AKTUELNO

Izgradnja nove kanalizacione mreže duge 1.159 metara u Surdilici, uz podršku Kraljevine Norveške, poboljšaće uslove života za više od 1.500 stanovnika naselja Zagužanje i Belo Polje, a radovi vredni oko 130.000 evra trajaće do decembra, saopštili su organizatori projekta.

Projekat izgradnje kanalizacione mreže obuhvata geodetske i zemljane radove, kao i polaganje i ugradnju kanalizacionih cevi i šahtova, navodi se u saopštenju Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Realizacija ovog infrastrukturnog projekta omogućiće oticanje otpadnih voda u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u selu Alaknice, čime će biti smanjeno zagađenje životne sredine.

Principi dobrog upravljanje koje će primenjivati lokalna samouprava tokom implementacije projekta su transparentnost i učešć građana, a stanovnici ovih opština biće obavešteni o pravima i obavezama korišćenja novih usluga.

Sve aktivnosti primene principa dobrog upravljanja biće realizovane u saradnji sa programom Swiš PRO (www.swišpro.org.rs). U sprovođenje ovog projekta, Kraljevina Norveška ulaže 90.000 evra, a opština Surdulica učestvuje sa 40.000 evra.

Projekat "Norveška za vas - Srbija" ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture i uspostavljanje okvira informacione bezbednosti elektronske uprave u Srbiji.

Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 4,27 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

#Kanalizacija

'