FOTO: Pokušali preko Horgoša da prošvercuju 36 pevajućih papagaja

Carinici su u saradnji sa policijom u nedelju, 22. septembra na prelazu Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja 36 pevajućih papagaja.
Ptice su otkrivene u "pasatu" subotičkih registarskih oznaka kojim su se četvorica putnika u Srbiju vraćala iz Slovačke. 
 
Automobil se kretao u traci obeleženoj "zelenim" semaforom - što znači da putnici nemaju ništa da prijave za carinjenje, što su službenicima i rekli kada su zaustavljeni radi rutinske kontrole. Međutim, kada je auto zaustavljen iz automobila se začuo cvrkut ptica zbog čega su odmah upućeni na detaljan pregled u garažu.
 
 
Tada je otkriveno da su ptice bile zarobljene u tri zatvorene putne torbe od kojih su se dve nalazile između prednjih i zadnjih sedišta, a jedna kod suvozačevog sedišta.
 
Upravo se suvozač, 61-godišnji penzioner iz Subotice i prijavio kao vlasnik 36 krijumčarenih papagaja, od kojih su najbrojniji bili svetložuti (15 komada), ali je bilo i crvenih (devet), šarenih (sedam), plavih (tri) i jedan beli. 
 
 
Carinici su odmah obavestili dežurnog veterinarskog inspektora koji je konstatovao da se radi o tzv. pevajućim papagajima iz porodice "Psephotus Haematonotus", koji su potom predati radniku Zoo vrta iz Subotice. 
 
 
Ova vrsta papagaja je jedna od najbrojnijih u Australiji. Životni vek im je oko 15 godina, otporni su na niske temperature i bolesti. Vrlo su poželjni kao kućni ljubimci, jer se oglašavaju prijatnim cvrkutom, zbog čega ih i nazivaju "kanarincima u telu papagaja".
  • Ornitolog

    24.09.2019 00:48
    Šverc
    Ti papagaji nisu retki u zatočeništvu. Naprotiv, često se uzgajaju. Ali dobro je da se spreči šverc preko granice. Bravo policijo!
  • Marinica

    23.09.2019 14:43
    Božee pravdee............
  • Blok

    23.09.2019 13:49
    Papagaji propevali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina