24. septembar  2019. 16.05  →  16.52 | Izvor: Tanjug

Ružić: Vlast pokazala dobru volju da unapredi izborne uslove

BEOGRAD -

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je očigledno da vladajuća koalicija pokazuje dobru volju da se jos više unaprede izborni uslovi i dodao da ne očekuje bilo kakve probleme u pogledu ažurnosti jedinstvenog biračkog spiska sa aspekta održavanja izbora koji se očekuju na proleće sledeće godine.

"Naš ideal je da postignemo stoprocentnu ažurnost jedinstvenog biračkog spiska i tom idealu težimo, to je cilj Vlade Srbije. Mislim da je to moglo da se uradi i ranijih godina, možda i decenija, ali se nije učinilo", rekao je Ružić odgovarajući na pitanje kako komentariše najavljenu promenu izbornih uslova, čiji je važan deo unapređenje jedinstvenog biračkog spiska.

glasanje,, izbori

Naveo je da je digitalizacija doprinela da imamo mnogo ažurniji i tačniji jedinstveni birački spisak.

"Svakako će ljudi kojima dugujemo zahvalnost, a to su upravo referenti koji rade u aplikaciji jedinstvenog biračkog spiska, na tom polju uraditi mnogo kao što su i do sada radili i ne očekujem bilo kakvu vrstu problema ili komplikacija u pogledu ažurnosti jedinstvenog biračkog spiska sa aspekta održavanja izbornih procedura, odnosno izbornog ciklusa koji se očekuje u martu ili aprilu sledeće godine", rekao je Ružić.

Istakao je da Vlada Srbije ni u jednom trenutku nije bežala od razgovora koji se, dodao je, uobičajeno vode u institucijama sistema.

"Nažalost, jedan deo opoziciono opredeljenog političkog diskursa se opredelio da izađe iz institucija, a nakon toga i vaninstitucionalno uđe u dijalog sa vlašću", rekao je Ružić.

Naveo je da ne vidi bilo kakvu vrstu odgovornosti ili krivice na strani vladajućeg establišmenta i ocenio da je dobro što je na Fakultetu političkih nauka pokrenut dijalog između vlasti i opozicije, kao i to što je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković inicirala nastavak dijaloga u parlamentu.

"Nadam se da će do tog dijaloga doći, a što se tiče svega što jeste predlog mera i zaključak vlade na jučerašnjoj sednici, mislim da svih jedanaest tačaka upravo govore o tome koliko u dobroj volji Vlada Srbije želi da sagleda sve aspekte nametnute problematike, jer nemojte zaboraviti da je izborno zakonodavstvo veoma dugo prisutno i da su svi zakoni koji se tiču samih izbornih procedura, pa i medijske pokrivenosti, doneti mnogo pre dolaska na vlast ove vladajuće garniture", rekao je Ružić.

Dodao je da je očigledno da vladajuća koalicija pokazuje dobru volju da se jos više unaprede izborni uslovi.

"Ukoliko je pitanje utemeljenosti u biračkom telu pitanje koje nekoga tišti, to pitanje zaista ne može da reši Vlada Srbije. To pitanje rešavaju građani kao nosioci suvereniteta u ovoj zemlji", zaključio je Ružić.

Vučić: Nema odlaganja izbora, država nije igračka

"Nema odlaganja izbora, država nije igračka, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom predloga SzS da se izbori na proleće posebnim zakonom pomere za jesen.

Parlamentarni izbori će biti održani na vreme, u skladu sa Ustavom Srbije, kaže Vučić.

"Ne pada mi na pamet, nije država igračka. Palo na pamet Draganu Đilasu, Bošku Obradoviću i Vuku Jeremiću da odlažu izbore, pa da ukidamo demokratiju u Srbiji, zato što oni ne mogu da pobede na izborima, pa računaju da će za šest meseci moći... Pustite te priče", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je odlaganje izbora realno i moguće, Vučić je rekao da je realno da opozicija izađe sa predlogom zakona u Skupštinu.

"Ali, interesantno mi je to, ja sam mislio da su oni protiv diktature, da su za izbore. Izbori su najvažnija provera narodne volje, tako da ja očekujem da oni traže da izbori budu što češće, a ne da se izbori odlažu", primetio je Vučić.

On je poručio da će izbori biti na vreme u skladu sa Ustavom Srbije.

"A, to da oni podnose predlog zakona... Mogu da traže da nikad ne budu izbori, a da oni budu tako važni, da se šetkaju, upadaju po insitucijama, maltretiraju ljude.. sve to može", rekao je Vučić.

Dodao je i da je Boško Obradović lider Saveza za Srbiju, i da on "nije Dveri", te da su Dveri, suštinski ukinute.

"Narod ih je obavestio da je ukinuto", rekao je Vučić.

Srodne vesti