21. septembar  2019. 02.30  →  19.13 | Izvor: Tanjug, RTV

Vučić poziva predstavnike Republike Srpske na uzdržanost

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa predstavnicima Republike Srpske, da su podelili zabrinutost zbog deklaracije Stranke demokratske akcije, da su konstatovali da problem postoji, ali da je njegov apel da pokažu punu uzdržanost i da ne reaguju prenagljeno.

video icon

On je rekao "da nam je mir potreban kao "hleb nasušni" i da je ove ljude i njihovu zabrinutost potpuno razumeo, ali da ih je zamolio da ne reaguju prenagljeno".

Takođe je odbacio stalne prigovore da se Srbija navodno meša u unutrašnje stvari BiH, iako je potpisnica i garant sprovođenja Dejtonskog sporazuma.

"Neki smatraju da će Srbija dok god postoji biti suviše velika i jaka. I kada bismo je skoro uništili, ne bi bila onoliko mala koliko bi oni želeli", primetio je Vučić.

"Politika Srbije je razgovor, dijalog, očuvanje mira i stabilnosti. Moj poziv je na uzdržanost i šta god mi možemo da učinimo da tenzije smanjimo... Apel Srbima u ime Srbije, zato što nam je mir potreban kao hleb nasušni. A Srbija će biti uz svoj narod, nećemo ponoviti one odnose koje smo imali nekada i koji su nas koštali mnogo, života ljudi", rekao je Vučić.

On je istakao da bi "bilo kakav sukob značio ekonomski krah i kraj dobre budućnosti za sve nas".

Podsetio je da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji može da se menja samo dogovorom sva tri naroda.

A na eventualne prigovore što se Srbija bavi deklaracijom SDA uzvraća podsećanjem da je Srbija kao strana potpisnica tog sporazuma dužna čuva poredak uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Srbija je obavezna da da svoju reakciju, mišljenje i sud na svako njeno kršenje", rekao je Vučić.

On je pročitao šta su sve obaveze Srbija po Dejtonskom sporazumu, kako u regionu ne bi govorili da se Srbija ponaša neodgovorno i da se meša u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Objasnio je da se suštinske obaveza Srbije kao sukcesora SR Jugoslavije da se mogu podeliti u dve vrste, koje su izričito propisane odredbama Opštem okvirnog sporazumu i mogu se dalje podeliti u tri grupe.

To je da Srbija i BiH priznaju jedni druge kao suvuerene države u međunarodnim priznatim granicama, načelo za sporazum o reginalnoj kontroli naoružanje i sporazum Srbije i NATO o tranzitnim aranžmanima, rekao je Vučić.

"Druga vrsta obaveza je iz činjenice da je Srbija strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, a cilj uspostavljanje i održavanje trajnog mira. Srbija je garant sprovođenja mirovnog sporazuma, to jest dužna je da čuva poredak koji je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Za svako kršenje Dejtonskog sporazuma koji je međuinarodni pravni ugovor Srbija je obavezna da da svoju reakciju, svoje mišljenje i sud. Za one koji su namerno nepismeni ili se prave da im to objasnim".

"Da objasnim onima koji se prave nepismenim, bio sam jedini lider koji nije išao u toku kampanje u BiH i mešao se u izborni proces. Erdogan je počeo svoju kampanju iz centra Bosne i niko nije pravio probleme. Neki smatraju da Srbija dok postoji da će biti suviše velika i jaka, kada bismo je skoro uništili ne bi bila onoliko mala koliko bi oni želeli", rekao je srpski predsednik.

Kaže da je tražio u skladu sa principom dobre vere i savesnog ponašanja - bona fide da razgovara o deklaraciji SDA sa svim ljudima iz Republike Srpske i da su i oni to prethodno tražili.

Rekao je da su predstavnicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj, kao i njeno rukovodstvo, osudili SDA deklaraciju, kao i da su saglasni po dva pitanja: jedno je odnos prema opstanku Republike Srpske, drugo je veoma negativan prema tekstu delaracije SDA i drugih dokumenata, a treći odnos je poštovanje prema Srbiji i želja za najboljim odnosima sa Srbijom.

Politika Srbije je, ističe Vučić, da na sve to Srbi moraju da budu veoma uzdržani, rekao je i pozvao i Milorada Dodika i Željku Cvijanović i sve naše ljude da pokažu punu uzdržanost i da ne reaguju prenagljeno već u skladu sa interesima Srpske i Srbije, kao i BiH, a to je da damo sve što možemo od sebe da se sačuva mir i stabilnost.

"Bilo kakav sukob značio bi ekononski krah i kraj za sve nas i kraj dobre budućnsoti za sve nas. Zato da pokušamo da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i na poštovanje Dejtonskog sporauzma. A poltičika pozicija Srbije da mi poštujemo postojanje BiH kao jedne države, koju čine dva entiteta, sa svim njihovim nadležnostima, kao i dogovor tri konstituivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka. Ta pozicija je principijelana i nepromenjiva", naveo je Vučić.

Ističe da Dejtonski sporazum jedino može da se menja dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugim narodima.

"To moraju da znaju svi", istakao je on ukazujući da je Srbija garant Dejtonskog sporazima.

Dodik: Deklaracija je antisrpska

Vučić je ocenio da "iza ideje iznete u deklaraciji SDA ne stoji samo jedan narod, jedna stranka, već deo međunarodne zajednice".

Vučić nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li se deklaracija SDA, iako samo politički akt, koji nema, bar ne javnu, vidljivu, podršku međunarodne zajednice, može videti i kao neka vrsta pritiska na Srbiju u trenutku u kojem se požuruje rešenje za Kosovo, ali je istakao da je siguran da ideje iznete u tom dokumentu nisu samo ideje jednog naroda i njihovih političkih predstavnika.

"To su ideje dela međunarodne zajednice, koji nije želeo otvoreno da ih podrži i koji bi voleo da vidi da one prođu uz saglasnost Hrvata i Srba. To se videlo i kroz izjave pojedinih predstavnika najvažnijih sila", objasnio je on.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je na isto pitanje odgovorio:

"Deklaracija antisrpska i u jednoj meri se odnosi i na ono što oni žele da urade i samoj Srbiji, u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova".

"I to je definitivno jasno", podvukao je Dodik.

Deklaracija SDA Bakira Izetbegovića je, kaže, rezultat toga što ih iritiraju uspesi Srbije:

"Imaju tendeciju da pokušavaju da drže lekcije drugima i to su uspevali uz podršku mentora. Danas to naravno nije moguće, Srbija sa svojom razvojem, stabilizacijom, snagom na spoljnom, unutrašnjem planu, pa i infrastrukturnom i odbrambenom sasvim druga Srbija koja njih pomalo irirtira i zato pokušavaju da iniciraju ovakve stvari", rekao je Dodik.

On je dodao da se ignoriše činjenica da je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i njegov garant.

Dodik je rekao da je zbog toga bilo logično da se traži razgovor na tom nivou o mogućoj razgradnji Dejtonskog sprazuma.

"Srbija je potpisnik aneksa 10 Dejtonskog sporazuma koji je uveo visokog predstavnika u funkciju, nisu ga uvele ni SB, ni UN već pet potpisnika, tadašnja SRJ, RS, FBIH, Hrvatska i neka BIH Alijina tog vremena", rekao je on.

Tih pet subjekata je, kako dodaje uvelo visokog prestavnika u BiH a on je kršio međunarodno pravo i uspostavio Bonska ovlašćenja.

"Na taj dan je (Karlos) Vestendorf rekao, kada su ga pitali da je to u skladu sa Dejtonom, da nije. A na bazi Bonskih ovlašćenja, koja nisu u skladu sa Dejtonom, oni su promenili politički sistem, nametnuli preko 200 odluka i doneli nekoliko desetina zakona na koje nisu imali pravo i sada hoće nama da kažu da poštujemo nezakonje", rekao je Dodik.

"Osim nezakonja", kako je naveo, "sada traže da podržimo ono što su Bošnjaci i Muslimani hteli sve vreme, a to je da razgrade Dejtonski sistem do mere koja im dogovara", naveo je.

Dodik: Zabrinuti smo za budućnost, SDA da povuče deklaraciju

Dodik je izjavio "da je za Srbe u BiH Republika Srpska prioritetna i najvažnija, da je jedinstven stav srpskih političkih partija da je programska deklaracija SDA neprihvatljiva za Srpsku i da je poruka Bošnjacima da od tog dokumenta odustanu".

"Ukoliko bošnjačka strana to ne uradi", Dodik je poručio, "da su Srbi u Republici Srpskoj danas veoma zabrinuti za svoju budućnost i da nemaju prava da budu ni neoprezni, ni naivni".

Dodik je konstatovao da oni u ovom trenutku nemaju iste stavove o tome šta učiniti, ali su, kazao je, "jedinstveni u tome da odbacuju deklaraciju SDA".

Prema njegovim rečima, mesto za kreiranje stavova prema tom dokumentu je Skupština Republike Srpske i, kako je kazao, apsolutno traži aktiviranje prava RS na samoopredeljenje do otcepljenja.

Dodik je rekao da su Srbi odlučni da se brane u svakom pogledu i da očekuju pomoć od Srbije u svemu.

Rekao je da su predsednika Vučića i premijerku Anu Brnabić upoznali sa aktuelnom političkom situacijom u BiH.

Istakao je da je u ovom trenutku srpskim političkim strankama potreban konsenzus i jasan odgovor na deklaraciju SDA usvojenu na nedavnom kongresu.

Taj odgovor, prema njegovim rečima, mora biti snažan, jasan i jedinstven.

Dodik je istakao da ta politička deklaracija nije samo dokument SDA, već svih bošnjačkih stranaka u BiH i da su ta dokumenta trajno opredeljenje Bošnjaka u BiH.

Srbima u RS, kazao je Dodik, su od ranije poznati takvi stavovi Bošnjaka, kao i da oni u tome imaju podršku stranaca, onih koji promovišu sistem društva na liberalnim osnovama.

"Za nas je Republika Srpska prioritet i jedina moguća opcija. Odbacujemo deklaraciju kao atisrpsku i antidejtonsku koja ima za cilj da sruši postojeći politički sistem u BiH”, rekao je Dodik.

Upozorio da, na primer, u Federaciji postoji šest fabrika za proizvodnju naoružanja, a u RS nijedna i na činjenicu da se u BiH vraćaju ratnici iz Sirije, koji su ratovali za tzv. Islamsku državu.

Sve to, istakao je, kod Srba ugrožava osećaj bezbednosti i stabilnosti.

Vučića i Brnabić su, kazao je, o svemu informisali u nastojanju da obezbede eventualnu podršku Srbije u odbrani RS.

Podsetio je da je i ranije tražio da se pošalje jasna poruka da svaki napad na srpsku zajednicu, znači napad na Republiku Srpsku.

"Od Srbije tražimo da nam pomogne, potrebno nam je osposobljavanje naših bezbednosnih jedinica, jer ova dokumenta su njihov krajnji cilj, oni žele BiH samo za sebe, bez Srba i srpskog jezika", rekao je Dodik.

Ponovio je da je sasvim sigurno da je deklaracija SDA usmerena na rušenje Republike Srpske i srpskog identiteta, jer oni afirmišu bosanski nacionalni identitet i jezik koji bi trebalo da uništi bilo kakvo postojanje Srba.

"Odgovor Srba u BiH zato treba da bude snažan i jedinstven prema bilo kakvoj mogućnosti da ta opredeljenja oni (Bošnjaci) pokušaju da realizuju. Naša jasna poruka je da smo spremni odsutno da branimo RS, ali i da je potrebno da vratimo dijalog, da očuvamo stabilnotst i mir i da se vratimo poštovanju Dejtonskog sporazuma. To znači da SDA mora da povuče ova dokumenta. A, ako to ne urade nemamo pravo da budemo neoprezni i naivni, jer samo kada smo to bili, uvek smo bili pobijeni", kazao je Dodik.

Zahvalivši predsedniku Vučiću i premijerki za finansijsku podršku koju Srbija pruža Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je to do sada već više od 35 miliona evra, uključujući i pomoć za četiri srpske opštine u Federaciji BiH.

Vučić: Nastavljamo pomoć RS, stiže pogon fabrike u Drvar

Vučić je najavio "da će, vrlo uskoro, u narednim danima ili nedeljama, u Drvaru, većinski srpskom gradu u Federaciji BiH, biti osnovan i napravljen jedan manji pogon domaće fabrike u državnoj svojini, u kojoj se očekuje mesto za više od 100 zaposlenih".

"To je naša konkretna pomoć, stvari o kojima želimo da razgovaramo i način na koji želimo da ih rešavamo", podvukao je Vučić na konferenciji nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba iz RS.

Predsednik Srbije je preneo novinarima da se na sastanku razgovaralo o nastavku pružanja podrške Srpskoj, da je postignuta puna saglasnost svih i da će Srbija nastojati da ekonomski pomogne koliko može i Republici Srpskoj, ali i Federaciji BiH, naročito tamo gde živi srpski narod.

