Učesnici Povorke ponosa u Podgorici poručili: Ne preko naših leđa 1Foto: rtcg.me

Učesnici sedme Povorke ponosa u Podgorici zatražili su da bude usvojen Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola i da svaki oblik nasilja nad LGBT osobama bude sankcionisan u skladu sa zakonom, prenosi RTCG.

Sedmi Prajd, pod nazivom „Ne preko naših leđa“, održao se danas u Podgorici i protekao je bez incidenata, navodi portal Radio televizije Crne Gore.

Predstavnik organizatora Danijel Kalezić poručio je da je danas kao gej muškarac ponosan na sebe i na to što jeste.

„Danas sam ovdje jer ne dozvoljavam da se preko mojih leđa biju licemjerne političke bitke koje su na koncu izražene u broju glasova na izborima, privilegijama i eurima. Vidjeli smo kakva je brutalna zloupotreba naših ljudskih prava i kakvo je direktno nasilje nad nama učinjeno neusvajanjem Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. Izloženi smo konstantnom nasilju koje dolazi od strane nekih poslanika Skupštine Crne Gore, koji zloupotrebljavaju poslanički imunitet dok raspiruju mržnju prema nama“, istakao je Kalezić.

On je, prenosi RTCG, doneo da su okupljeni na povorci danas tu da glasno poruče da to neće dozvoljavati, neće trpiti, neće pognuti glavu.

„Zahtijevamo punu ravnopravnost u našem društvu i jednaka prava. Iste obaveze već imamo“, poručio je Kalezić.

Jovan Ulićević je poručio kako ima pravo da predstavnici naroda ne koriste njegov identitet, ili identitete njegovih bližnjih da bi vrijeđali jedni druge i ima pravo na autentično postojanje i svoj život onako kako ga je sam sebi skrojio.

„Kao trans osoba, u životu sam dobijao mnogo opisa. Postao sam podsmijeh u prolazu, šaputanje, upiranje prstom, vic. Postao sam skrivanje u svojoj kući, strah od odlaska u market. Upravo zbog svega ovoga danas ne ćutim i govorim – NE PREKO MOJIH LEĐA, a ni preko leđa svih onih sa kojima ovdje imam čast da stojim! Naša leđa nijesu stanica za tuđe komplekse, norme, tuđa nezadovoljstva.
Imamo pravo da volimo i budemo voljeni, imam pravo da mi niko ne traži izvađene organe da bi mi na dokumentima pisalo M ili Ž. Imam pravo da donosim odluke o svom tijelu i da ga mijenjam u skladu sa svojim potrebema“, rekao je Ulićević, prenosi RTCG.

Prajdu su prisustvovali i predstavnici Vlade Crne Gore, nevladinog sektora, diplomatskog kora u toj zemlji.

Iz Uprave policije je saopšteno da su preduzete sve aktivnosti da Povorka ponosa protekne bezbedno, prenosi RTCG, a ove godine Povorka je duža nego ikada do sada i obuhvatila je više od jednog kilometra centralnih ulica Glavnog grada.

Slavlje, po održavanju Montenegro prajda, piše RTCG, biće nastavljeno koncertom hrvatskog benda „Nipplepeople“ u 21 sat u Bokeškoj ulici, a koji je organizovan u saradnji sa Podgorica Art Festivalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari