Svaki 150. vozač u Srbiji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola

Na putevima Srbije godišnje oko 80 osoba pogine u saobraćajnim nezgodama zbog vožnje pod dejstvom alkohola.
Svaki 150. vozač u Srbiji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola
Foto: Pixabay
Alkohol je jedan od najčešće evidentiranih faktora nastanka saobraćajnih nezgoda s poginulima i povređenima. Svako 12. lice nastradalo u saobraćaju u Srbiji nastradalo je u saobraćajnim nezgodama gde je alkohol evidentiran kao jedan od uticajnih faktora za nastanak nezgode.
 
Po istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja iz 2018. godine, u Srbiji prosečno 0.65 odsto vozača u saobraćajnom toku upravlja vozilom pod dejstvom alkohola. 
 
Istraživanja pokazuju da je u Srbiji oko 15 odsto poginulih i povređenih vozača prisutan alkohol u krvi. 
 
Uporednom analizom dostupnih podataka, dolazi se do zaključka da vozači koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola imaju više od 20 puta veći rizik da smrtno stradaju ili zadobiju teške telesne povrede. Evidentirano je da u slobodnom saobraćajnom toku svaki 150. vozač upravlja vozilom pod dejstvom alkohola.
 
Alkohol kao faktor nastanka saobraćajnih nezgoda najviše je prisutan u letnjim mesecima. U Agenciji su došli do podatka da se većina saobraćajnih nesreća sa poginulima dogodi uveče i noću, između 17 sati i sedam ujutru. Poginuli vozači koji su u vreme udesa upravljali vozilom pod dejstvom alkohola su najčešće stariji od 55 godina.
 
Direktor saobraćajne policije Vladimir Rebić izjavio je da saobraćajna policija na godišnjem nivou otkrije oko milion prekršaja, među kojima su najčešći prekoračenje brzine, vožnja pod dejstvom alkohola, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korišćenje mobilnog telefona.
  • EU

    26.09.2019 08:37
    Dosta sam putovao po Evropi ali ovakvu bahatost kao kod nas nigde nisam imao prilike da vidim .
    Ovde podjedanako bahato voze i pijani i trezni . Nema razlike .
    Kod nas rizikujes da budes lincovan ako vozis po propisima .
  • Ja

    26.09.2019 07:54
    Da li je moguce da prijavimo nekog policiji, za koga znamo da se oroljao i da ce da sedne za volan, da ga lepo zaustave i "oderu"?
  • dule

    26.09.2019 07:20
    Svaki treci srbin radi za minimalac!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija