FIFA ŽELI DA SE UKINE 40-GODIŠNJA ZABRANA: Nema prepreka da se Irankama dozvoli ulaz na stadion
Foto: Profimedia

Ženama dopustiti da prisustvuju utakmicama

FIFA ŽELI DA SE UKINE 40-GODIŠNJA ZABRANA: Nema prepreka da se Irankama dozvoli ulaz na stadion

Fudbal -

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je danas da je njena inspekcijska poseta Iranu pokazala da nema "operativnih prepreka vrednih pažnje" da se Irankama ukine 40-godišnja zabrana ulaska na stadion.

Posle sastanka vladinih zvaničnika Irana i zvaničnika Fife, svetska kuća fudbala navela je da će raditi sa Fudbalskim savezom Irana da, osim na utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, ženama bude dozvoljeno da uživo gledaju i utakmice domaće lige.

Od Islamske revolucije 1979. godine ženama je zabranjeno da na stadionima gledaju utakmice muških ekipa, a predsednik Fife Đani Infantino nedavno je rekao da Iran mora da dozvoli ženama ulaz na stadion.

Fifa želi ukidanje zabrane, koja krši međunarodne fudbalske statute o zabrani diskriminacije. Svetski mediji dodatno su obratili pažnju na tu zabranu posle smrti 29-godišnje Iranke, koja se početkom meseca zapalila ispred suda kada je saznala da će možda ići u zatvor, pošto je u martu pokušala da uđe na stadion.

Ona je pokušala da se preruši u muškarca, nosila je periku i široku odeću, kada je zaustavila policija. Provela je tri noći u zatvoru pre nego što je puštena dok sud ne donese odluku.

Iran će 10. oktobra u Teheranu igrati protiv Kambodže, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Inspekcija Fife obuhvatala je i "međunarodne odnose, bezbednost i pitanja vezana za ulaznice". Iranskim zvaničnicima prenet je "čvrst i jasan stav Fife da ženama treba dozvoliti ulaz na stadion" i da se ulaznice moraju prodavati svima koji žele da prisustvuju utakmicama.

Čelsi pati na početku sezone, beleži loše rezultate, a pobeda protiv Liverpula (17.30) mogla bi da preokrene situaciju. Ali Crveni dosad u Premijer ligi imaju učinak od pet pobeda u pet mečeva. Zato je kvota na dvojku na Stamfordu 2,00, dok je kec, baš kao i iks, 3,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Čelsi - Liverpul.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track