom uspehu i napretku. Ne napuštajmo svoju otadžbinu! Mi smo blagosloveni narod i naša kultura i istorija ostavljaju čvrste temelje koji se ne menjaju od danas do sutra - poručio je patrijarh Irinej, koga su često prekidali gromoglasni aplauzi okupljenog naroda.

Patrijarh Irinej okupljenima na "Trpezi ljubavi", posle govora, rekao je da je uveren kako će predsednik Crne Gore Milo Đukanović povući priznavanje "lažne države Kosovo, te da će se vratiti pravim vrednostima". Poglavar SPC kazao je da ga je "Đukanović pozdravio preko mitropolita Amfilohija i da mu je bilo žao što ne može da prisustvuje, jer je sprečen".

- Đukanović potiče iz jedne poštene i ugledne porodice - kazao je patrijarh Irinej i apostrofirao da je Đukanovićeva majka velika vernica. - Nadam se da iver ne pada daleko od klade i da će se on okrenuti pravim vrednostima.

Veličanstvenu proslavu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nazvao je čudom Božijim.

- Daj Bože da ono bude na izmirenje braće i da se prekine krvavo bratoubilačko kolo i da se svi nadahnemo duhom ove drevne svetinje i Svetog kneza Lazara koji se žrtvovao. Da se ugledamo na patrijarha kojem su lekari rekli da ne bi trebalo da ide. To je veliki dar svima nama u Grblju i veliki dar za ovaj narod - naglasio je mitropolit, dodajući da ovo sabranje ima poseban blagoslov jer su "sa nama i novi ambasador carske Rusije i ambasador Srbije". On je podsetio da je car Nikolaj 1914. godine spasao Srbiju i Crnu Goru, kada je srpska vojska krenula preko albanske golgote.

Ovaj događaj nije mogao da prođe, a da se ne nagradi trud onih koji su nesebično pomogli obnovu manastira Podlastva. Među njima su gradonačelnik Marko Bato Carević i preduzetnik iz Grblja Slavko Tujković, koje je patrijarh odlikovao Ordenom Svetog Save. Zahvaljujući na značajnom priznanju, Carević je poručio Njegovoj svetosti da se ne osvrće na one malobrojne i nesrećne u Crnoj Gori, koji su osporavali njegov dolazak.

Foto V.Kadić




Foto V.Kadić

- Narod je ovde uz svoju svetosavsku crkvu, kao majku koja ga je sabirala u vremenima kada su ovde vladale strane sile. Velika je obaveza biti dostojan naših velikih predaka. Ovaj događaj u Grblju i našem drevnom manastiru biće ispisan zlatnim slovima u istoriji srpskog naroda - kazao je Carević.

I staro i mlado došlo je na ovaj veliki događaj. Pomešale su se generacije.

- Srce mi je puno, došao je Njegova svetost patrijarh srpski. Sad kada sam ovo dočekao mogu i da umrem. Naživeo sam se, video mnogo toga, ali uvek bio uz svoju crkvu i narod. Ovo je zaista nešto posebno - kaže za "Novosti" Boško Radanović, krepka starina od 89 leta.

O besprekornom redu u manastiru brine malobrojno sestrinstvo. Manastir je udaljen samo nekoliko kilometara od Budve, a smešten je u pitomom predelu Grblja, na brežuljku Lastva Grbaljska, po kome je dobio ime. Smatra se najznačajnijim spomenikom ovog plemena.






PRVO KRŠTENjE

NA veliki praznik obavljeno je prvo krštenje i to četvoromesečnog Dušana Vujovića (na slici), iz sela Pelinovo u Grblju. Radost nisu krili roditelji Nenad i Andrijana, kao i kum Željko Milinić.


BEZ DRŽAVNOG VRHA

NA proslavi nije bilo predstavnika aktuelne vlasti Crne Gore. Pored ambasadora Srbije i Rusije, Zorana Bingulca i Vladislava Maslenikova, svetkovini su prisustvovali gradonačelnici Budve i Herceg Novog.





N


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Durmitorac

28.09.2019. 12:53

Bilo bi lepo da i Milo Djukanovic, predsednik Crne Gore prisustvuje ovoj lepoj svecanosti, bez obzira koje je on vere. On je predsednik svim ziteljima i gradjanima Crne Gore. Ovako ispada da jednima jest a drugima nije.

Los Angeles Vasojevici

28.09.2019. 15:36

Raduje se cije srpski rod danasnjem danu,od Budve preko Berana,Banja Luke,Beograda i sirom svijeta! Veliki dan za Srbe,Car Lazar se rodio u Grblju,uvijek se radivali braco Srbi! Vratimo se nasoj crkvi i eto nama sloge i ljubavi braco Srbi i Bogom danog izobilja.. Bog voli Srbe

Bobo

29.09.2019. 02:26

@Los Angeles Vasojevici - Vrati se ti iz Los Angelesa,sto ces tamo jadan.Dodji amo da se borimo skupa.

Radule

29.09.2019. 00:43

Dok je govorio mitropolit Amfilohije, gledano u ekran levo od njega, stalno se pojavljivao neki mladi bradati pop, koji nije obraćao pažnju na mitropolitov govor, već se smejuljio, nešto pričao sa nekim civilom, gledao u prazno i zavitlavao se. Da li je to disciplina u SPC? Umesto da svi budu postrojeni kao u vojsci, da ne mrdaju, da budu pažljivi i fokusirani, imamo ovakav primer nepristojnosti. Bez discipline u SPC, neće biti discipline ni u narodu. Nisu se naklonili pred patrijarhom.Takvi smo