PRESEK: Ko su najbolji strelci Evrope i da li je odzvonilo Ronaldu i Mesiju?

Vreme čitanja: 2min | pet. 27.09.19. | 17:09

Dvojice ponajboljih igrača 21. veka nema u vrhu golgeterskih lista...

Bližimo se polako drugoj reprezentativnoj pauzi, uskoro ćemo prevaliti i prvu trećinu u najjačim šampionatima Evrope... Rano je da predviđamo ko su ove sezone glavni kandidati za Zlatnu kopačku, ali nije zgoreg da podvučemo crtu i vidimo ko su najefikasniji igrači u TOP 5 liga, računajući sva klupska takmičenja. Pogotovo što su poneki igrači već odigrali desetak utakmica u novoj sezoni.

Ono što odmah upada u oči svakako je izostanak sa liste najefikasnijih prethodnih godina najboljih strelaca Evrope i sveta - Kristijana Ronalda i Lionela Mesija. Portugalac je odigrao pet mečeva od početka sezone i postigao svega dva gola, dok je Argentinac zbog povrede počeo samo jedan susret. Bilo je to protiv Viljareala u sredu, kada je igru napustio posle samo 45 minuta, jer je osetio bolove u preponama.

Izabrane vesti

Ovakav učinak ponajbolji fudbalera 21. veka ide na ruku onih koji tvrde da njihovo vreme polako prolazi, ali svakako da ni Mesija ni Ronalda ne treba tako lako otpisati.

Trenutni lider na listi najboljih strelaca Evrope jeste golgeter Bajerna - Robert Levandovski. Poljak i pored očitog nezadovoljstva u Minhenu (pre svega prelaznim rokom) igra sjajno, vrlo je raspoložen i raspucan. U prvih osam utakmica postigao je 11 golova, iliti po gol na svaka 64 minuta. Andrea Beloti iz Torina postigao je samo gol manje, međutim odigrao je tri utakmice više od Leve. 

Slede Serhio Aguero i Raul Himenez sa po osam komada, zatim šest igrača sa po sedam - Tami Abraham, Timo Verner, Fakundo Fereira, Pjer Emerik Obamejan, Pako Alkaser i Rahim Streling

Najveće iznenađenje na listi, čovek iz najslabijeg kluba - Temu Puki (Norič), postigao je šest golova na isto toliko mečeva. 

Najmanju minutažu među svim ovim golgeterima ima Serhio Aguero (447 minuta), otuda je on i najproduktiviji, pošto postiže gol na svakih 56 minuta. 

  

Kao što rekosmo, o glavnim favoritima za Zlatnu kopačku rano je govoriti. I dalje smo u onoj fazi sezone kada vrh liste pripada anonimusima iz malih liga, s koeficijentom šampionata 1,0, eventualno 1,5. Pomenimo da trenutno vodi Erik Sorga (20), mladi Estonac iz Flore, strelac 26 golova (dovoljno tek za 26 bodova). Kada govorimo o igračima iz najjačih liga (s koeficijentom 2,0, među kojima treba tražiti novog pobednika), Serhio Aguero za sada najbolje stoji sa svojih osam pogodaka (16 bodova). Slede Abraham (7 golova, 14 bodova), pa onda Puki, Osimhen, Obamejan, Dembele (svi po 6 golova, odnosno 12 bodova).

Podsetimo, tri poslednje sezone Zlatna kopačka završila je u rukama Lionela Mesija. U prethodnih 11 godina, od Dijega Forlana, osvajala su je samo tri fudbalera. Pored Mesija (6) i Ronalda (3) tu čast imao je još samo Luis Suarez, dva puta...


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara