"Do kraja godine pet zemalja povlači priznanje Kosova"

Pet zemalja će do kraja godine povući ili suspendovati priznanje takozvane države Kosovo, izjavio je u Njujorku šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.09.2019.

17:36

EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

"Jedan od naših ciljeva u UN-u je bio da razgovaramo sa zemljama koje su nekada priznale Kosovo da preispitaju svoje odluke. U tom smislu smo imali veliki broj sastanaka i razgovarali sa predstavnicima tih zemlja. Ono što je sigurno je da će veoma brzo broj zemalja koje su priznale Kosovo pasti ispod polovine ukupnog broja zemalja članica UN", rekao je Dačić.

Još jedan od ciljeva srpske delegacije u UN-u, navodi Dačić, bio je i da zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova ostanu pri tom stavu i nastave da poštuju teritorijali integritet Srbije.

"I sa te strane smo dobili uverenje da nikakvih promena tog stava neće biti. Svaki naš razgovor bio je vezan i za Interpol i sigurni smo da Kosovo nema šanse da postane član Interpola ni na ovom zasedanju u Čileu u oktobru", podvukao je Dačić.

Ivica Dačić je bio član srpske delegacije na 74. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

"Srbija u Njujorku ostvarila sve zacrtane ciljeve"

Učešće srpske delegacije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija završeno je danas, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da su dani u Njujorku za Srbiju bili veoma uspešni i da je delegacija ostvarila ciljeve koje je zacrtala pre polaska.

Dačić kaže da su predsednik Vučić i on imali sastanke sa predstavnicima 92 zemlje i sa predstavnicima više od 20 međunarodnih i regionalnih organizacija.

"Efekat našeg boravka ovde je veliki. Svima je postalo jasno da je Srbija ojačala svoj ugled i međunarodnu poziciju. I sam govor predsednika Vučića bio je izuzetno dobro propraćen i primljen. Ostvaren je niz sastanaka sa najvažnijim zemljama sveta i to je od velikog značaja za ojačanje našeg međunarodnog položaja", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije podseća da je Vučić imao sastanke sa predsednikom SAD-a Donaldom Trampom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ruskim ministrom Lavrovim i naglasio da je tim razgovorima definisan krug najvažnijih zemalja koje mogu da imaju veliku ulogu u daljem razvoju političke situacije u našem regionu, a pre svega kada je reč u odnosima s Prištinom.

"Ostvareni su veoma važni sastanci sa zemljama koje su vodeće u međunarodnoj zajednici gde se videlo da postoji izuzetno razumevanje. To se videlo i na sastancima sa predstavnicima američke administracije, ne samo sa predsednikom Trampom već i na sastancima sa Rikerom i Palmerom", ocenio je Dačić.

Kaže da je imao prilike da se susretne i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji mu je rekao da će nakon završetka izbora na KiM da se aktivnije uključi u rešavanje problema u odnosima sa Prištinom, to jest u nastavak dijaloga.

"Makron mi je preneo da je izuzetno zadovoljan prijemom u Beogradu, izrazio sam mišljenje koje delimo predsednik i ja, da je poseta Makrona bila jedna od najboljih poseta u poslednjih dvadesetak godina", rekao je ministar i dodao da je imao sastanke i sa ministrima inostranih poslova Nemačke, Kine i Francuske.

Na sastanku sa predstavnicima Rusije, kaže Dačić, sa njihove strane jasno je iskazana podrška Srbiji.

Govoreći o ciljevima koje je Srbija imala pre dolaska u Njujork, Dačić kaže da je jedan od njih bio da srpska delegacija razgovara sa zemljama koje su priznale Kosovo, u nameri da preispitaju svoje odluke.

"Sa velikom sigurnošću mogu da kažem da će najmanje pet zemalja suspendovati priznanje Kosova do kraja godine", naglasio je Dačić.

Cilj je bio, dodaje on, i da Srbija osnaži zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova da ostanu pri tom stavu i da poštuju teritorijalni integritet Srbije.

"I na tim sastancima smo dobili uveravanja da nikakve promene stava neće biti. Svaki naš razgovor je bio i vezan i za Interpol i iz njih smo sigurni da Kosovo nema šanse da postane članica Interpola ni na ovom zasedanju u Čileu", podvukao je Dačić.

Kada je reč o regionalnim pitanjima, kaže on, jedan od ciljeva je bio da se Srbija nametne sa svojim inicijativama kao regionalni faktor stabilnosti, pomirenja, kao lider u regionu.

"Mislim da je ideja koju je predsednik Vučić lansirao u razgovorima sa Ramom i Zaevim o zajedničkom tržištu, ekonomiji, putovanjima bez pasoša - sve je to Srbija odavno predlagala ali nije bilo dobrih političkih odjeka od strane nekih zemalja u regionu", primetio je Dačić.

Ukazao je i da je Vučić u svom govoru u UN-u upotrebio slogan, koji je, podseća, bio moto svih naših političara, između ostalih i kralja Aleksandar Karađorđevića - „Balkan balkanskim narodima“.

"Time se želi reći da ukoliko bi balkanski narodi sami rešavali svoje probleme, bez negativnih uticaja sa strane, da bi za sve nas bilo mnogo bolje", istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije zaključio je da je srpska delegacija u Njujorku postigla izvanredan uspeh, da su svi dobro funkcionisali kao tim i da će nastaviti sa takvom zajedničkom spoljnom politikom i uspešnim predstavljanjem naše zemlje i u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: