Madonina otvara put: Interova suprematija, dva detalja koja pozivaju na oprez i gde je tu Miha

Vreme čitanja: 6min | sub. 21.09.19. | 11:25

Da li su Nerazuri legitimni kandidati da skinu Juventus sa trona? Da li Milan konačno može da se izdigne do Lige šampiona? U prvom derbiju ove sezone će se pokazati koliko su oba milanska velikana ozbiljna u ovoj sezoni

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Vreme je za još jedan veliki derbi od početka sezone u Seriji A. Onaj najveći gradski koji „čizma” ima – milanski. Derbi dela Madonina možda dolazi prerano za Inter i Milan, ali će svakako pružiti odgovore na neka pitanja: Da li je Inter legitiman kandidat da skine Juventus sa trona? Da li Milan konačno može da se izdigne do Lige šampiona? U prvom derbiju ove sezone će se pokazati koliko su oba milanska velikana ozbiljna u ovoj sezoni (TV Arena Sport 1, 20.45)

Izabrane vesti

Inter odavno, tačnije od osamdesetih godina prošlog veka, ne ulazi u derbi sa takvom suprematijom, kao ove večeri. Nije u pitanju samo prednost Nerazura na tabeli u odnosu na Rosonere, broj postignutih pogodaka, kreiranih šansi, udaraca u okvir protivničkog gola. To je statistika, koja, po običaju, otkriva sve, ali ništa ne pokazuje. Nadmoć Intera je u dosada prikazanoj igri. Naravno, Nerazuri su se okliznuli protiv Slavije, nisu briljirali protiv Udinezea i Kaljarija, ali ako uporedimo i taj nesavršeni Inter, on je ostavio daleko bolji utisak od Milana. Drugim rečima, nije toliko Inter jak koliko je Milan pokazao slabosti. Moglo bi se reći da je pravo čudo što Đampaolova ekipa ima šest bodova, iako je igrala sa dva povratnika u Seriju A i Udinezeom.

Inter je svakako favorit pošto je odlično ušao u sezonu sa tri pobede u prva tri kola. Konte je odmah doneo promene i utegao ekipu. Pojačanja poput Sensija i Lukakua počinju da prave razliku, a tek se očekuje da proigraju Godin, Aleksis Sančez i ostali. Inter je dosad imao relativno lak raspored i zato će meč s Milanom biti dobra prilika da se vidi kakvi su Nerazuri u derbijima. Konteovom stilu igre možda više i odgovara da igra protiv tima koji se neće isključivo braniti. Inter će imati više prostora po bokovima i za kontre, a Konteove ekipe su ubitačne u tim segmentima.

Rezultat protiv Slavije najverovatnije neće uzdrmati ekipu već će je dodatno uozbiljiti. Preuzimanjem pune odgovornosti posle meča Konte je poslao signal da je ovo tek početak i da treba očekivati daleko bolji Inter u nastavku sezone. Pobeda u derbiju bi dala injekciju samopouzdanja Nerazurima kojima posle toga sledi znatno teži raspored nego na početku sezone.

Sve je na strani Intera. Nerazuri igraju Ligu šampiona, Milan je izbačen iz Evrope. Kineski vlasnici Nerazura su potrošili 155.000.000 evra za pojačanja ovog leta, familija Singer na čelu Milana manje od polovine, tek 70.000.000. Premoć Intera se očigledno verifikovala prilikom transfera Stefana Sensija. Milan se sve dogovorio sa vezistom, ali nije imao petlju da potroši 30.000.000 za igrača Sasuola, Inter je u roku od 24 sata završio posao i, po do sada prikazanom, napravio bingo pošto je Sensi najisplativije pojačanje na startu ove sezone. Večeras će na travnatom tepihu San Sira, od prvog minuta, biti barem četvorica novih pojačanja Nerazura dok će u redovima Rosonera, najverovatnije, sve novajlije, kao u Veroni sedeti na klupi. Čak se i pojedini navijači Milana šale na svoj račun: Ako igramo sa timom iz prošle sezone, kakvog je smisla imalo otpuštanje Gatuza? 

Dalje, Inter je doveo jednog od najboljih trenera na svetu Antonija Kontea, i plaća ga 11.000.000 evra, Milan je angažovao Marka Đampaola koji nije nikada stigao dalje od devetog mesta u Seriji A i ima pet i po puta manju platu od Kontea. Ako uporedimo sastave dva tima, samo bi najbolji Romanjoli i Bilja mogli da izguraju iz tima Nerazura De Fraja i Brozovića, dok bi svi ostali prvotimci Intera bili starteri u Milanu. 

Na strani Nerazura je i bilans u derbijima u Seriji A u poslednjih pet godina. Samo je Milan Siniše Mihajlovića uspeo jednom da pobedi Inter od 2014. godine do danas. Međutim, imaju dva detalja koja pozivaju na oprez u Apijano Đentileu i na nadu u Milanelu. Rosoneri ne šutiraju mnogo na protivnički gol, ne kreiraju mnogo šansi, ali, isto tako, ne primaju golove. Donaruma je na startu ove sezone i tokom 2019. godine čuvar mreže koji je kapitulirao manje od svih ostalih. Takođe, kao što smo naveli na početku teksta, moramo da se vratimo 35 godina unazad da pronađemo sličnu situaciju današnjoj: te 1984. godine superfavorizovani Inter je dominirao u prvom poluvremenu, Altobeli je doveo u vođstvo Nerazure. Onda je maestralni trener Rosonera Lindholm, zvani Baron, ubacio u igru Andreu Ikardija (nema nikakve veze sa Maurom Ikardijem) i muzika se promenila. Di Bartolomej i Hetli su preokrenuli rezultat donevši pobedu svom timu 2:1. Dokaz da u derbijima važe neka druga pravila, i ko pomisli da je derbi utakmica kao svaka druga u startu je sebe primakao porazu. 

U svakom slučaju, Inter ima mnogo aduta zbog kojih je u prednosti pred derbi.

Antonio Konte je spavao u Apijano Đentileu prethodnih dana kako bi ostao totalno koncentrisan na igru Intera i iskristalisao u svojoj glavi gde je pogrešio i u kojim segmentima bi njegovi igrači mogli da pruže bolju igru ili da barem  ne ponove greške viđene protiv Slavije u Ligi šampiona. Iz Apijano Đentilea je procurelo da bi D’Ambrozio mogao da igra u ulozi desnog spojlnog u veznom redu, pošto Kandreva nije sto posto fit, a Lazaru još uvek treba vremena za adaptaciju. Istovremeno, Nikolo Barela bi trebalo da igra pored Brozovića i Sensija.

Inter će, po svoj prilici igrati u sledećem sastavu 3-5-2: Handanović; Godin, De Fraj, Škrinijar; D’Ambrozio, Barela, Brozović, Sensi, Asamoa; Lautaro Martinez, Lukaku. 

Milan za prvenstvenu pobedu u gradskim derbijima protiv Intera ne zna već tri i po godine. Izgubio je tri od poslednjih pet. I to kada je razlika u kvalitetu bila manja, možda čak i izjednačena u nekim trenucima. Rosoneri su i u ovu sezonu ušli s nekim planom rekonstrukcije i okretanja novog lista, ali sve deluje kao ranije. Novi trener Đampaolo nije doneo mnogo pomaka, ekipa igra vrlo slabo. Dve minimalne pobede nad Brešom i Veronom u prva tri kola su čak i iznad igre koju je Milan pokazao.

Pojačanja poput Benasera, Krunića, Leaa, Ernandeza, Duartea skoro da ne igraju. Neki čak nisu ni debitovali, neki su na granici između terena i klupe. Najveće pojačanje Rebić je odigrao tek poluvreme. Počele su i prve varnice na relaciji između direktora Bobana i trenera Đampaola, niko u Milanelu nije zadovoljan onom što ekipa pruža na početku sezone. Pjontek je u padu forme, Paketa bez uticaja, jedine svetle tačke su Donaruma i jedan primljeni gol u tri meča. Ali to je bilo protiv baš slabih rivala.

Derbi bi za Rosonere mogao da bude kiseonik za nastavak sezone. Ili brutalno prizemljenje i rano otkrivanje svih limita kojima ovaj tim vrvi.

Poslednje informacije iz Milanela govore da bi večeras trebalo da vidimo istu startnu postavu Milana kao protiv Verone, s tom razlikom što će umesto “pocrvenelog” Kalabrije u ulozi desnog beka igrati Konti. Bilja je uspeo da se nametne Đampaolu kao režiser igre i svojim iskustvom daje garancije koje Benaser još uvek ne može da pruži. U napadu je Paketa i dalje u prednosti nad Rebićem, pošto trener Milana želi da insistira na ideji igra sa ofanzivnim plejmejkerom, što je njegov zaštitni znak. Takođe, Pjontek i pored toga što i dalje ne uspeva da pronađe zajednički jezik sa Đampaolom - izvori u Milanelu tvrde da Poljak radi sve po svome uprkos stritknim instrukcijama trenera - će predvoditi napad Rosonera. 

Milan bi trebalo da igra u sledećoj formaciji 4-3-2-1: Donaruma; Konti, Musakjo, Romanjoli, Rodrigez; Kesi, Bilja, Čalhanoglu; Suso, Paketa; Pjontek. 

SERIJA A - 4. KOLO:

Petak

Kaljari – Đenova 3:1 (0:0)
/Simeone 46, Zapata 84, Pedro 87 – Kuame 83/

Subota

15.00:  (1,95) Udineze  (3,50)  Breša (3,90) 
18.00:  (1,18) Juventus  (7,25)  Verona (15,00) 
20.45:  (3,10) Milan  (3,20)  Inter (2,40) 

Nedelja

12.30:  (1,95) Sasuolo  (3,50)  SPAL (3,90) 
15.00:  (2,75) Bolonja (3,40)  Roma (2,50) 
15.00:  (8,00) Leće  (5,30)  Napoli (1,35) 
15.00:  (2,70) Sampdorija  (3,15)  Torino (2,70) 
18.00:  (2,05) Atalanta  (3,50)  Fjorentina (3,60) 
20.45:  (1,35) Lacio  (5,00)  Parma (9,00) 

NAPOMENAKvote su podložne promenama

 

Pišu: Željko Pantelić i Aleksandar Gligorić
Foto
: Reuters, Shutterstock, Mozzart Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara