Ovaj čovek je inspiracija i lider: Kompaniju nazvao po Nikoli Tesli, želi da osvoji Mars

Nakon smrti Stiva Džobsa mnogi su proglasili Ilona Maska njegovim naslednikom – ne u Appleu, naravno, već kao najvećeg vizionara tehnološke industrije.

Svet

Izvor: manager.ba

Nedelja, 22.09.2019.

16:27

Ovaj čovek je inspiracija i lider: Kompaniju nazvao po Nikoli Tesli, želi da osvoji Mars
FOTO: Depositphotos, Imaginechina-Editorial

Kao osnivač i izvršni direktor Tesle promenio je automobilsku industriju, pa drugi godinama nakon predstavljanja njihovih prvih električnih vozila, konkurentski e-automobili i dalje ne mogu da konkurišu Teslu.

Planovi za SpaceX još su veći te mu je želja da s raketom koju trenutno razvija da osvoji Mars, od kog želi da napravi koloniju koja će biti prvi korak ka trajnom naseljavanju Crvene planete.

Osim svemirskog prevoza, želi da poboljša i transport na Zemlji i da smanji saobraćajne gužve.

Osnovao je Boring Company, s kojom želi da buši tunele i da usmeri saobraćaj ispod zemlje, kao i da razvije sistem hyperloop baziran na brzinama od oko 1000 km/h.

Čini se da za Maska niti jedna ideja, ma koliko nama "ludo" zvučala, nije nemoguća i pokušaće da je ostvari, što govori o tome da za njegove ambicije zaista nema ograničenja.

Zbog toga je, usprkos brojnim gafovima koji se ne sviđaju investitorima, poput pušenja marihuane tokom gostovanja na radiju, objava tvitova o finansijama Tesle koje ne bi smele da budu javne, za brojne zaposlene i menadžere u tehnološkim kompanijama Ilon Musk je najveća inspiracija i lider.

To je pokazalo i istraživanje nazvano Brand Health Record, koje je na više od 3600 radnika u tehnološkim kompanijama u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Kanadi proveo servis za zapošljavanje Hired.

Osim Maska, na popisu tehnoloških lidera koji predstavljaju inspiraciju zaposlenima nalaze se i druga poznata imena – šef Amazona Džef Bezos, koji je najbogatiji čovjek na svetu, nalazi se na drugom mestu, zatim sledi CEO Microsofta Satja Nadela, četvrto mesto pripada Zakerbergu, dok se na petom mestu nalazi Džek Ma, osnivač Alibabe koji je napustio kompaniju.

Šesto mesto pripada Šeril Sandberg iz Facebook-a, zatim slede Rid Hastings iz Netflixa, Susan Vojcicki iz YouTubea, Marisa Majer, bivša izvršna direktorka Yahooa, te En Vojcicki, suosnivačica i izvršna direktorka kompanije 23andMe.

Osim o liderima, u anketi su radnici govorili i o kompanijama u kojima bi želeli da rade.

Što se tiče privatnih firmi, najviše njih želi da radi u Airbnbu, a zatim slede Hulu, Reddit i Kickstarter, dok su među javnim kompanijama najpopularniji Google, Netflix, Apple, LinkedIn i Microsoft.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: