Ex -Yu

EK odgovorila Šarecu: Nepristrasni smo

EK odgovorila Šarecu: Nepristrasni smo
Foto: Ilustracija | EK odgovorila Šarecu: Nepristrasni smo

BRISEL, NJUJORK - Evropska komisija odgovorila je danas na izjavu slovenačkog premijera Marjana Šareca da bi Komisija mogla da donese političku odluku o spremnosti Hrvatske za pristupanje šengenskom prostoru, poručivši da je politički nepristrasna.

"Kao što smo i ranije rekli, Evropska komisija je politički nepristrasna. Sada je slučaj između Hrvatske i Slovenije na Sudu EU", rekli su iz Komisije na molbu za komentar o Šarecovoj izjavi, prenosi Hina.

Šarec, koji u Njujorku prisustvuje zasjedanju Generalne skupštine UN, izrazio je danas nezadovoljstvo odlukom odlazeće Evropske komisije da stavi na dnevni red pitanje da li Hrvatska ispunjava uslove za pristup šengenskom prostoru, o čemu Slovenija ima rezerve.

Šarec je rekao da ga brine to što Hrvatska nema riješeno granično pitanje praktično ni sa jednom državom i upitao kako ta pitanja mogu da se zaobiđu i da se automatski odredi da je neko primjeren za ulazak u Šengen.

Dodao je da se boji da Evropska komisija u slučaju Hrvatske može da donese "političku odluku" o tome da ta zemlja ispunjava uslove za Šengen, iako su kriterijumi za to vrlo strogi i zahtjevni, a Hrvatska ih, po njegovom mišljenju, još ne ispunjava.

"Brine nas u prvom redu bezbjednost i čini mi se neozbiljnim da su to pitanje stavili na dnevni red pred istek mandata Komisije", rekao je Šarec.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je danas nakon razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem da "Hrvatska treba da postane punopravna članica šenegenskog prostora" i da "Komisija završava ocjenu u tom smislu".

Povezana vijest

Šarec: Hrvatska nije riješila granice, kako može u Šengen

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije