POSLE TRAMPOVOG RAZMEŠTANJA VOJSKE: Saudijska Arabija da razmisli

E. V. N.

22. 09. 2019. u 07:15

Tramp odobrio razmeštanje trupa u Saudijskoj Arabiji i Emiratima. Iran: Svaka zemlja koja nas napadne postaće "glavno bojište"

ПОСЛЕ ТРАМПОВОГ РАЗМЕШТАЊА ВОЈСКЕ: Саудијска Арабија да размисли

Amerikanci povećavaju kontingent u Arabiji, Foto: EPA

PREDSEDNIK SAD Donald Tramp odobrio je razmeštanje američkih snaga u Saudijskoj Arabiji i UAE, posle napada na saudijska naftna postrojenja. Kako prenosi Rojters, svrha razmeštanja američkih trupa je odbrambenog karaktera i one će se pre svega koncentrisati na vazdušnu odbranu i odbranu od raketnih napada, saopštio je Pentagon.

Za napade dronovima na saudijska naftna postrojenja 14. septembra odgovornost je preuzela pobunjenička grupa Huti u Jemenu, dok SAD za te napade uporno optužuju Iran.

Komandant Iranske revolucionarne garde Hosein Salami upozorio je da će svaka zemlja koja napadne Iran postati "glavno bojište" sukoba.

- Svi koji žele da njihova zemlja postane glavno bojište, neka krenu - rekao je general na konferenciji za novinare u Teheranu.

On je dodao da Teheran nikad neće dozvoliti da se rat zadesi na teritoriji Irana.

Šef Pentagona Mark Esper izjavio je da SAD šalju pojačanje u region Zaliva posle napada na saudijska naftna postrojenja koje pripisuju Iranu. SAD šalju pojačanje na zahtev Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Odluka SAD da pošalju dodatni kontingent na Bliski istok povećaće napetost i rizike eskalacije konflikata u regionu, rekao je Sputnjiku predsednik komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

Rafinerija "Armako" otvara sve ventile

- Naravno, to što SAD smatraju faktorom stabilnosti - jačanje svog vojnog prisustva daleko od granica Amerike - u stvarnosti predstavlja faktor napetosti i rasta rizika od eskalacije konflikata i nepredvidljivih scenarija. O tome treba da razmisle lokalni igrači - Saudijska Arabija i druge države regiona - rekao je Kosačov.


SAD JAČI

IZVRŠNI direktor "Aramka" Amin Naser poručio je zaposlenima da je ta saudijska naftna kompanija izašla iz nedavnih napada "jača nego ikada", ističući da će puna proizvodnja nafte biti nastavljena do kraja meseca.

- Požari koji su izazvani s ciljem da unište "Aramko" imaju za posledicu nešto što napadači nisu planirali - podstakli su nas 70.000 da se okupimo u misiji da se vratimo brzo i samouvereno i izašli smo iz tog događaja jači nego ikada - naveo je Naser u poruci povodom nacionalnog praznika Saudijske Arabije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mama

22.09.2019. 11:46

Amerikanci izazivaju ratove svuda sem na svom terenu i za to okrivljuju druge! Da li je ceo svet glup ili zapadnjackoj korupciji nema kraja???

Mikiboy

22.09.2019. 14:50

Na njihovom mestu ja bih razmislio dvaput.Mnogo stavljaju na kocku da bi Ameri zaradili pare.

ssstr

22.09.2019. 15:03

Malo mi se Iranci previse duvaju. Jasno mi je da nisu direktno umesani ali indirektno u svakom slucaju jesu. A ovim pretnjama svima oko sebe malo su se vec popeli svima da ne kazem gde. Nes ti drzavu gde popovi vode glavnu rec...