Razarač uplovio u Persijski zaliv: SAD jačaju položaj na Bliskom istoku

Tenzije u Persijskom zalivu ne prestaju. Nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, SAD su rešile da pojačaju svoje naoružanje u Zalivu.

Izvor: B92

Subota, 21.09.2019.

17:35

Razarač uplovio u Persijski zaliv: SAD jačaju položaj na Bliskom istoku
Ilustracija: EPA-EFE/ Nabil Mounzer

Sjedinjene Američke Države poslale su razarač „Nice“, sa sistemima protivraketne odbrane „Egis“ na sever Persijskog zaliva. SAD su se odlučile na taj potez kako bi zatvorile „rupu u protivvazdušnoj odbrani Saudijske Arabije“, javlja televizija Si-Bi-Es.

Kako prenosi Sputnjik, prema tvrdnjama SAD, upravo preko vazdušnog prostora iznad severoistočnog regiona Saudijske Arabije, Iran je 14. septembra navodno naneo udar na naftna postrojenja.

Prema postojećim informacijama, u ovom trenutku na jugu Persijskog zaliva u blizini obala Irana se takođe nalazi slični raketni razarač „Gonzales“. Još jedan američki razarač PRO je raspoređen u centralnom delu Persijskog zaliva.

"U vodama Omanskog zaliva, u neposrednoj blizini Ormuskog moreuza, nalazi se američki nosač aviona „Abraham Linkoln“, raketne krstarice i dva razarača. Iz ove tačke, palubna avijacija i krstareće rakete mogu dostići svaku tačku na teritoriji Irana. SAD poseduju veliku avijacionu grupu na bazama u regionu u koju ulaze strateški bombarderi i višenamenski lovci."

Komandant američkih snaga na Bliskom istoku Frenk Makenzi je ove nedelje zatražio od Vašingtona dozvolu da se u region pošalju još tri baterije raketnih kompleksa za pomoć Saudijskoj Arabiji u zaštiti njenih naftnih postrojenja.

Ranije je ministar odbrane SAD Mark Esper saopštio da će Amerika poslati dodatni vojni kontingent na Bliski istok kao odgovor na „agresiju Irana protiv Saudijske Arabije“.

Podsetimo, za napade dronovima na saudijska naftna postrojenja 14. septembra odgovornost je preuzela pobunjenička grupa Huti u Jemenu, dok SAD za te napade uporno optužuju Iran.

Iran je negirao bilo kakvu umešanost u ove napade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: