Dostupni linkovi

Problematična utakmica na severu Kosova


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kosovske bezbednosne institucije delovaće u saradnji sa Fudbalskim savezom Kosova po pitanju održavanja utakmice Crvene Zvezde i Trepče na severu Kosova, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar u ostavci Ekrem Mustafa.

Prema njegovim rečima, ukoliko Fudbalski savez Kosova (FSK) smatra neopravdanim održavanje utakmice, onda će institucije delovati u skladu sa tim.

Kako su iz Fudbalskog saveza Kosova (FSK) potvrdili za RSE, Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) zatražila je od Saveza da povuče zahteve kosovskim bezbednosnim institucijama i tako dopusti fudbalsku utakmicu Crvene Zvezde i Trepče na severu Kosova 5. oktobra, čemu se FSK i dalje protivi.

Pismo FIFA-e je potpisao Mattias Grafstrom, zamenik generalnog sekretara.

Za Fudbalski savez Kosova tako nešto i dalje je neprihvatljivo.

"Izgleda da nije uopšte svestan šta je napisao i on preporučuje našem Fudbalskom savezu da se odigra utakmica, odnosno da savez ne traži od policije da se utakmica zabrani. To treba dobro da se pročita. Već šaljemo pismo da izgleda nije svestan šta je rekao. Inače, to nije pitanje FIFA-e nego UEFA-e (Evropska fudbalska unija)", kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Erol Saljihu, sekretar Fudbalskog saveza Kosova.

Crvena Zvezda i Trepča iz Severne Mitrovice trebaju da igraju za šesnaestinu finala Kupa Srbije. Žrebom je određeno da se utakmica odigra u Zvečanu, na severu Kosova.

Fudbalski savez Kosova održavanje te utakmice smatra provokacijom, te je u avgustu od nadležnih organa Kosova zatražio da ne dopuste da se tako nešto desi, a o tome su obavestili i FIFA-u i UEFA-u. Od njih se zatražilo da zabrane takmičenja klubova iz Srbije na teritoriji Kosova.

FSK takođe smatra sa je dodatni problem to što u statutu Fudbalskog saveza Srbije i dalje stoji da je jedan deo "Kosova i Metohije" pod njihovom organizacijom, što je preneto i FIFA-i.

FIFA, odgovarajući na to u svom pismu upućenom predsedniku FSK-a Agimu Ademiju, međutim, citira odluku Arbitražnog suda za sport (CAS) od 24. januara 2017. (Fudbalski savez Srbije protiv Unije evropskih fudbalskih saveza), u kojoj stoji da "Činjenica da određeni klubovi na severu Kosova trenutno igraju pod pokroviteljstvom Fudbalskog saveza Srbije ne podriva opštu organizacionu vlast FSK na njegovoj teritoriji, što je i dokazano prijavom FSK-a za članstvo".

"Uzimajući u obzir gore navedene stavke i u interesu fudbala, želeli smo da podstaknemo FSK da povuče zahteve podnete bezbednosnim institucijama Kosova, tako da utakmica može da bude odigrana 5. oktobra", navodi se u pismu FIFA-e.

"Mi nećemo nikakav zahtev više ni da pošaljemo, ni da povučemo. Mi smo svoje uradili, obavestili smo FIFA-u, UEFA-u, te UEFA dobro zna da to ne može da se dozvoli. UEFA to neće da dozvoli", kazao je Saljihu.

On je dodao da je FIFA citirala deo koji Federacija saveza Srbije smatra da je argument.

"Mi smo priznati u FIFA-i i UEFA-i bez ikakvog uslova. Mi smo samostalna federacija koja organizuje fudbal na teritoriji Republike Kosova i tačka", naveo je Saljihu, dodajući i da Fudbalski savez Srbije tačno zna da se na teritoriji Kosova ne mogu igrati dva šampionata.

"Zamislite da njihova tzv. Trepča, jer i mi imamo Trepču, osvoji Kup Srbije, i Kosovo će biti sa dva osvajača kupova u evropskim utakmicama. Razume li neko to? To je stvarno besmisleno", istakao je.

Zoran Pavić, urednik sportske rubrike u listu Danas u izjavi za RSE podseća da se FIFA, makar zvanično, uvek vodi devizom da fudbal i politiku ne treba mešati i da je upliv politike u fudbal čak i kažnjiv.

"Pretpostavljam da je zato ovaj odgovor bio takav", kazao je on.

On dodaje da fudbalski argumenti Fudbalskog saveza Kosova su mnogo slabiji od političkih argumenata.

"Fudbalski argumenti da ne može da se igra u Mitrovici, tačnije u Zvečanu, zato što je to klubi iz druge države apsolutno nemaju potpunu osnovu. Zato što, ta utakmica može da se tretira i kao prijateljska, kao posebni odnosi. Taj fudbalski klub Trepča ne igra i nije član ni jedne lige u okviru FK Kosova", dodao je on, dodajući da ono na čemu Kosovo insistira nije argument za FIFA.

"Oni govore o politici, o dve države, o Srbiji koja provocira time", zaključio je.

Srpski mediji su prethodno pisali da Fudbalski savez Srbije razmišlja da utakmicu Trepče i Crvene Zvezde premesti u Beograd zbog reakcije Fudbalskog saveza Kosova.

Iz FSS u petak RSE nije uspeo da dobije komentar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG