Ex -Yu

Šta će biti s lokomotivom koja je vukla Titov voz?

Šta će biti s lokomotivom koja je vukla Titov voz?
Foto: N.N. | Šta će biti s lokomotivom koja je vukla Titov voz?

Nekada je špartala jugoslovenskim prugama vukući Plavi voz sa Titom u njemu i bila je rado dočekivana u gradovima širom SFRJ.

Sada "Plava" lokomotiva samuje na kolosijeku koji ne vodi nigdje, smještenom između nekadašnje Glavne željezničke stanice i Pošte na Savskom trgu.

Na tom mjestu svečano je postavljena za jubilej-stogodišnjicu otvaranja pruge Beograd - Niš. Ovaj 135.rođendan dočekala je sama bez pompe i svjećica, piše Politika.

Okružena ostacima nekadašnjeg željezničkog čvorišta, zatvorenom Glavnom stanicom, poštom, radoznalcima, migrantima i sumnjivcima, koji se u večernjim časovima motaju oko nje.

Tragovi vremena već su vidljivi - rđa uveliko nagriza njene pore, a djelovanje korozije se primijeti čim joj se približite.

"Ona pripada tehničkoj zbirci Železničkog muzeja. Njena zaštita i rstauracija propisane su Zakonom o zaštiti kulturnih dobara i podležu strogim muzeološkim propisima. Naše preduzeće će planirati sredstva za restauraciju muzejskih eksponata, koja će obuhvatiti i tu lokomotivu", kažu u Železnicama Rbije a.d.

Nadležni za obavljanje i izvođenje radova na Savskom trgu zainteresovani su da se jedan broj lokomotiva iz fonda Željezničkog muzeja, među kojima je i Plava lokomotiva, izlože na tom prostoru, ali još nije tačno definisano koje će to lokomotive biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije