Auto zanimljivosti

Vozači automobila opaze motocikliste ali u trenutku zaborave na njih

Vozači automobila opaze motocikliste ali u trenutku zaborave na njih
Foto: N.N. | Vozači automobila opaze motocikliste ali u trenutku zaborave na njih

Po najnovijoj studiji, potencijalni uzrok saobraćajnih incidenata između automobila i motocikala je takozvani „vidio-ali-zaboravio“ efekat, što u prevodu znači da vozači četvorotočkaša i kada uoče motocikliste, u trenutku zaborave na njih, pa im se jednostavno iznenadno nađu na putu.

Istraživači iz Univerziteta u Notingemu, odnosno odsjeka za psihologiju, sproveli su studiju u simulatoru vožnje. Ona se sastojala od tri testa i praćenja pokreta očiju vozača tokom sva tri ispitivanja.

Analizirana je situacija kada se automobil zaustavlja na raskrsnici i izlazi iz nje. Tokom 180 testova memorije, tri vozača su zaboravila da su vidjela automobil koji se približava, ali čak 16 je zaboravilo na motocikle prije nego što su se ispriječili ispred njih. U stvarnom saobraćaju, ovo često podrazumijeva nesreće sa smrtnim posljedicama. Samo u Velikoj Britaniji, desi se 90 ovakvih incidenata godišnje.

Istraživači smatraju da je većina nezgoda prouzorokavana „vidio-ali-zaboravio“ greškom, u okviru koje dolazi do kratkoročnog gubitka pamćenja, što direktno utiče na donošenje odluke. Značajno manji procenat je prouzrokovan „pogledao-ali-nisam-vidio“ greškom, što je generalno češće tumačenje.

„Ove ’vidio-ali-zaboravio“ (VAZ) greške su izuzetno frekventne u simulatoru, tako da imamo jasne argumente kada kažemo da mogu biti preovladavajuće u stvarnom svijetu“, kaže dr Piter Čepmen, stručnjak u oblasti psihologije vožnje na Univerzitetu u Notingemu. „Iznenađujuće odsustvo pamćenja bi zapravo moglo biti ’misteriozni’ faktor koji se dešava prilikom ovakvih nezgoda.“

Da bi se izborili s VAZ greškama, istraživači predlažu model „percipiraj-zadrži-odaberi“ (PZO), pri kojem vozači treba glasno da verbalizuju prisustvo motocikla. Oni to zovu „vidim-motocikl-kažem-motocikl“ strategijom, koja bi trebalo da prevenira „zaboravljanje“.

„Ukoliko se relevantna vizuelna informacija fonološki kodira, pokazalo se da više nije predmet vizuelno-prostorne interferencije“, objašnjava dr Čepmen. „Jasno, svako istraživanje koje unapređuje razumijevanje uzroka sudara i protivmjere koje mogu biti uvedene radi prevencije, imaju potencijal da daju ogroman doprinos svjetskom zdravlju.“

AutoRepublika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije