Svet

0

Masovni protesti širom sveta: Poziv na hitnu akciju protiv klimatskih promena

Autor: VV

Izvor: Beta

Masovni protesti širom sveta: Poziv na hitnu akciju protiv klimatskih promena

Izvor: Foto: Beta, AP

Protesti su počeli na pacifičkim ostrvima - najviše ugroženim zbog porasta nivoa mora - i u Australiji, gde su širom zemlje održane masovne demonstracije, od velikih priobalnih gradova Melburna i Sidneja do manjih mesta kao što je Alis Springs.

Protesti su se zatim proširili na Japan, jugoistočnu Aziju, Evropu, Afriku i Bliski istok.

Na društvenim mrežama mogu se videti snimci protesta, od nekoliko desetina učenika u Abudži u Nigeriji, do desetina hiljada ljudi na ulicama Hamburga u Nemačkoj.

Protesti, koje je inspirisala 16-godišnja aktivistkinja iz Švedske Greta Tunberg, održavaju se u oko 150 država, a učesnici od vlada traže da preduzmu hitnu akciju da ograniče štetne posledice klimatskih promena.

Vrhunac štrajka biće u Njujorku, gde će Tunberg, koja je nominovana za Nobelovu nagradu za mir, predvoditi protest ispred sedišta Ujedinjenih nacija.

Tunberg je na Tviteru pomenula "ogromnu masu ljudi" u Sidneju koja će, kako je tvitovala, biti standard za štrajkove u Aziji, Evropi i Africi.

Organizatori su naveli da će demonstrancije biti različite širom sveta, ali da je cilj da se podigne svest o klimatskim promenama i zahteva politička akcija da se zaustave faktori koji doprinose globalnom zagrevanju.

Na samitu Ujedinjenih nacija, svetski lideri će ove sedmice raspravljati o strategijama za ublažavanje posledica klimatskih promena, kao što je prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

To pitanje je ključno za pojedna ostrva u Pacifiku, koja su više puta apelovala na bogatije države da ulože veće napore na sprečavanju porasta nivoa mora.

Na protestu u Kiribatiju, učenici su nosili transparente na kojima je pisalo "Mi ne tonemo, već se borimo". Deca na Solomonskim ostrvima nosila su tradicionalne suknje i drvene štitove.

Na Tajlandu, više od 200 demonstranata upalo je u ministarstvo za zaštitu životne sredine, gde su legli na pod i pravili se da su mrtvi. "Ovo će se dogoditi ako se sada ne zaustave klimatske promene", poručili su neki od učesnika štrajka.

U indijskoj finansijskoj prestonici Mumbaju, gde su monsuni izazvali poplave i prekide u saobraćaju, deca iz najmanje 10 škola pridružila su se protestima.

U Kini, najvećem izvoru emisija štetnih gasova, protesti nisu bili odobreni. Međutim, aktivisti za zaštitu životne sredini poručili su da će omladina pronaći način da preduzme akciju, navodi VOA.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR