ŽIRI NAGRADIO KNJIGU ĆERKA ŠPANSKOG BORCA: Draganu Stojanoviću Andrićeva nagrada
Foto: Dušica Stojanović

BRAVO

ŽIRI NAGRADIO KNJIGU ĆERKA ŠPANSKOG BORCA: Draganu Stojanoviću Andrićeva nagrada

Pop kultura -

U užem izboru su bile još knjige Borivoja Adaševića „Iz spiskova prećutanih stvari“, u izdanju „Akademske knjige“ iz Novog Sada, i Milete Prodanovića „O papagajima i predatorima“, u izdanju beogradskog „Arhipelaga“

Andrićevu nagradu za najbolju priču za 2018. godinu dobio je profesor Dragan Stojanović za knjigu „Ćerka španskog borca“, u izdanju Doma kulture Studentski grad u Beogradu.

Odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu Aleksandar Jovanović (predsednik), Marko Nedić i Petar Pijanović.

U užem izboru su bile još knjige Borivoja Adaševića „Iz spiskova prećutanih stvari“, u izdanju „Akademske knjige“ iz Novog Sada, i Milete Prodanovića „O papagajima i predatorima“, u izdanju beogradskog „Arhipelaga“.

- Prateći svoje junake i junakinje kroz burnu srpsku istoriju tokom čitavog 20. veka, Dragan Stojanović je na umetnički impresivan način nastavio Andrićev govor o nerazlučivom spletu istorije i tragičnosti ličnih sudbina - konstatovali su članovi žirija.

Stojanović kaže da je izuzetno srećan što je dobio priznanje koje nosi ime njegovog omiljenog pisca, s kojim se „druži“ od mladosti, ali kazao je i da nije bio naročito iznenađen jer je ova knjiga sa tri novele dobila izuzetno povoljne kritike.

- Ceo život živim sa Andrićem - rekao je laureat i dodao da je knjiga znak i priznanje da je došao u godine kada se prave rezimei sopstvenog stvaralaštva. Nagrada će Draganu Stojanoviću biti uručena 10. oktobra, na dan rođenja našeg nobelovca.

(Kurir.rs / Foto: Dušica Stojanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track