');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

KAKO JE NAŠA REČ DOSPELA NA MARS Krater na crvenoj planeti dobio ime po opštini u RS, a Amerikanci sada baš tamo šalju misiju

OPŠTINA IZ REPUBLIKE SRPSKE DOBILA KRATER NA MARSU Misija NASA sleteće na Jezero iduće godine

ledena lavina na Marsu02 orbiter Foto: NASA / Arhiva
ledena lavina na Marsu02 orbiter

Krater na Marsu poneo je naziv Jezero po opštini iz Republike Srpske na koji bi sledeće godine trebalo da sleti jedan rover.

Na internet stranici američke Agencije za svemirska istraživanja (NASA) objavljeno je da je američki ambasador u BiH Erik Nelson uručio načelniku opštine Jezero Snežani Ružičić pismo u kome je potvrđeno da je krater na Marsu nazvan po ovoj opštini u Republici Srpskoj.

U tekstu se podseća da je američki ambasador u BiH predao pismo Ružičićevoj.

Foto: Srna / RAS Srbija

U pismu direktora Službe za istraživanje Marsa pri Nasi Džejmsa Vocina odata je počast povezanosti ovog gradića i kratera Jezero na koji će sleteti predstojeća misija naredne godine.

- Neophodan je međunarodni tim stručnjaka za stvaranje i podršku komplikovane misije i ambicije da naredne godine stigne do Marsa. Ponosan sam što će obuhvatiti i meštane Jezera, kao počasne članove misije. Zajedno ćemo istraživati naučno najinteresantnije lokacije na Marsu - navodi Vocin u pismu.

Pročitajte još

Povezanost između Marsa i opštine Jezero nastala je odlukom Međunarodne astronomske unije (IAU) 2007. godine kada je ova organizacija krateru širokom 45 kilometara dodelila ime po ovoj opštini u Srpskoj.

Krater se nalazi na visoravni Izidis, ogromnom basenu severno od Marsovog ekvatora.

U novembru prošle godine ili 11 godina nakon što je krater “Jezero” dobio ime, NASA je ovu lokaciju označila kao lokaciju za sletanje na Mars 2020. godine.