Dostupni linkovi

Dvije osobe uhapšene zbog napada na portal Radiosarajevo.ba


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Dvije osobe su uhapšene nakon napada grupe ljudi koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo bosanskohercegovačkog portala Radiosarajevo.ba, prenosi novinska agencija Fena.

"Dvije osobe osumnjičene za izvršenje ovog krivičnog djela uhapšene su u petak 23.15 sati od strane policijskih službenika MUP-a KS", potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Dodao je da je jedna osoba 1990., a druga 1991. godište.

"Bit će privedeni u službene prostorije MUP-a KS, a nakon kriminalističke obrade bit će predati Tužilaštvu KS na dalje postupanje", pojasnio je Katica.

U međuvremenu, Društvo novinara BiH oštro je osudilo napad huligana na novinare i uredništvo redakcije portala Radiosarajevo.ba i njihov zahtjev za uklanjanje teksta.

"Takav napad je direktan atak na slobodu pisane riječi, ali i na rad i dostojanstvo novinara. Stoga Društvo novinara BiH poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da istraži ovaj slučaj i uhapsi počinioce ovog napada, te da zaštiti zaposlene u pomenutoj redakciji", navodi se u saopćenju Društva novinara.

Redakciju portala Radio Sarajevo u petak navečer je napala grupa koja se predstavila kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, saopštili su iz tog medija. Nakon što je redakcija Radio Sarajevo objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelousiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, novinari i urednik tog portala suočili su se, kako se navodi u saopćenju, sa prijetnjama smrću.

Pod prijetnjama, navode u saopćenju Radiosarajeva, urednik njihovog portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja.

O napadu na redakciju portala Radiosarajevo.ba oglasila se i Misija OSCE-a u BiH.

XS
SM
MD
LG