Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлије из зграда око Синђелићевог трага не желе гаражу испод прозора

rssBookmark and Share

Ниш 26.09.2019. Милан Стојановић, Н1 Србија

Становници зграда око Синђелићевог трга не желе јавну гаражу на месту паркгинга.
Ангажовали су и правну заступницу која је већ поднела жалбу, а она тврди да су грађани овде заиста оштећени.

Н1
Н1

Нишлије са Синђелићевог трга, где се упркос њиховом противљењу, припрема градилиште за двоспратну јавну гаражу на месту где је некада био њихов паркинг, покрећу петицију којом захтевају да о својим плановима надлежне институције морају на време да обавесте грађане којих се то директно тиче. На Синђелићевом тргу је пре неколико деценија било паркиралиште за грађане из солитера, а касније и јавно паркиралиште Паркинг сервиса.

Сада су машине ту да припреме простор за двоспратну јавну гаражу, упркос негодовању дела станара, који су и заустављали радове.

Правна заступница станара Синђелићевог трга, Данијела Грујичић, указује на бројне пропусте.

"Није испоштован ни један норматив у области заштите животне средине, заштите од пожара, зато што су потпуно затворени прилазни путеви којима би ватрогасни камион могао да приђе", истиче она.

Станари из броја 18 на Синђелићевом тргу ангажовали су Грујичић да стручно заштити њихова права.

Она тврди да ће изградња гараже донети много буке и нездравог ваздуха, те су њеним клијентима и уставна права повређена.

Некадашњи главни градски архитекта Јован Мандић подсећа да је баш овај трг идеална локација за гаражу. И раније је било планова у том смеру, али се говорило да треба направити подземну гаражу са вентилацијом.

"Тако да би се сакупљени гасови избацивали на једно место, можда на крову зграде", објашњава Мандић.

Зато подсећа да су нишки урбанисти, још 1991. године, направили план за модерну гаражу са 800 места, локалима и пословним простором.

Пројекат из 1991. године

Тридесет година касније, овај архитекта поручује да пројекат још постоји, да јесте скуп за реализацију, али да би у великој мери решио кулминирајући проблем паркирања и саобраћаја у Нишу - граду чије су власти, уместо озбиљних решења, још 2010. године, под велом јавног интереса, парцелу на којој је паркиралиште на Синђелићевом тргу, уписале као градско, грађевинско земљиште.

"На којима после може, без икакве сагласности станара, да никне и велика гаража - и нови солитер између већ постојећих солитера", упозорава Данијела Грујичић.

Зато петицијом станари које заступа, како каже, "траже да се једном заувек из планова генералне регулације и детаљне, избаце могућности да се пројектују нови објекти на зеленим површинама и слободном простору између зграда".

Иако је недавно надлежни нишки функционер Милош Милошевић за Н1 рекао да је јавна расправа о пројекту гараже одржана, заступница станара и некадашњи главни архитекта Ниша сматрају да није довољно обавештење о јавном увиду окачити на огласну таблу у некој институцији.

"Закон о планирању и изградњи јасно предвиђа да се све важно за грађане објављује и на телевизији или у новинама", подсећа Грујичић.

"Сад се то све одвија у мало краћем року и не обавештавају се, можда, заинтересовани, него тамо се негде (објави) на огласној табли", каже Мандић.

Зато Данијела Грујичић подсећа да је већ поднета жалба републичком инспектору, те поручује да се борба житеља Синђелићевог трга неће зауставити док правним путем ово градилиште не затворе.

Милан Стојановић, Н1 Србија


#   Ниш   Паркинг сервис   Синђелићев трг   Јавна гаража   Н1 ТВ   Милош Милошевић   Данијела Грујичић   Јован Мандић
@N1infoBG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима