Regulator zabranio Hrvatskoj pošti naplatu za uručenje malih paketa

Hrvatska pošta (HP) ne sme više građanima da naplaćuje dodatnu poštarinu od 4,5 kuna (0,6 evra) za uručenje malih paketa iz međunarodnog prometa.

Region

Izvor: B92

Petak, 27.09.2019.

12:22

Regulator zabranio Hrvatskoj pošti naplatu za uručenje malih paketa
Foto: Depositphotos/anterovium

To joj je rešenjem zabranio poštanski inspektor Hrvatske regulatorne agencije za mrežne delatnosti (HAKOM), navodi se u tom rešenju na web stranicama HAKOM-a.

"To je dobra vest za sve građane koji koriste elektronsku trgovinu i osnovne poštanske usluge, a koje u Hrvatskoj pruža Hrvatska pošta, na osnovu akata Svetske poštanske unije", komentarišu iz HAKOM-a rešenje o toj zabrani doneto 18. septembra, preneo je SEEbiz.

Ističu i da se u obrazloženju tog rešenja, uz ostalo, navodi i da je Hrvatski sabor početkom 2019. ratifikovao Svetsku poštansku konvenciju (SPU) i da je HAKOM zatražio mišljenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o odredbama Zakona o poštanskim uslugama (ZPU) koje se odnose na međunarodni poštanski promet.

"Na temelju pribavljenog mišljenja nadležnog ministarstva i ovlašćenog prevoda akata SPU-a, poštanski inspektor je odlučio da zabrani HP-u naplatu uručenja malih paketa od primalaca. Dobra vest za sve građane je i da HP ne može da se žali na to rešenje, iako može da pokrene upravni spor pred Visokim upravnim sudom protiv HAKOM-a, ali eventualna tužba neće odgoditi izvršenje rešenja", poručuju iz HAKOM-a.

U rešenju o zabrani dalje naplate te dodatne poštarine, navodi se i da je HP u postupku uručenja malog paketa, kao međunarodne dolazne poštanske pošiljke mase do dva kilograma, protivno aktima SPU, obavljao naplatu za uručenje malog paketa od 4,5 kuna od primalaca tih pošiljki.

HP-u je stoga naloženo da u roku od osam dana po prijemu tog rešenja prestane s time, odnosno da ukine tu naplatu za uručenje malog paketa i u istom roku obavesti inspektora o preduzetim merama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: