21. septembar  2019. 16.45  | Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

"Zvezda" Kulen festa u Svetozaru Miletiću - Lemeški kulen

SOMBOR -

Kulen Fest, dvodnevna manifestacija vrhunskih tradicionalnih kobasičarskih proizvoda, održana je po 13. put u Svetozaru Miletiću, poznatom po proizvodnji bačkog delikatesa - Lemeškog kulena, proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

Receptura Lemeškag kulena, kao jedno od nasleđa iz porodičnih amaneta lemeških plemićkih porodica, nije tajna. To je porodični posao koji se, s ljubavlju i poštovanjem porodične tradicije, neguje u Svetozar Miletiću.

Vidakovići su aktvini u proizvodnji kulena već petnaestak godina, a od pre četiri godine otvorili su preradu mesa i prodavnice radi lakšeg plasmana.

"Sve se pravi na tradicionalni način. Plasiramo proizvode u našim prodavnicama i u čitavoj Srbiji na manifestacijama. Gde god se pojavimo, svuda je velika potražnja za Lemeškim kulenom", priča Dora Vidaković za RTV.

kulen, lemeski

"Idem u osmi razred, i pored školskih obaveza pomažem svojim roditeljima pri vakumiranju kulena i kada idemo na manifestacije", kaže četrnaestogodišnja Diana Vidaković.

I Vujevići su, kao dugogodišnji proizvođači kulena, otvorili svoju mesaru.

"Najviše nam dolaze gosti koji rade u inostranstvu, Nemačkoj, Austriji…oni kupuju i nose prijateljima, kolegama. Lemeški kulen punjen u tzv slepom crevu, puni se samo zimi. Zimi se pravi koliko god se može, da se napravi dovoljno, ali još uvek nije bilo dosta!", ističe Arpad Vujević.

"Imamo 15 članova u udruženju koji prave kulen. Sad samo dostigli oko 5 tona proizvodnje na godišnjem nivou. Pročuli smo se sad već i u Srbiji, Austriji, Nemačkoj, Mađarskoj… Pravimo po domaćoj tehnologiji, što je stara tradicija Mađara, Bunjevaca i Podunavskih Švaba. U Novom Sadu i Beogradu imamo dosta narudžbi, sa aerodroma, hoteli… ali, jednostavno ne možemo sve postići tako da moramo povećati proizvodnju", objasnio je Ištvan Sevald, predsednik Lemeških kulenara.

Pred četvoročlanim žirijem našlo se više od 30 uzoraka kulena. Senzorni metod, ocenjivanje kulena putem čula , podrazumeva dobro poznavanje tehnologije proizvodnje i kvaliteta proizvoda, a ocenjuju se: spoljašnji izgled, sastav i izgled preseka, konzistencija, čvrstoća, sočnost, a potom miris, ukus i stabilnost boje.

"Za njega je karakteristično sledeće: da se malo finije usitnjava u poređenju sa kulenom koji se koristi u Sremu, Slavoniji ili Baranji. I druga karakteristika je da se koristi više paprike, 3-4 procenta, i to autohtone paprika koja uspeva u ataru ovog sela", objasnio je prof. dr Ilija Vuković, predsednik žirija za izbor najbolje kulena 2019.

Takmičili su se brojni majstori kulena iz Sombora i okoline, Mađarske i višestruko nagrađeni hrvatski majstori.

"Mi pravimo tradicionalni baranjski kulen. Nikakvih filozovija nema, meso je birano od domaće svinje, paprika slatka i ljuta, so, a ja stavlja malo ruma i šećera zbog boje i sjaja. Ukus je bitan i bitno je to voleti. Jer ako to ne volite onda ne vredi ništa raditi", naglašava Milan Kliba iz Bačkih Vinograda.

Najkvalitetnije zrelo meso uzgajano u Lemešu, lemeška paprika, hladno punjenje, zrenje i čuvanje u lemeškom špajzu – to je formula bez koje nema dobrog lemeškog kulena.

Lemeški kulenari se nadaju povećanju proizvodnje već od sledeće godine i to zahvaljujući finansijskoj podršci pokrajinske vlade za izgradnju još dve mesarske radionice kako bi potražnja za Lemeškim kulenom bila u potpunosti zadovoljena.