Poruka da je napad na Srpsku, napad na Srbiju 1Foto: FoNet Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Povod za susret u Beogradu predstavnika Republike Srpske sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je, naravno, deklaracija Stranke demokratske akcije koja je proglašena antisrpskom, antidejtonskog i antiustavnom.

Dolazak u Beograd je demonstracija kojom se poručuje da je napad na Republiku Srpsku napad na Srbiju. Vučić navodno podržava integritet Bosne i Hercegovine, ali i Dejtonski ustav. Dakle, svako pominjanje ustavne reforme ne dolazi u obzir – ocenjuje za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u odgovoru na pitanje kako je videla tek okončanu posetu velike delegacije iz bosansko-hercegovačkog entiteta Beogradu.

Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine, rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, Milorad Dodik je rekao je da je cilj posete informisanje o situaciji u BiH, posle donošenja deklaracije, čiji je, kako je rekao, trajni cilj „da nema Srba ni Srpske“. Dodik je kazao da politička deklaracija SDA nije samo interni dokument te bošnjačke stranke, da su mu takva opredeljenja poznata od ranije i da su imala i podršku i nekih stranih faktora.

I Vučić i Dodik su implicirali involviranost stranog faktora, ističe Sonja Biserko za naš list. Ona dodaje da „u suštini sve tri strane veštački održavaju tenzije kroz generisanje nacionalizma i ugroženosti“.

– Građani su pak zasićeni tim manipulacijama… Ali, nažalost, međunarodna zajednica insistira na stabilnosti koju navodno sve elite uz veliki napor održavaju – ističe Sonja Biserko za Danas.

Milorad Dodik je, nakon sastanka, rekao da je informisao predsednika i premijerku Srbije Anu Brnabić informisao „u nastojanju da obezbedimo i saglasnost po pitanju eventualne podrške Srbije odbrani RS“, kazao je Dodik i dodao: „Ja sam tražio od predsednika i ranije da se jasno pošalje poruka da je bilo koji napad na bilo koju srpsku zajednicu, a pogotovo na RS i napad na Srbiju.“ Programska deklaracija SDA, usvojena prošle subote na stranačkom kongresu, predviđa „BiH kao regionalizovanu, pravnu i socijalnu državu pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim, i u kojoj bi bio jedan predsednik“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da neće da daje svoj sud o političkoj deklaraciji SDA, iako je dodao da ideje iz tog dokumenta nisu samo ideje te partije nego su imale i podršku nekih značajnih svetskih sila. „Razgovarali smo o deklaraciji SDA. Neću svoj sud da dajem, ljudi iz RS izneli su jedinstven stav koji govori protiv sadržaja Deklaracije i još nekoliko dokumenata koje su doneli“, rekao je Vučić, ističući da su svi politički predstavnici Srba iz BiH bili saglasni po tri pitanja: opstanku RS, negativnom odnosu prema Deklaraciji SDA, i želji za najboljim odnosima sa Srbijom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari