Biznis Vesti
LESKOVAC SREĐUJE CENTRALNI GRADSKI TRG U planu pozornica, fontana, zelene površine...

LESKOVAC SREĐUJE CENTRALNI GRADSKI TRG U planu pozornica, fontana, zelene površine...

Leskovac uskoro kreće u izgradnju centralnog gradskog trga. Procenjena vrednost radova je 197 miliona dinara bez PDV-a, sa planiranim rokom izvođenja radova od 360 dana.

Leskovac Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Leskovac

"Cilj ovog projekta je formiranje centralnog gradskog trga u funkciji stvaranja prijatnog, atraktivnog i prepoznatljivog ambijenta, na prostoru između Robne kuće Beograd i Modne kuće, transformacijom parkinga i dela zelene površine u otvoreni, vizuelno uokviren, multifunkcionalni javni gradski prostor", kaže za eKapiju direktor Javnog preduzeća Urbanizam i izgradnja Novica Nikolić.

Budući izgled trga u Leskovcu
Foto: ekapija/JP Urbanizam i izgradnja / screenshot
Budući izgled trga u Leskovcu

Realizacija ovog projekta započela je jula 2013. godine, kada su Grad Leskovac i tadašnja JP Direkcija za urbanizam i izgradnju raspisali konkurs za izradu idejnog rešenja za urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja centralne gradske zone u Leskovcu. Svi prispeli radovi, njih više od deset, su otkupljeni. Na osnovu pomenutih rešenja i uz angažovanje stručnog konsultanta sa beogradskog univerziteta, u JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac izrađen je Urbanistički projekat za blok 1 - Uređenje trga parka i ostalih javnih površina, potvrđen marta 2015. godine.

Građevinska dozvola za izgradnju centralnog gradskog trga izdata je 20. avgusta 2019. godine.

"Projektovano rešenje je proizvod kontinuirane analize nastale u periodu od potvrđivanja urbanističkog projekta do izrade Idejnog rešenja, uz sagledavanje svih faktora koji utiču ili mogu uticati na realizaciju, pre svega ekonomskog, ali i uvažavanje mišljenja javnog mnenja odnosno budućih korisnika prostora pre svega u pogledu zadržavanja postojećih i formiranja novih zelenih površina", kaže Nikolić.

Budući izgled trga u Leskovcu
Foto: ekapija/JP Urbanizam i izgradnja / screenshot
Budući izgled trga u Leskovcu

Na trgu će se naći pozornica, fontana, zelene površine i osnova za pilon. Pozornica će biti stepenasta, trougaonog oblika, smeštena u južnom delu trga, višenamenskog karaktera. Uloga bine će biti za manifestaciona i druga okupljanja, kao i površina za sedenje. Fontana je planirana u nivou partera, zona trougaonog oblika u jugoistočnom delu kod ukrštanja tri glavna pešačka pravca na trgu.

Ispred Zgrade sindikata predviđeno je postavljanje pilona ili slične forme visine do 15 metara, koji će biti realizovan u narednoj fazi. Zelene površine na trgu nalaziće se između ukrštanja centralnih i obodnih pravaca kretanja, periferno u odnosu na centralni deo trga.

Pročitajte još

"Cilj projektnog rešenja bio je i da se prostor oplemeni vegetacijom i na taj način zaštiti od uticaja saobraćaja - buke, aerozagađenja, i stvori prijatno mesto za korisnike prostora. Uvođenje zelenila vizuelno smanjuje preveliki prostor namenjen trgu, a ujedno ga oplemenjuje i dodaje mu kvalitet obližnjeg parka stvarajući tzv. zeleni trg. Zadržavaju se sva vredna stabla, dok se rešenje ozelenjavanja nadovezuje na parterno i instalaciono rešenje, doprineseći ostvarivanju svih funkcija koje trg ispunjava. Drveće će biti raspoređeno u grupacije koje se u određenom ritmu smenjuju, čineći jedinstven prostor. Vodilo se računa da svaki deo trga sa zelenilom bude različit, prijatan i intiman, a da sve zajedno čini celinu. Planirana je sadnja novih 37 stabala", kaže Nikolić.

Površina trga koja se uređuje je oko 8.600 m2, dok je površina rekonstrukcije trotoara Bulevara oslobođenja 2.700 m2.