Obeleženo 15 godina Centra za američke studije na FPN 1Foto: O. O.

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu danas je obeleženo 15 godina od osnivanja Centra za studije Sjedinjenih Američkih Država povodom čega je organizovana dvodnevna konferencija pod nazivom „Srpsko-američki odnosi: trideset godina od Pada Berlinskog zida“.

Konferenciju je svečano otvorio Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Dragan R Simić, ujedno osnivač i direktor Centra za studije Sjedinjenih Američkih Država.

Svoj govor je započeo osvrtom na istoriju razvoja Centra. Pozdravio je sve prisutne goste, posebno naglasivši pozdrav, sada već bivšem ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajlu Skotu, koji nije mogao da prisustvuje konferenciji, jer je jutros otputovao nazad za Vašington.

Simić je preneo i pozdrave rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović, koja zbog vrlo zbijenog dnevnog reda nije mogla da svojim prisustvom uvečila skup.

Profesor Simić je naglasio da je osnovna funckija Centra pružanje podrške master studijama na fakultetu, čiji je program usko povezan sa izučavanjem političkog sistema Sjedinjenih Američkih Država.

Naglasio je da je do sada odškolovano 13 generacija amerikanista. Između ostalog, Centar se bavi proučavanjem američke ekonomije, prava, kulture, ali i prevođenjem knjiga gde spadaju najpoznatija dela Džozefa Naja. Tu je Pojmovnik izbornog sistema Sjedinjenih Američkih Država.

Otvaranje je uveličao i Tim Standaert, savetnik za medije Ambasade SAD u Srbiji. Tokom svog govora, zahvalio se svim prisutnim gostima na dolasku, naglasivši da je veliko zadovoljstvo „timu iz Ambasade“ da bude na ovakvom mestu.

On se osvrnuo i na istorijske odnose dve zemlje, period Hladnog rata i devedesete. Naglasio je da se zahvaljujući ovom Centru, dosta mladih Amerikanaca upoznalo sa srpkom kulturom, kuhinjom i istorijom, smatarjući da to i te kako doprisoni sve lepšem imidžu Srbije u Americi.

Konferencija povodom 15 godina Centra za američke studije je započela predavanjem Džejmsa Kartera, dekana Američkog univerziteta u Kairu na temu međunarodnog poretka i spoljne politike SAD u vreme administracije Donalda Trampa, dok su za sutra najavljeni paneli na temu Pada Berlinskog zida i američko-jugolovenskih odnosa, sa panelistima Radinom Vučetić, Slobodanom Markovićem, Draganom Đukanović, kao i sa Radmilom Nakaradom.

Sledeći panel, kojim se i završava Konferencija je na temu ključnih promena odnosa Srbije i SAD u razdoblju od 2016. do 2019. godine, sa gostima Ivanom Vujačićem, Aleksandrom Milovevićem, Milanom Krstićem, Mladenom Lišaninom i Draganom Živojinovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari