Trido će u kampanji morati da se bori protiv Aladina

Prva fotografija Džastina Tridoa maskiranog u crnog Aladina objavljena je u sredu. Za nekoliko sati isplivalo je još fotografija, a usledilo je i izvinjenje kanadskog premijera. Da li će to uticati na izbore koji se održavaju za svega pet nedelja?

Za sada su objavljene tri fotografije i jedan video-snimak Džastina Tridoa sa "rasističkom šminkom", navodi kanadska mreža Si-Bi-Si.

Sve je pokrenuto kada je časopis Tajm objavio fotografiju iz godišnjaka vankuverske privatne škole iz 2001. godine. Na zabavi sa temom "Arapske noći", Trido se maskirao u Aladina, sa turbanom i crnim licem.

Na pitanje reportera Si-Bi-Sija da li je bilo još sličnih incidenata, Trido je odgovorio da – jeste. Na takmičenju talenata u srednjoj školi maskirao se u Harija Belefontea i pevao "Day O". I tada je bio prerušen u crnca.

Kanadski premijer je odmah održao hitnu konferenciju za novinare i izvinio se.

"Preuzimam odgovornost za moju odluku da to učinim. Nije trebalo to da uradim", poručio je Trido.

"Trebalo je da znam bolje. Tada nisam mislio da je to čin rasizma, ali sada priznajem da je to bio rasistički potez i iskreno se kajem", rekao je Trido novinarima.

Za sada ostaje u izbornoj trci 

Trido je u tesnoj borbi s konzervativnim liderom Endruom Širom uoči saveznih izbora zakazanih za 21. oktobar.

On nije direktno odgovorio na pitanje da li će se povući iz izborne trke. "Nastaviću da radim ono što je potrebno kako bismo nastavili da se krećemo unapred", rekao je Trido.

Politički analitičari smatraju da bi njegova liberalna partija bila u velikom problemu kada bi se on povukao iz trke.

Jedan od analitičara Metju Kerbi tvrdi da ne bi bilo dovoljno vremena da se formalno izabere novi lider.

"Strateški, bila bi užasna ideja da se brod ostavi bez kapetana i da se prizna poraz uoči dana za glasanje", rekao je Kerbi.

Šta kažu njegovi protivnici

Lider konzervativaca Endru Šir je nakon objavljivanja fotografija rekao da je izuzetno šokiran i razočaran.

"Imati crno lice je otvoreno ismevanje i rasizam. Te 2001. godine to je bilo podjednako rasistički kao i danas, 2019. godine", rekao je Šir.

"Kanađani su večeras mogli da vide nekoga ko ne ume da prosuđuje i ko nema integritet i ko nije sposoban da upravlja našom državom, poručio je Šir.

Lider Nove demokratije NDP Žagmet Sinj smatra da je Tridoovo ponašanje problematično i uvredljivo:

"Mislim da on za to treba da odgovara. Mislim da treba da odgovori na pitanje zašto je to uradio i šta to govori o tome šta on misli o ljudima koji se zbog boje svoje kože suočavaju sa izazovima i preprekama u svojim životima."

Šokirana je bila i liderka Zelene partije Elizabeta Mej. Ipak, ona ne veruje da je Trido rasista.

"U tom trenutku u njegovom životu, mogu reći da je bio nesvesni rasista. Ne bih danas rekla da je čovek kojeg poznajem rasista. Međutim, ne bih mogla da pomislim ni da takva fotografija postoji", rekla je Mejova.

U Bloku za Kvebek su uvereni da Trido nije rasista, ali da činjenica da nije predvideo ovakvu situaciju pokazuje da nema dovoljno kvaliteta da predvodi državu iz G-7.

U Narodnoj partiji navode da je on najveći licemer u zemlji.

Liberali uz svog lidera

Iz Liberalne partije je potvrđeno da je Džastin Trido na tim fotografijama i snimku, ali nisu izdali zvanično saopštenje.

Greg Fergus, crni liberal koji je na izbornoj listi, smatra da Tridou treba da se sudi prema odličnim rezultatima koje je postigao u promociji jednakosti i raznolikosti, a ne prema onome što se desilo pre 20 godina.

Ketrin Mekkena, koja je bila ministarka za klimatske promene, rekla je da je Trido bio napravio grešku, ali da ne bi bila sa njim na izbornoj listi da ne veruje u njega. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво