CRNO-BELI DEO SRBIJE SLAVI POBEDU U 161. VEČITOM DERBIJU: Partizan u finišu kaznio kukavičku igru Zvezde majstorijama Sume i Tošića (KURIR TV)
Foto: Starsport©

ZASLUŽEN TRIJUMF DOMAĆINA

CRNO-BELI DEO SRBIJE SLAVI POBEDU U 161. VEČITOM DERBIJU: Partizan u finišu kaznio kukavičku igru Zvezde majstorijama Sume i Tošića (KURIR TV)

Fudbal -

Fudbaleri Partizana pobedili su Crvenu zvezdu 2:0 (0:0) u Humskoj u 161. večitom derbiju.

1 / 6 Foto: Starsport©

Duel devetog kola Superlige Srbije završen je pobedom Partizana, koji je prišao Zvezdi na samo bod. Crveno-beli su četvrti sa 18, a crno-beli peti sa 17, s tim da su oba "večita" rivala odigrala samo po sedam mečeva.

Partizan je više želeo pobedu i zasluženo je ostvario slomivši Crvenu zvezdu u finišu utakmice.

Oba gola postigli su rezervisti.

Sejduba Suma je golčinom u 83. minutu načeo crveno-bele, koje je dokusurio Zoran Tošić deset minuta kasnije.

Trener domaćina Savo Milošević nije odstupio od svoje filozofije fudbala. Želeo je da njegov tim igra fudbal.

S druge strane, njegov kolega Vladan Milojević je na teren poslao ekipu sa petoricom u zadnjoj liniji... U skladu sa tim, aktuelni šampion nije pokazivao nikakve ofanzivne afinitete.

Istina, ne može se reći ni da je Partizan stvarao šanse u prvom poluvremenu, ali se mora konstatovati da je najmlađi na terenu, Filip Stevanović, najčešće pretio - tri puta je tukao na gol.

Zvezda ni u nastavku nije nagoveštavala da bi u Humskoj da uzme ceo plen, pa je za to kažnjena.

Prvu veliku priliku imao je Sadik u 53. minutu kada se našao "oči u oči" sa Borjanom, ali je Zvezdin golman sjajno intervenisao.

U 69. minutu poništen je gol Zvezdi. Opravdano, jer je prekršaj na Stojkovićem bio očigledan. Posle kornera Žander je faulirao golmana Partizana, pa Milunoviću nije vredelo što je zatresao mrežu.

Mnogi su se čudili kada je trener Partizana Savo Milošević na teren poslao Sumu umesto Sadika (64. minut), ostavivši ekipu bez klasičnog napadača. Međutim, taj potez, kao i uvođenje Tošića umesto povređenog Natha u 77. minutu, ispostavili su se kao puni pogoci.

Suma je u 83. minutu sa 18 metara pogodio rašlje Borjanovog gola, a tome je prethodila greška Milunovića, kome je Asano uzeo loptu.

Jedinu šansu na utakmici gosti su imali u 89. minutu kada je Marin promašio izjednačenje. Posle prekida je Pavkov spustio loptu glavom, Zvezdin kapiten prevario dvojucu crno-belih igrača, ali onda šutirao preko gola.

U 89. minutu Zvezda je ostala sa igračem manje, jer je Vulić dobio drugi žuti karton.

Trijumf domaćina potvrdio je Tošić u sudijskoj nadoknadi. Brežančić je šutirao ili centrirao, svejedno, a "Bambi" je između Zvezdinih defanzivaca uklizao i sa peterca poslao loptu u mrežu za konačnih 2:0.

Na kraju, mora se istaći da su crveno-beli završili utakmicu bez šuta u okvir gola, pa je trener Vladan Milojević doživeo prvi poraz u prvenstvenim večitim derbijima.

"Večiti" će naredne prvenstvene utakmice igrati već u sredu i to one odložene. Crno-beli će gostovati Javoru u Ivanjici, a crveno-beli Voždovcu "na krovu".

TOK MEČA:

KRAJ 2:0!

90+3. minut - 2:0 - TOŠIĆ! Brežančić je šutirao ili centrirao, svejedno, Tošić je između Zvezdinih defanzivaca uklizao i sa peterca poslao loptu u mrežu.

90+1. minut - CRVENI KARTON! Vulić je dobio drugi žuti karton!

90. minut - Poslednja izmena kod domaćina - Brežančić umesto Stevanovića.

89. minut - Šansa za crveno-bele! Posle prekida Pavkov je spustio loptu glavom do Marina, koji je prevario dvojicu igrača Partizana, a onda poslao loptu preko gola.

85. minut - Izmena u Zvezdi - Simić umesto Degeneka.

84. minut - Žute kartone su dobili Borjan i Suma. Fudbaler Partizana je otišao da gol slavi ispod Severa, pa je došlo do opšteg koškanja, a sudija je Jovanović je kaznio golmana Zvezde i jedinog strelca na meču.

83. minut - 1:0 - SUMA! GOLČINA! Sa 18 metara zario je loptu u rašlje Borjanovog gola! Asano je uzeo loptu Milunoviću, ona je došla do Sume koji je onda načinio majstoriju.

82. minut - Posle više od četiri minuta utakmica je nastavljena.

77. minut - Prekid meča zbog poruke sa Juga! Ovo je drugi put da "grobari" prekidaju utakmicu. Prethodno su to učinili bakljadom.

77. minut - Poslednja izmena Miloševića - Tošić umesto iscrpljenog Natha.

"Delije" gađale "grobare" bakljama!

72. minut - Milojević menja napadače - Pavkov umesto Boaćija.

69. minut - Poništen gol Zvezdi! Opravdano, jer je prekršaj na Stojkovićem bio očigledan. Posle kornera Žander je faulirao golmana Partizana, pa Milunoviću nije vredelo što je zatresao mrežu.

I JA SAM DONOR

Izlazeći na teren u istim dresovima sa sloganom "I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju", igrači Partizana i Crvene zvezde pridružili su se kampanji Ministarstva zdravlja i Hemofarm fondacije sa ciljem da što više ljudi shvati značaj transplantacije, prihvati donorstvo kao najhumaniji čin, i tako svojom i odlukom svojih bližnjih spasu mnoge živote.U našoj zemlji svake godine na transplantaciju organa čeka oko 1000 ljudi, a da mnogi od njih ne dočekaju da im život na taj način bude spašen, saopštila je Fondacija Hemofarm.

U saopštenju je najavljeno da će od ovog derbija, uz veliki broj najboljih sportista Srbije koji već učestvuju u kampanji promocije donorstva, poruku "I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju" prenositi i fudbaleri svih klubova Super lige Srbije.

64. minut - Izmena u Partizanu, Suma menja Sadika. Crno-beli sada igraju bez klasičnog špica.

60. minut - Boaći dobija žuti karton posle starta nad Miletićem.

Bakljada na Severu

56. minut - Prva izmena na meču, Milojević je izvukao Van la Paru, a uveo Vukanovića.

53. minut - Velika šansa za Partizan! Sjajna akcija crno-belih, Sadik je izašao sam pred Borjana i šutirao, ali je Zvezdin golman sjajno intervenisao.

46. minut - Natho je posle duela sa Jovančićem ostao na travi i žali se bol u mišiću. Ubrzo zatim Izraelac je nastavio meč.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme. Izmena nije bilo.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - 0:0

45+1. minut - Šansa za Partizan! Natho je izveo prekid, Miletić je glavom prebacio loptu pred gol Zvezde, a Urošević za malo zakasnio da je pošalje u mrežu.

43. minut - Polukontra Zvezde završena je udarcem Vulića preko gola.

34. minut - Još jednom Stevanović šutira, ponovo u okvir gola, ali Borjan nije imao težak posao.

28. minut - Derbi je počeo u žestokom ritmu, što je trajalo desetak minuta, posle čega je ritam igre u konstantnom "padu".

26. minut - Sadik je izmamio uzdahe "grobara". Urošević je centrirao sa leve strane, a Nigerijac petom poslao loptu za malo pored gola.

25. minut - Urošević je ostao usamljen na levom krilu i, umesto da potraži nekog od četvorice saigrača u kaznenom prostoru, šutirao je i to loše.

1 / 10 Foto: Starsport©

22. minut - Ponovo je Stevanović zapretio Borjanu! Crno-beli su izveli prekid, Žander loše intervenisao, a mladi fudbaler Partizana pucao na prvu sa 20-ak metara, snažno po zemlji, ali je golman Zvezde bio siguran.

18. minut - Partizan preti, Sadik je prošao po levoj strani i proigrao Asana, koji nije dobro reagovao u srcu Zvezdinog šesnaesterca.

13. minut - Marin se spremao da izvede korner kada je pored njega pukao topovski udar, pa je usledio kraći prekid.

12. minut - Marin je digao "Delije" na noge, šutirao je, ali je Ostojić izblokirao njegov udarac, pa je Zvezda dobila samo korner.

6. minut - Prvi korner na meču, izveli su ga crno-beli, ali bez opasnosti po gol Zvezde.

3. minut - Prva šansa za Partizan! Asano je proigrao Stevanovića na desnom krilu, mladi napadač je gađao suprotni ugao Borjanovog gola i bio zamalo neprecizan.

1. minut - Utakmica je počela.

1 / 9 Foto: Sonja Spasić

18:00 - Minut ćutanja za sve preminule od teških obolenja. Sudije su na teren izašle u majicama sa porukom: "I ja sam donor".

17:59 - Marko Marin je "pobedio" Vladimira Stojkovića na podbacivanju novčića, a kapiten Zvezde je izabrao stranu, da crveno-beli u prvom poluvremenu napadaju ka Severu, što je iznenađujuća odluka.

Jug spreman za derbi

foto: Kurir sport/Aleksandar Radonić

Slike iz ptičje perspektive!

foto: Printskrin
foto: printskrin
foto: printskrin

Najveća utakmica srpskog fudbala dolazi za velike rivale u trenutku kada su ove sedmice odigrali iscroljujuće mečeve u Evropi, Zvezda na gostovanju Bajernu u Ligi šampiona, Partizan protiv AZ Alkmara u Ligi Evrope, ali bez obzira na to sigurno će pronaći energiju i veliki motiv za "više" od tri boda.

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA Stadion Partizana Kapacitet: 32.710

Sudija: Srđan Jovanović

PARTIZAN (4-2-3-1): Stojković - Miletić, Ostojić, Pavlović, Urošević - Šćekić, Zdjelar - Stevanović, Natho, Asano - Sadik. Rezerve: Stevanović, Tošić, Suma, Brežančić, Gigić, Marković, Dinga. Trener: Savo Milošević

CRVENA ZVEZDA (5-4-1): Borjan - Gobeljić, Degenek, Pankov, Milunović, Žander - Jovančić, Vulić, Marin, Van la Para - Boaći. Rezerve: Popović, Ivanić, Pavkov, Babić, Petrović, Simić, Vukanović. Trener: Vladan Milojević.

foto: Printskrin

17:55 - Brutalna tuča Delija i Žandarmerije na Severu

17:30 - Stiže korteo "Delija"!

17:26 - Jake mere obezbeđenja

16:33 - Zabeleženi prvi sukobi grobara i delija

15:59 - Partizan čeka na pobedu u prvenstvenim večitim derbijima dve i po godine, a još duže na svom stadionu

Partizan nije pobedio u prvenstvenim večitim derbijima tačno dve i po godine. Crno-beli su poslednji trijumf nad Crvenom zvezdom ostvarili u 154. večitom derbiju 18. aprila 2017. godine na Marakani kada je bilo 3:1.

Na svom stadionu u Humskoj crno-beli čekaju pobedu tačno tri godine. Poslednji put su slavili 17. septembra 2016. godine kada je crno-beli tim trijumfovao sa 1:0 u 152. večitom derbiju.

15:47 - Prepucavanja dva kluba su standardni deo folklora, a evo kako su crno-beli pecnuli rivala

foto: Printskrin

Na zvaničnim novinarskim akreditacijama koji izdaje domaćin 161. večitog derbija Partizan grb Crvene zvezde je prikazan sa dve, a ne tri zvezdice. Crveno-belima je priznata titula iz 1946. godine, čime je upisana 30. titula šampiona SFRJ, SRJ, SCG i Srbije. Zvezdica na grbu se stavlja za svaku desetu titulu.

Međutim, Partizan ne priznaje tu titulu, već po njima Zvezda ima 29 titula.

15:30 - Najčešći rezultat 1:1, jedan ishod se nikada nije desio u istoriji večitih derbija!

Partizan i Crvena zvezda su u prvenstvu imali 23 različita ishoda. Pamte se rezultati poput 7:1, 6:1, 5:0, ali je najčešće na kraju stajao rezultat 1:1.

Interesantno je da večiti rivali nikada nisu odigrali meč koji je završen rezultatom 3:3.

14:00 - Sudija Srđan Jovanović debituje u večitim derbijima Zanimljiv je put Beograđanina Srđana Jovanovića. Srpski arbitar je prvo sudio utakmicu Lige šampiona (Ajaks - Lil), a potom dobio priliku da predvodi večite rivale.

Jovanović je internacionalac od 2015. godine, a prethodne dve sezone je sudio grupnu fazu Lige Evrope. U junu ove godine je delio pravdu u finalu Evropskog prvensta za igrače do 21 godine.

foto: Starsport©

13:21 - Partizan uspešniji kao domaćin, Zvezda ukupno U prethodnih 160. prvenstvenih večitih derbija Crvena zvezda je uspešnija od Partizana. Crveno-beli su slavili 64 puta, a crno-beli 46. Odigrano je 50 utakmica sa nerešenim ishodom, uz gol razliku 228:193.

Kada su u pitanju samo utakmice na stadionu Partizana, crno-beli su tu uspešniji. Ovo će biti 79. prvenstveni derbi na stadionu u Husmoj, a do sada je odnos 30 pobeda Partizana, 23 pobede Crvene zvezde i 25 remija. Gol razlika je 103:97 za Partizan.

13:14 - Ričmond Boaći najbolji strelac u derbijima, a nikada nije pobedio Napadač Crvene zvezde Ričmond Boaći ima neobičnu statistiku. Najefikasniji je igrač u derbijima, gledajući oba sastava, ali nikada nije pobedio! Fudbaler iz Gane tri puta je dao gol Partizanu, od toga dva puta u Humskoj, ali na šest utakmica ima pet remija i jedan poraz od crno-belih.

ričmond boaći
ričmond boaćifoto: Starsport©

12:22 - Kapije u Humskoj se otvaraju u 15.30, prodata 12.401 ulaznica! Kapije stadiona Partizana biće otvorene u 15.30, dva i po časa pre početka 161. večitog derbija.

Zaključno sa subotom prodata je samo 12.401 ulaznica. Na to treba dodati i 4.051 sezonsku ulaznicu navijača Partizana.

Za sever i jug cene su 700 dinara, bočne delove istoka i zapada 1.000 dinara, a centralne delove istoka i zapada 1.500 dinara. Loža košta 5.000 dinara.

11:57 - Golove u prvenstvenim derbijima dao samo jedan iz Partizana i četiri iz Zvezde Uoči 161. prvenstvenog večitog derbija navijači oba kluba se pitaju ko će biti junak i ko će golovima doneti pobedu svom timu. Statistika za prvenstvene utakmice večitih rivala kaže da je samo Sejduba Suma iz Partizana našao način da savlada golmana Crvene zvezde. Sa druge strane, to je pošlo za nogom četvorci - Ričmond Boaći, Milan Pavkov, Aleksa Vukanović, El Fardu Ben.

11:13 - Navijači Partizana su na zanimljiv način pozvali na derbi

10:32 - Saša Zdjelar i Marko Marin nekada su igrali zajedno u Olimpijakosu

09:47 - Nade grobara usmere se u pravcu Bibrasa Natka

09:05 - Očekivanja Save Miloševića

Aktuelni prvak "ležernije" čeka derbi zbog prednosti od četiri boda i zato je Partizan pod moranjem i mora da napadne, što je najavio i trener Savo Milošević.

"Očekivanja su najveća, želimo dobar rezultat ako hoćemo da ostanemo u trci za titulu. Biće jako teško doći do pobede, ali igramo kod kuće, gde smo igrali dobro ove sezone. Ako uspemo da ponovimo partije možemo da se nadamo uspehu", rekao je Milošević na konferenciji za novinare na stadionu u Humskoj.

savo milošević
savo miloševićfoto: Starsport©

Kako je naglasio, za razliku od njegovog tima, ne očekuje ofanzivan pristup Zvezde.

"Ne očekujem ofanzivnu Zvezdu, iz toga proizilazi da ćemo mi morati da budemo ofanzivni. Više smo opredeljeni tako, igramo na gol više, ne možemo da menjamo mentalitet. Volimo da napadamo, ali biće potrebna i dobra odbrana, uz dozu rizika. Medutim, nećemo grlom u jagode i da budemo naivni".

09:00 - Očekivanja Vladana Milojevića

Njegov kolega Vladan Milojević susreće se sa velikim izazovom oko izbora tima jer samo četiri stranca mogu na teren od osamorice između Žandera, Kanjasa, Marina, Bena, Boaćija, Garsije, van La Pare i Tomanea.

"U situaciji smo koja nije nova, imamo veliki broj stranaca, a samo četvorica mogu da budu u protokolu. Razgovarao sam sa njima, još pre nekoliko kola i kao profesionalci su shvatili", rekao je Milojević, dodavši da je prvi put ima ovakav problem i da "ne zna da li su slatke ili teške muke" zbog konkurencije.

vladan milojević
vladan milojevićfoto: Starsport©

Milojević kaže da dodatni motiv crveno-belima neće biti poraz iz finala Kupa Srbije u maju jer im nije potreban za najveću utakmicu u zemlji.

"Igramo sa Partizanom, ne treba nam dodatni motiv i igračima ne moram ništa da kažem. Motiv je sam po sebi. Svaki dobar potez se meri 10 bolje, isto tako i lošiji. Nije isto kada se napravi greška na derbiju, sve je pod dodatnom lupom. Tu se i postaje igrač", zaključio je on.

Utakmica je zakazana za 18 sati, a prvi put sudi Beograđanin Srđan Jovanović.

Evropski večiti derbi od 18.00 u Humskoj. Partizan, osim što je domaćin, ima pritisak jer mu Zvezda već beži četiri boda, i kvota na keca je 2,75, dok je dvojka 2,65. A iks, koji vrlo često dolazi u derbijima, nosi kvotu 2,95. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Partizan - Crvena zvezda.

kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track