ZLOUPOTREBA! REKTORKA PODLEGLA PRITISCIMA OPOZICIJE: Usvojeni zahtevi ko bajagi studenata!
Foto: Kurir TV

Licemerno!

ZLOUPOTREBA! REKTORKA PODLEGLA PRITISCIMA OPOZICIJE: Usvojeni zahtevi ko bajagi studenata!

Društvo -

Naprasna odluka da se usliše zahtevi studenata iz političke organizacije "1 od 5 miliona" udar na autonomiju BU i očigledan vid političkog pritiska, ocenjuju sagovornici Kurira

Dvanaestodnevna blokada Rektorata Beogradskog univerziteta (BU) okončana je nakon što je rektorka Ivanka Popović usvojila sve zahteve koji su joj postavili studenti koji pripadaju opozicionoj političkoj organizaciji "1 od 5 miliona". Ovim je naneta nenadoknadiva šteta autonomiji Beogradskog univerziteta jer je rektorka podlegla političkim pritiscima opozicije, ocenjuju sagovornici Kurira.

Saterana u ćošak

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je rektorka saterana u ćošak političkim pritiscima opozicije, koja svesno izaziva konflikt, te je zato prebrzo donela odluku da usvoji sve što joj nekolicina studenata diktira. - Na nju su izvršili politički pritisak, i to ne samo studenti, koji su očigledno pod stranačkim uticajem, nego i opozicioni političari. Za te studente se ne zna ni ko su, ni da li su to studenti, mada je izvesno da su politički aktivisti jer ih posećuju opozicioni političari. Rektorka javnosti duguje objašnjenje zašto je prihvatila te zahteve, koji nisu autentično studentski i dolaze samo od dela studentske zajednice. Ona je odlučila pod pritiskom, to je očigledno - ističe Dejan Vuk Stanković.

foto: PrintScreen

Vučić: Podržavam ljubav rektorke i studenata u blokadi, super što 15 dana nije bila na radnom mestu Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da podržava ljubav izmedju rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović i studenata ispred Udruženja Jedan od pet miliona koji su blokirali Rekotrat i da je super što Popović nije 15 dana ušla u svoju kancelariju.

"Meni da neko ne da 15 dana da udjem u svoj kabinet, ja ne znam kako bih reagovao. Ne damo rektorku ni za šta na svetu, ako može još 15 dana da ne radi to bi bilo super", poručio je Vučić novinarima u Njujorku.

Vučić je ocenio i da je Rektorat tokom blokade postao "partijska prćija".

"Tu su i lider Pokreta slobodnih gradjana Sergej Trifunović i lider Dveri Boško Obradović. To su sve studenti", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Ivanka Popović izjavila je da kao rezultat inicijative studenata koji "borave" u zgradi Rektorata već 12 dana, Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese "konačnu odluku o tom da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja".

Apsurdni zahtevi

Politikolog Jelena Vukoičić kaže da SZS namernim izazivanjem konflikta pokušava da ruši vlast, kao što je slučaj u Rektoratu.

- Njihovi zahtevi da rektorka Popović zatraži smenu ministra su apsurdni i neprihvatljivi. Grupa studenata organizacije "1 od 5 miliona" se uklapa u agresivnu kampanju SZS koja traje mesecima. Opozicija je svesna slabog rejtinga, što su pokazali u više izbornih ciklusa i osipanjem podrške na protestima, zato pokušavaju da isprovociraju konflikt i profitiraju iz toga. Očigledno je da su političari obilazili studente u Rektoratu i to je krajnje ispolitizovano.

Sergej Trifunović na vratima rektorata
Sergej Trifunović na vratima rektorata foto: Printksrin
foto: Beta/Luka Filipović

Ona dodaje da protestuje tek nekolicina studenata, što govori da se ogromna većina studenata ne slaže sa zahtevima instrumentalizovanih aktivista organizacije "1 od 5 miliona". Podsetimo, studenti iz udruženja "1 od 5 miliona" već 10 dana drže pod blokadom zgradu Rektorata tražeći od rektorke Ivanke Popović da predloži premijerki Ani Brnabić da smeni ministra finansija Sinišu Malog.

Kristina Vasković

Branko Miljuš donosi hranu
Branko Miljuš donosi hranu foto: Printksrin

Prikrivena podrška

Donosili im sendviče

Zgradu Rektorata tokom protesta studenata posećivali su članovi Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Marko Dimić i Aleksandar Korolija. Sa kesama punim namirnica dolazio je i Branko Miljuš, visoki funkcioner Saveza za Srbiju. Na istom mestu viđeni su i Srđan Milivojević iz DS, koji je studentima donosio pljeskavice i sendviče, ali i lideri DS Zoran Lutovac, Dveri Boško Obradović, kao i Marinika Tepić iz SSP. Poslednji opozicioni političar koji je posetio studente bio je Sergej Trifunović, koga su foto-reporteri uslikali iako je pokušao da prođe nezapaženo.

Bez autoriteta

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović je juče pred početak sastanka s pobunjenim studentima iz političke organizacije "1 od 5 miliona" dozvolila novinarima da snime sastanak tek nakon što je za dozvolu pitala studente. - Na sastanku rektorke sa studentima koji protestuju jasno je stavila do znanja da je potpala pod njihov uticaj i da joj politički aktivisti naređuju. Tačnije, pod uticaj opozicionog Saveza za Srbiju, koji ih je i poslao u nameri da izazovu sukob - istakao je naš izvor koji je posvedočio ovom događaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track