Vučić je podvukao da u Srbiji, a i u RS, postoji opredeljenost za starteški dijalog sa Bošnjacima, jer samo kroz razgovor moraju da se rešavaju problemi.

"Nama nikada nije smetalo ni kada je Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva BiH, dolazio u Rašku oblast, ili Sandžak, iako su na tim skupovima njegovi domaćini govorili i o pravljenju specijalnog statusa za Sandžak, koji ne postoji u Ustavu kao posebna kategorija", istakao je Vučić.

Kako je rekao, na to ćutimo, jer su nam važniji mir i dobri odnosi i život sa Bošnjacima, kao što je i Bošnjacima u Srbiji važnije kada će biti gotov autoput od Požege do Duge poljane, i dalje do Boljara i kada će biti povećanja plata i penzija.

"Uvek smo bili uzdržani i zato ne mogu da prihvatim tu vrstu ocena i osuda onih koji bi Srbiji da zabrane da brine o svom narodu u Srpskoj", kategoričan je Vučić.

Preneo je novinarima da je zabrinut, jer je slušao zabrinute ljude na sastanku, budući da niko nije rekao da nije zabrinut.

Ali, i pored toga, istakao je da će pozicija Srbije da bude insistiranje na dijalogu, očuvanju mira i stabilnosti, a u tom pravcu je i njegova molba i poziv na uzdržanost, kako bi se sve učinilo da se smanje tenzije.

Pozivom na uzdržanost Srba, kaže, ne želi da kaže da je bilo ko od njih odgovoran za nastalu situaciju, već to znači da se vodi računa o svakom svom potezu, kada je situacija u regionu u pitanju.

Dodao je da od drugih ne može ništa da traži, jer, kako je primetio, kako može bilo šta da traži kada neko sa indignacijom odbacuje procesuiranje ratnih zločinaca iz sopstvenog naroda, već ih doživljava kao heroje, dok kao zločinački vidi samo srpski narod.

Vučić je ponovio da je mir potreban kao "hleb našusni", kao i ekonomski napredak.

On je rekao da se neće ponoviti odnosi koji su nas pre nekoliko decenija koštali mnogo života ljudi, kao i materijalno, kada je Srbija uvodila sankcije RS… te da sada ne postoje sukobi između Srbije i Srpske.

Vučić je zahvalio Dodiku na ideju da Srbija i RS zajedno obeležavaju sve događaje iz prošlosti, te preneo da je danas prihvaćena još jedna Dodikova inicijativa - da se zajednički pristupi izgradnji jedinstvene srpske dijaspore, kojoj se nije posvećivalo dovoljno pažnje.

Borenović:Osuda za Deklaraciju SDA

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, jedan od političkih aktera iz Republike Srpske koji se danas u Beogradu sastao s presednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da su svi učesnici tog sastanka osudili Deklaraciju bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) kojom se predviđa uspostavljanje jedinstvene Republike BiH bez entiteta i kantona.

"Ključna poruka je da treba da ostanemo potpuno privrženi Dejtonskom sporazumu, ustavnom uređenju BiH koja je koncipirana kao jedna složena zajednica u kojoj RS ima svoje ustavom definisano mesto koje je nesporno i da je jedan od dva potpuno ravnopravna entiteta", rekao je Borenović novinarima posle sastanka.

On je istakao da je značajno što predsednik Vučić ističe pozitivnu poruku saradnje, mira, napretka celog regiona i podrške ustavnom uređenju BiH i Dejtonskom sporazumu kao okviru unutar koga se treba kretati.

"Tačno je da smo svi bez dileme osudili sadržaj programske deklaracije SDA koji potpuno izlazi van Dejtonskog okvira. Ona je antiustavna i anticivilzacijska i zaslužuje svaku osudu", rekao je Borenović.

On je pozvao sve političke aktere u BIH da se vrate u Dejtonski okvir ili će, kako kaže, odbiti svaku vrstu saradnje sa strankom koja radi na urušavanju vrednosti koje RS ima.

"Poruke predsednika Vučića su bile pozitivne i išle su ka tome da se bez emocija i ishitrenih reakcija mudro i odgovorno svi ponašaju u budućem periodu i da to ponašanje bude motivisano napretkom razvojem i stabilnosti regiona", zaključio je Borenović.

Šarović: Deklaracija SDA - korak unazad za BiH

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) iz Republike Srpske Mirko Šarović ocenio je danas da je Deklaracija bošnjačke SDA nepotreban dokument i da predstavlja korak unazad kada je u pitanju napredak BiH.

Šarović, jedan od političkih predstavnika RS koji se danas u Beogradu sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao je da deklaracija predstavlja pretnju po mir i stabilnost u celoj BiH, navodeći da ima još deklaracija koje predstavljaju smetnju evropskom putu te zemlje.

"Na sastanku nismo težili ni za kakvim zajedničkim saopštenjem ili nekim stavom. Više je ovo bila razmena mišljenja, posebno što su ovde bili predstavnici pozicije i opozicije. Stranka na čijem sam ja čelu je opoziciona u RS", precizirao je Šarović.

On je dodao da je za njega sastanak kod predsednika Vučića bio koristan i da su s njim razgovarali o celokupnoj situaciji u BiH.

"Iskoristio sam tu mogućnost i predsedniku Aleksandru Vučiću izneo sam identičan stav kao i drugi učesnici. Nije bilo razlika kada je u pitanju Deklaracija, nijanse su bile u pitanju", rekao je Šarović.

Poručio je da odgovor iz RS ne treba da bude raspirujući za zemlju, već da treba, kako kaže, da bude pametan i da sadrži trajno opredeljenju ka miru i Dejtonskom sporazumu.

"Raspakivanje Dejtona je avantura i za srpski narod i za RS", ocenio je Šarović i dodao da RS mora da bude najzreliji faktor u BiH.

 

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 16

milan  21. 09. 2019. | 08:16
Vrlo je vazna stalna i kontinuirana saradnja savetovanje sa RS. Mi smo jedan narod.
Milos  21. 09. 2019. | 08:58
Vrlo važan sastanak sa predstavnicima vlasti RS . Mi smo jedan bratski narod, moramo da se nađemo jedni drugima.
Ivan  21. 09. 2019. | 09:31
Svaki napad na Srbe, ma gde se oni nalazili, je napad na Srbiju .
Nikoletka  21. 09. 2019. | 10:08
To nam je i duznost za nasu sabracu.Treba da stvaramo miran i perspektivan a ne spreman na okrsaje zbog bespotrebnih tenzija.Nas predsednik je primer stabilnog i sigurnog Balkana bez okidaca.
Nena  21. 09. 2019. | 10:54
Zaista je bitno biti u dobrim odnosima sa RS i zajedničkim snagama se boriti za dobrobit srpskog naroda!
Radmila  21. 09. 2019. | 11:36
Srbija i RS se drze snazno u dogovorima i uzajamnoj saradnji!
Brane  21. 09. 2019. | 12:15
Vlast i opozicija u Srpskoj treba jedinstveno da odgovore na deklaraciju SDA.
Vladimir  21. 09. 2019. | 13:17
Izuzetno važan sastanak sa predstavnicima Republike Srpske,ipak smo mi jedan narod i uvek treba da budemo jedni uz druge.
Reni  21. 09. 2019. | 13:50
Mi smo jedan narod.
avanturista  21. 09. 2019. | 14:32
Značajno je,i obostrano održavati što bolje odnose sa Republikom Srpskom
Mila   21. 09. 2019. | 15:16
Naše dve zemlje su iskreni prijatelji.
Marija  21. 09. 2019. | 16:13
Srbija je ta koja garantuje i poštuje Dejtonski sporazum.
Бранко  21. 09. 2019. | 18:27
СНС би требало да се срами због овог безумног и у свему бедног ботовског деловања. Шта је циљ такве подвале? - да се створи илузија како је мноштво уз одлуке лидера, а то се сем у (глупавим) коментарима види и у неприродоно великим оценама. Све у свему, бедан, бедан, покушај да се манипулише са људима. Да имате Образа не би то радили.. па је залуд да вам кажем срамите се - нисте ви у стању за то.
Sonja  21. 09. 2019. | 22:01
Da predsednik ne vodi dobru medjunarodnu i unutrašnju politiku bilo bi svašta.
Helena  21. 09. 2019. | 23:19
Nadajmo se da će novi sastanak samo još više ujediniti Srbe na ovim prostorima.
Bane  21. 09. 2019. | 23:50
Na sve nacine hoce da naude srpskom narodu.