Marko Pecarski: Talenat čeka drugu šansu 1Foto: STARSPORT

Prelazak iz Partizana u Zvezdu, ili obrnuto, uvek je ovde izazivao erupciju (najnižih) navijačkih strasti, vređanja, verbalnog linčovanja (sa tribina i na mreži), ali bogami i pokušaja onog fizičkog.

Logično su se tu koristile reči sa specifičnom težinom u Srba kao što je izdaja, Muhamed (poturica) i slično.

Poslednji je u tu poziciju doveden Marko Pecarski, mladi košarkaš koji je ovih dana iz Partizana prešao u FMP, razvojni klub Crvene zvezde, ili već kako hoćete, ali svakako u najtešnjoj mogućoj vezi sa najvećim rivalom crno-belih. Najpre su se izlivi neartikulisanog i neopravdanog besa slili u društvene mreže, a „bes uživo“ ostavljen je verovatno za utakmicu ta dva kluba koja sledi vrlo skoro. Vredi li uopšte postavljati pitanje čemu to, i objašnjavati da „sektaško“ razmišljanje nema nikakve veze sa sportom, pa ni zdravim razumom.

Momak koji u februaru puni 20 godina jedan je od najvećih talenata srpske košarke, što je itekako dokazao dominacijom u svim mlađim kategorijama. Nažalost, razvojni put današnjih košarkaša isprepletan je mnogim (ne)vidljivim klopkama, pa je tako i Marko, očigledno prerano, iz Mege poslat u Bajern iz Minhena sa nepunih 17 godina. Klub velikih takmičarskih ambicija i prilično velikog budžeta svakako nije bio dobra sredina za razvoj.

Devet meseci kasnije došao je u Partizan, klub gde je njegov otac Miroslav ostavio dubok trag, ako se ovog puta on i pitao, verovatno je mislio da će tu biti više prostora za njega. Promenila su se tri trenera, Nikolić, Čanak i Trinkijeri, njegova minutaža bila je promenljiva ali svakako ispod njegovih očekivanja. S druge strane, struka je prećutno ili posredno pokazivala da nije zadovoljna njegovim napretkom, fizičkim, taktičkim, ili oba. Da li je zbog toga Pecarski gubio volju, da li je bio psihički opterećen ili štagod, njegove partije bile su prilično blede, i sve bleđe.

I pretpostavilo se da u Partizanu koji kreće u novu sezonu sa najvećim ambicijama u poslednjih pet-šest godina, za njega neće biti mesta.

Obe strane su, dakle, bile nezadovoljne, razišli su se sporazumno i bez ružnih reči, a onda je Pecarski izabrao klub gde će verovatno imati veću minutažu. I gde je tu problem. Čović je to uradio zainat, i nije mu prvi put, tumače jedni. Pecarski se ovako sveti Partizanu, objašnjenje je drugih.

A suština je da u Srbiji mladi igrači malo gde mogu da odboluju prelazak u seniorsku košarku. Igraču koji je sa reprezentacijom Srbije do 18 godina osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Slovačkoj 2017, a godinu dana kasnije ponovio isti uspeh, s tim što je bio i najkorisniji igrač prvenstva, svakako treba dati pravo da izabere sredinu koja mu odgovara, i svakako ga treba sačekati da „eksplodira“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari