Valter i dalje brani Sarajevo

V. Crnjanski Spasojević

22. 09. 2019. u 18:02

Reporter "Novosti" obišao nedavno otvoreni muzej posvećen kultnom partizanskom filmu. Kinezi scene znaju napamet, postavku od aprila videlo više od 10.000 turista

Валтер и даље брани Сарајево

Kultna uloga Bate Živojinovića

Vazduh trepti kao da nebo gori. Sprema se oluja".

Ovo su replike iz kultnog partizanskog filma "Valter brani Sarajevo", koje prvo čujete kada zakoračite u polumrak istoimenog muzeja, blizu sarajevske Katedrale srca Isusova. Od 6. aprila, kada je muzej otvoren na Dan grada Sarajeva, postavku je videlo više od 10.000 ljudi.

Reporteri "Novosti" prvi su se iz regiona sreli sa dva tek pristigla eksponata: lutkama sa likovima oficira Fon Ditriha (Hanjo Hase) i Kondora (Dragomir Bojanić Gidra). U muzeju su, pored njih dvojice, i Valtera (Velimir Bata Živojinović), izloženi i likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca, fotografa Zisa (Ljubiša Samardžić) i časovničara Seada Kapetanovića (Rade Marković). Tu su i mini fotografska, časovničarska i krojačka radnja, nemački štab iz hotela "Evropa", originalni pištolj marke "valter", kutija za puške, mitraljez, čutura, fenjer, automat, bombe, šlemovi, kanister za benzin, radio-stanica, nacistička zastava i nemačka uniforma sa čizmama iz Drugog svetskog rata. Reč je o autentičnim predmetima iz ratnog Sarajeva, a ne rekvizitima sa seta.

Pročitajte još: Novo vreme za Valtera

Tu su i makete sa modelom voza "ćira" i Sahat kule, iz koje viri mitraljez. Dok prolazimo, za nama odjekuje štektanje.

Hajrudin Krvavac


Posetoci muzeja mogu svakog momenta da sednu, odmore se i odgledaju digitalizovanu verziju Šibinog filma, titlovanog na engleski i sinhronizovanog na kineski. Na lutki sa likom Vladimira Perića Valtera uskoro će se naći, po rečima Mije Šego, izvršne menadžerke muzeja, sat Bate Živojinovića.

- Bata je ovaj sat dobio od kineske vlade, a mi smo ga dobili na poklon od Batine supruge Julijane Lule, koja je sa kćerkom Jelenom obišla naš muzej. To je za nas velika čast - kaže Šego.

Batin sat, poklon od Kineza


Ratna drama "Valter brani Sarajevo", snimljena 1972. godine, samo u Kini doživela je više od 10 milijardi projekcija. Važi za najprodavaniji film na svetu, a pikanterija je da je Živojinović, sudeći po autorskom ugovoru, za ulogu Valtera dobio ondašnjih 80.000 dinara, odnosno današnjih 50.000 evra. Hajrudin Krvavac, opet sudeći po sačuvanoj dokumentaciji, četiri godine posle snimanja morao je da moli CK BiH da mu se isplati honorar.

Mija Šego

Muzej danas čuva originalni scenario za film, plakate, kao i fotografije sa snimanja, koje im je poklonila Ešrefa Krvavac, Šibina supruga.

- Bila je tu i da pomogne savetom umetnicima koji su radili Šibinu lutku - kaže Mija Šego, i dodaje da je najviše posetilaca došlo iz Kine, mada ih je popriličan broj bio i iz Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije i Nemačke. - Kinezi o filmu znaju sve, ali ipak imaju mnoštvo pitanja. Recimo, da li je izloženi pištolj baš onaj iz kog je Bata pucao, ili, jesu li glumci i dalje živi. Traže i lokacije na kojima je snimano.

Valter


Setovi su snimljeni na 30 lokacija, a neke od njih, poput Bele tabije (tvrđave), Svrzine kuće, Begove džamije ili Parka prinčeva na Bistriku, Kinezi obavezno obiđu.


Voz "ćira"


Filmski centar Sarajeva vlasnik je autorskih prava za većinu partizanskih filmova, od "Valtera" i "Mosta", do "Bitke na Neretvi" i "Sutjeske". Pošto su registrovani i za bavljenje muzeologijom, došli su na ideju prvo da naprave muzej filma. Pošto za tako veliki projekat nije bilo novca, a s obzirom na simboliku i najveću gledanost ovog filma, na kraju su "prelomili" i napravili muzej "Valter brani Sarajevo".

Pomogli su im "Jadran film", poklonom u rekvizitima iz svog fundusa, zatim Turistička zajednica, Grad Sarajevo i Historijski muzej u Sarajevu.


Verna lutka Radeta Markovića, koji je glumio Seada Kapetanovića


Među posetiocima Muzeja bili su i ambasadori Srbije i Kine u BiH, gradonačelnik Sarajeva, Lula i Jelena Živojinović, prva bosanska baronesa i prijateljica Anđeline Džoli Arminka Helić... Ideju o izgledu muzeja "potpisao je" Osman Arslanagić, scenograf i profesor na Akademiji scenskih umetnosti. Lutke su radili akademski vajari Lejla Ćehajić i Samir Sućeska, kostimograf je Belma Žiško, a za audio rešenje zaslužan je Jadranko Džihan.

Zis - Ljubiša Samardžić

VALTEROVA ODEĆA U DESPIĆA KUĆI

ISTOVREMENO sa postavkom u muzeju "Valter brani Sarajevo", i u Despića kući, na obali Miljacke, otvorena je izložba "Heroj Valter". Na njoj su izloženi košulja, pantalone i pidžama narodnog heroja Vladimira Perića Valtera, kao i njegove druge lične stvari. Sve je to, prema rečima Senada Kuča, muzejskog pedagoga, Perićeva sestra poklonila Muzeju Sarajeva još 1963.

Izložena su i dva pištolja, kao i fotografije iz Drugog svetskog rata. Perić je od jeseni 1943. pa sve do svoje smrti, prilikom oslobođenja Sarajeva, u aprilu 1945, bio na čelu pokreta otpora u ovom gradu.



"MOST"

DA Kinezi vole Šibine filmove, dokaz je i film "Most".

- Nedavno nas je posetila ekipa producentske kuće "Hua hua medija" iz Kine zbog pregovora oko rimejka filma "Most". I mi i predstavnici Srbije dobili smo na poklon plakat za taj film, vezen na svili - otkriva Mija Šego.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Saša

22.09.2019. 18:58

Legendarni bata živojinović najbolji glumac na ovim prostorima svih vremena kralj King.... Forever... Zauvek...

Боба

23.09.2019. 00:50

@Saša - Миша Бранковић је, као "Раде", у филму "Бесмртна младост" носио главну улогу скојевца. У сред снимања буде од ОЗНЕ ухапшен јер је, како је реченео, напит певао четничку песму. Много труда је уложено да буде пуштен како би снимање могло да се настави.

DekA

22.09.2019. 21:01

Vilsonovo šetalište, njena mrtva glava na mome ramenuU nekom izmišljenom Sarajevu spokojno zevajuNikada neću zaboraviti Sarajevo, zimsku bajkuI njen kraj u krvi martovskih svatovaRahitične starce koji psuju srpsku majkuI pevaju kanibalističke pesme iz prošlih ratovaDejan Gutalj-Sarajevo

Зоран Б. Сланкаменац

22.09.2019. 22:27

Муслимани и Хрваати ће све учинити да себе прикажу у што бољем светлу и увек су за корак испред Срба који су изнели тај рат у Босни и Хрватској на својим плећима. Историја Другог св. рата се мало зна у свету и само Тито симболише ту борбу иако је његово учњешће најсумњивије. А Тито је Хрват, тако се декларисао већ 67.г а муслимани су били хрватско цвеће, како им је то Павелић тепао!

Милутин

22.09.2019. 23:16

Лажни лик из комунистичке митологије доспео је на велике екране. Владимир Перић цео рат је провео у усташкој униформи у којој је и погинуо приликом ослобађања Сарајева. Кратко је боравио у Тузли у којој је оставио крвави траг изводећи Србе у Србију а, уствари, уводио их је у усташке заседе код Горње Тузле. Побегао је из Тузле јер су му четници послали претњу а прекомандовао га је из Тузле Мехмед Филиповић, за време Броза командант Сарајева! Толико о злочинцу Валтеру.

saja

23.09.2019. 00:08

Nema više tog Sarajeva niti će ga više biti.Ostali su samo prijtelji fašista.Valter tu više nema šta da radi.

Radnik

23.12.2019. 02:34

@saja - Grešiš, ima mnogo posla za Valtera. Naročito u Srbiji i Hrvatskoj.