KRIMINALCI ČUVAJTE SE, HVATAĆE VAS ROBOTI: Veštačkom inteligencijom protiv kriminala
Foto: Profimedia

inovacije

KRIMINALCI ČUVAJTE SE, HVATAĆE VAS ROBOTI: Veštačkom inteligencijom protiv kriminala

Planeta -

Organi i agencije za sprovođenje zakona trebalo bi da u svoj rad uključe veštačku inteligenciju kako bi povećali efikasnost i išli u korak sa tehnološkim inovacijama, rekli su uvodničari na godišnjem sastanku policijskih stručnjaka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču.

U saopštenju se napominje da se ta tehnologija mora koristiti u saglasnosti sa poštovanjem ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ovogodišnji sastanak pod nazivom "Veštačka inteligencija i sprovođenje zakona - saveznik ili protivnik", okuplja oko 130 stručnjaka za sprovođenje zakona i drugih praktičara krivičnog pravosuđa, predstavnika delegacija OEBS, regionalnih i međunarodnih organizacija, tehničkih stručnjaka i istraživača, kao i predstavnike civilnog društva iz zemalja učesnica OEBS-a i partnera.

Tokom dva dana razgovori će se fokusirati na to kako veštačka inteligencija utiče na rad i strukturu policijskih službi i koji izazovi i mogućnosti mogu biti u budućnosti.

Kako se navodi, neke alate zasnovane na ovoj tehnologiji već koriste policijske službe širom sveta poput softvera za video i slike, sistema za prepoznavanje lica, biometrijske identifikacije, bespilotne letelice i robote, kao i prediktivne alate za predviđanje budućeg zlocina.

Obraćajući se učesnicima putem video poruke, generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger je rekao da se veštačka inteligencija već primenjuje u ovoj oblasti i naveo kao primer algoritme koji automatski prepoznaju nestale osobe ili ukradene automobile.

"Kriminalne organizacije takođe vrlo brzo usvajaju nove tehnologije. To smo već videli u prošlosti, pa veštačka inteligencija neće biti izuzetak" rekao je Greminger i upozorio da neodgovorno i neetičko korišćenje ove tehnologije donosi rizik za ugrožavanje sloboda i privatnosti.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track