Svedeno, precizno i ubojito 1

Jedan od najboljih i najčitanijih pisaca regiona, Damir Karakaš spada u one najređe i najdragocenije spisatelje koji svakom svojom novom knjigom postaju sve bolji.

On to postiže odbacujući sve što je višak, otresajući sa sebe sav teret preobimnog opisivanja i objašnjavanja, postižući time da je njegova proza sada najbliže jednostavnom savršenstvu: svedena, precizna i ubojita.

NJegov novi roman, Proslava, koji se nedavno pojavio sa etiketom beogradske IK Booka, već je izazvao veliki odjek u matičnoj Hrvatskoj, doživeo više izdanja i bestseler status usput dodatno iznerviravši dežurne tamošnje čuvare nacije. Autor se uProslavi vraća među sene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika i njegovih ljudi i vodi čitaoca na napeto putovanje kroz vreme, prirodu i običaje, putovanje na kojem, ipak, kao da sve stoji.

U širokom vremenskom luku romana, kraj jednoga rata nagoveštava iskustva novih stradanja, a surovost svakodnevice u kojoj preživljavanje ne ostavlja mnogo prostora za promenu pokazuje svu kompleksnost ljudskog postojanja, zgusnutog u pesničkoj slici s kraja prostora i vremena.

Nakon velikog uspeha romana Sjećanje šume, Karakaš i Proslavom dokazuje da je jedan od vodećih savremenih pisaca i budući klasik hrvatske književnosti. A Marina Krmpotić u Večernjem listu nazvaće ga “Mračnim opojnim štivom literarnog čarobnjaka”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari