Svetske zvezde stižu u Srbiju

Tanjug

25. 09. 2019. u 23:59

Velikani i mladi izvođači na 35. Beogradskom džez festivalu koji se održava od 22. do 27. oktobra

Светске звезде стижу у Србију

Foto Tanjug

VOKALNA diva Dajan Rivs, bas gitarista Stenli Klark i saksofonista Čarls Lojd, samo su neki od velikana koji će nastupiti na 35. Beogradskom džez festivalu koji se održava od 22. do 27. oktobra u Domu omladine i "Kombank dvorani", najavili su organizatori na konferenciji za medije u DOB.

Umetnički direktor festivala Vojislav Pantić (prvi sleva) rekao je da je prevashodni cilj organizatora bio pogled u prošlost i sagledavanje faza koje je prošao ovaj praznik muzike, ali i pogled u budućnost festivala i sve ono što će on predstavljati za nove generacije.

- Džez se menja i mi želimo da predstavimo sve ono što će za koju godinu odrediti puteve džeza u svetu. Bila nam je namera da dovedemo neke velikane koji dosad nisu nastupali na festivalu, ali i da se ponovo sretnemo sa sjajnim muzičarima koji su već oduševljavali našu publiku. Veoma smo zadovoljni što će u Beogradu svirati Čarls Lojd, vodeće ime današnjeg džeza - istakao je Pantić.

On je dodao da u Beograd stižu i Stenli Klark, izuzetan fjužn izvođač, i Stiv Kolmen, predstavnih avangardnog džeza.


- Publika će videti i umetnike koji su trasirali evropski džez u drugoj polovini 20. veka, kao što su Norvežanin Ketil Bjornstad i francuski kontrabasista Anri Tezije - kazao je Pantić.

On nije propustio i da najavi nastupe novih zvezda:

- Ponosni smo što će svirati osam mladih sastava. Veliku pažnju će privući koncert italijanskog "Frančesko Diodati jelou skvidsa", koji je prošle godine bio jedna od najvećih džez senzacija u Milanu, a prihvatio ih je ceo svet. Nastupiće i Mihael Volni, nemački pijanista kojeg godinama čekamo da dođe u Beograd i pokaže nove tendencije u džezu.

Posebna tema festivala je vokalni džez u izvođenju dama.

- Dajan Rivs je autentična diva današnjice koja je u našem gradu već nastupila pre 12 godina, a sada premijerno izlazi pred publiku festivala. Iz SAD nam dolazi i Džazmeja Horn, koja sledi tradiciju interpretacije apsolutnih diva kao što je Sara Von. Iz Kanade stiže Lajla Bijali za koju kažu da je nova Dajana Krol - kazao je Pantić.

Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl napomenuo je da je za festival izdvojeno 16 miliona dinara, tri miliona više nego prošle godine.

- Za sledeće izdanje festivala 2020. godine izdvojićemo 20 miliona dinara. - najavio je Karl.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije