Nobilo: Pupovac je kolateralna šteta odnosa unutar HDZ

Tanjug

26. 09. 2019. u 13:48

"U Hrvatskoj je verbalni delikt ukinut negde 1991. godine i tada je prestala da važi zabrana komentarisanja državne politike", rekao je Nobilo

Нобило: Пуповац је колатерална штета односа унутар ХДЗ

Foto: Tanjug

Advokat, Anto Nobilo, izjavio je danas da se ne seća da je Državno tužilaštvo do sada pokretalo postupak utvrđivanja ima li elemenata krivičnog dela u nečijim izjavama, kao što je slučaj sa predsednikom SDSS, Miloradom Pupovcem, za kojeg kaže da je "kolateralna šteta" odnosa unutar HDZ.

"U Hrvatskoj je verbalni delikt ukinut negde 1991. godine i tada je prestala da važi zabrana komentarisanja državne politike", rekao je Nobilo za zagrebačku N1 tv.

PROČITAJTE JOŠ -Deca u Splitu nacrtala kukaste krstove (FOTO)

Upitan da li se može govoriti da u Pupovčevim izjavama ima elemenata krivičnog dela, Nobilo kaže da to apsolutno nije slučaj.

Izlaganje poruzi, prema njegovim rečima, i sramoćenju Hrvatske potpuno je drugo.

"Ovde imamo članak političara koji iznosi probleme u Hrvatskoj, imamo njegovu analizu i mišljenje, a zbog mišljenja ne može niko da odgovara. Izlaganje poruzi nije krivično delo. Ako svedemo na lični nivo, onda je to delo klevete, delo uvrede. Kad bi na takav način trebalo rešavati stvari, onda treba postaviti pitanje ko će određivati šta je primeren govor, a šta nije, a ako bude tako onda su u pitanju osnovi demokratije u Hrvatskoj", rekao je Nobilo.

On ističe i da se nikada nije desilo i neće, dok je ovog Ustava, da se poslaniku zbog takvih izjava ukida imunitet, niti za uvredu niti za klevetu.

"Za delikte koji se govorom čine nikad Sabor nikome nije skinuo imunitet pa neće ni Pupovcu, ja se iskreno nadam. Pupovac je kolateralna žrtva zbog komešanja unutar HDZ-a, jer ključno pitanje nije ko će biti predsednik, ko će imati većinu, nego ko će kontrolisati HDZ, to je sad najvažnije pitanje. Prema Pupovcu ide širenje oštrice sve kako Plenković ne bi pobedio na izborima", naveo je Nobilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije