AutoMAGAZIN

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia razvila VEX – robotski prsluk za lakši rad u proizvodnji

Kia razvila VEX – robotski prsluk za lakši rad u proizvodnji

VEX prevazilazi kvalitet i mogućnosti ostalih robotskih prsluka – nudi veću potporu kod opterećenja, mobilnost, prilagodljivost i trajnost Kia je razvila novi robotski prsluk VEX (Vest Exoskeleton) namenjen radnicima u proizvodnji, koji puno sati provode sa rukama iznad glave...

Kia razvila VEX – robotski prsluk za lakši rad u proizvodnji

VEX poboljšava fizičku snagu radnika u proizvodnji oponašanjem pokreta ljudskih zglobova čime ljudima omogućava bolju potporu i mobilnost. Prsluk, bez ikakve baterije, kao prvi na svetu koristi policentrične osovine – sa potporom mišićima u više tačaka – sa ciljem smanjenja umora i unapređenja efikasnosti. Namenjen je prvenstveno smanjenju opterećenja vrata i leđa radnika kada mora držati ruke iznad glave.
 
Novi robotski prsluk VEX je do 42% lakši od konkurentskih proizvoda Sa težinom, koja je od 22 do 42 % manja od konkurentskih proizvoda se VEX nosi kao ranac. Korisnik provuče ruke kroz trake na ramenima prsluka i nakon toga zategne kopče na prsima i oko pojasa. Leđni deo može se prilagoditi u dužinu do 18 cm, dok se stepen snage  može prilagođavati na čak šest različitih jačina – do 6,6 kgf (kilogram-force, kilogramska sila).

Kia razvila VEX – robotski prsluk za lakši rad u proizvodnji

“VEX radnicima pruža veću potporu kod opterećenja, mobilnost i prilagodljivost kod rada iznad glave,” rekao je DongJin Hjun, vođa robotike u grupaciji, inače 5. najvećoj automobilskoj grupaciji na svetu. “Radnici će itekako ceniti lagodno nošenje VEX-a  i rad sa njim. Razvijeni VEX je namenjen radnicima u proizvodnji, čiji rad se pre svega obavlja iznad glave, npr. tokom rada na donjem delu vozila – kod nameštanja kočionih i izduvnih cevi. Razvoj robotskog pomoćnika VEX je rezultat 10-mesečnog pilot programa u dve američke fabrike grupacije. Test je bio vrlo uspešan, jer je radnicima olakšao rad i povećao produktivnost zbog čega su obe fabrike uključile sistem VEX u svojim proizvodnim pogonima. Grupacija trenutno postepeno uvodi VEX u fabrikama širom sveta i očekuje komercijalnu upotrebu u drugim granama industrije do kraja ove godine.

Kia razvila VEX – robotski prsluk za lakši rad u proizvodnji

Komercijalna upotreba robotskog pomagala za rad u čučećem položaju Grupacija Hyundai-Kia je, kao deo svojih planova razvoja različitih robotskih tehnologija, već pustila u komercijalnu upotrebu lako robotsko pomagalo CEX (Chairless EXoskeleton), koje rasterećuje kolena, leđa i mišiće radnika kako bi bez mnogo fizičkog naprezanja mogli raditi u čučećem položaju. Sa težinom od samo 1,6 kg je CEX vrlo lagan i može izdržati težinu do 150 kg.
 
Robotski pomoćnik CEX se sa prilagođavanjem traka u predelu pojasa, bedara i kolena jednostavno namešta i prilagođava dimenzijama i težini korisnika. Na raspolaganju su tri nivoa podešavanja (85 / 70 / 55 stepeni). Smanjenjem opterećavanja leđa i mišića donjih udova za 40% CEX smanjuje se umor i poboljšava efikasnost.

Kia razvila VEX – robotski prsluk za lakši rad u proizvodnji

Razvojem robotskih pomagala VEX i CEX grupacija pokazuje odlučnu predanost zdravlju i dobrom raspoloženju radnika u proizvodnji i upotrebi napredne robotike. 
 
Grupacija takođe namerava predstaviti različite robotske tehnologije, npr. hotelskog robotskog pomoćnika (Hotel Service Robot), prodajno-servisnog pomoćnika (Sales Service Robot), punioca električnih vozila (Electric Vehicle Charging Manipulator) i ostala rešenja sa područja ličnih robotskih pomoćnika koji se tiču mobilnosti. 

Budućnost nosive robotike  Po podacima međunarodnog udruženja robotike (International Federation of Robotics) grana nosive robotike beleži rast od 14 posto, koji se sve više povećava. 2021. godine će širom sveta biti prodato oko 630.000 komercijalnih robota, sa najvećom potražnjom u automobilskoj industriji. U 2017. godine je u automobilskoj delatnosti bilo u upotrebi 126.000 robota, što je predstavljalo 33% svih komercijalnih robota. U izveštaju istraživačke grupe BIS Research je najavljeno da će globalno tržište robotskih nosivih uređaja godišnje rasti za čak 47,4%.
 
Kia, koja je vrlo rano prepoznala trend na globalnom tržištu, razvijanjem takve tehnologije aktivno ulaže i jača svoju prisutnost na području robotske industrije.
 
PR

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .2609
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Vladan Petrović
Testira za vas

Galerije

Najnovije vesti iz auto industrije po sekcijama

Testovi

Kamioni

WRC

Formula 1