20. septembar  2019. 22.48  | Izvor: Tanjug

Najbolje kompanije u okviru projekta 100 najboljih

BEOGRAD -

Na gala svečanosti u organizaciji projekta “100 najvećih”, večeras su u Beogradu dodeljene nagrade najboljim kompanijama po prihodu, dobiti, broju zaposlenih i izvozu.

Priznanja su dodeljena NIS-u, EPS-u, DIPOS-u, Porshe Beograd, Gradina, DIS, MOL, Imlek, Industrija mesa Matijević, Clover Srbija, Krupnik, GIM, Nelt, Knez Petrol, AURA, Coopservice , Gigatronu, Matisu, Nissan Srbija, Lovo promet, Don Don, DTD ribarstvo, Agroprometu.

privredna, komora, srbije, pks, 660x330

Projekat koji se realizuje u Srbiji pod punom podrškom Privredne komore Srbije - "100 najvećih“, ove godine se održava pod sloganom “Množimo prilike, delimo uspehe", a prvi put je realizovana u Srbiji u partnerstvu sa Addiko bankom.

Od 434.990 aktivnih kompanija, koliko ih trenutno ima u Srbji, bilanse za 2018. godinu je predalo 108.083 kompanija, i one su se našle u izboru za 100 najvećih, dok je 1.186 jedinstvenih kompanija zadovoljilo kriterijume za taj projekat, i to u 16 kategorija i 15 delatnosti.

Osim po prihodu, dobiti, broju zaposlenih i izvozu, kompanije su podeljene i po veličini - velike, srednje, mikro i male.

Direktorka projekta "100 najvećih" u Srbiji Ana Knežević kazala je da je godinu dana unazad intenzivno rađeno na tržištu zemlje.

Prema njenim rečima, projekat “100 najvećih” čitave godine ima više različitih aktivnosti kojima želi da promoviše dobre poslovne prakse na način da budu dobar i uzoran model svim kompanijama koje se nalaze na početku.

"Jedna od velikih vrednosti projekta jeste da najbolje kompanije prezentujemo kroz publikaciju kako bi bile model i uzor drugim kompanijama da se sledeće godine i one nađu na listi 100 najboljih”, kazala je Kneževićeva.

Projekat "100 najvećih" počeo je pre 32 godine u BiH sa izdavanjem prve monografije o privredi te zemlje i zemalja regiona, kazala je direktorka projekta u Bosni i Hercegovini Alena Ahmetspahić Fočo, dodajući da se od tada svake godine rade rang liste po izvozu, neto dobiti, investicijama.

Kako je projekat rastao, lista je proširivana u smislu da se počelo sa rangiranjem i malih i srednjih i velikih firmi.

“To smo uradili kako bismo što više njih uvrstili u analitiku i kako bi dali veću realnu sliku uspešne privrede naše zemlje”, kazala je Ahmetspahić Fočo.

Dodala je da je vremenom projekat prerastao u regionalni, a da su pre nekoliko godina počeli da obavljaju i regionalne podatke i 100 najvećih u svakoj zemlji regiona, kada je počeo da vlada i veći interes za sam projekat.

Manifestacija “100 najvećih” u Podgorici se već dve godine održava, kazala je dodajući da se u Srbiji održava večeras prvi put.

“Mislimo da je ovo veliki uspeh. Za ovaj projekat vlada interesovanje i drugih zemalja, tako da se nadamo da ćemo se proširiti”, navela je Ahmetspahić Fočo.

Kako je rekla, u Sarajevu je pre dva dana održana regionalna konferenciju u kojoj su učestvovali lideri zemalja Zapadnog Balkana, a na kojoj se došlo do zajedničkog zaključka da je potrebno zajedničko regionalno tržište, jer svaka zemlja u regionu je mala, odnosno malo tržište za investitore.

“Mi smo čak i kao region mali za velike investicije, ali smo tako ipak mnogo interesantniji i investitorima, puno nam je značajniji i izvoz ako zajedno radimo i ako se povezujemo”, istakla je Ahmetspahić Fočo.

Predsednik Izvršnog odbora Addiko banke Vojislav Lazarević kazao je da je ta banka ušla u ovaj projekat, jer je regionalnog karaktera i umrežava najznačajnija preduzeća u regionu.

Jedan od razloga da učestvuju u ovom projektu, prema rečima Lazarevića, jeste i to što je od velikog značaja da se prepozna ko su najbolji na tržištu, jer upravo oni daju ritam tržištu, predvode ga, daju nove ideje i nove načine poslovanja.

“Ušli smo u projekat kako bismo potpomogli da se prepoznaju ko su lideri tržišta i kako bismo pomogli svim drugim učesnicima na našem tržištu da se razvijaju u dobrom pravcu”, kazao je Lazarević.

Među prvih deset je i DIPOS, a tu ih je, prema rečima generalnog direktora te kompanije Đorđa Krivokapića, dovelo to što su u prethodnih pet godina imali neočekivano veću dobit nego što su planirali, 75 odsto više.

Naveo je i da je naplata potraživanja bila na nivou od oko 90 odsto, a da su imali i skoro duplo veću uplatu u budžet Srbije nego u prethodnom periodu.

DIPOS je večeras predstavio i projekat - početak izgradnje diplomatskog kluba, a Krivokapić je rekao da je taj klub važan za DIPOS, Grad Beograd i celu Srbiju.

“Diplomatska zajednica u našoj zemlji već dugo vremena čeka na jedno takvo mesto gde će se okupljati diplomate i poslovna zajednica”, kazao je Krivokapić.

Na gala večeri je takođe predstavljena specijalna publikacija u kojoj se nalazi hiljadu najuspešnijih kompanija, a koja je izrađena u okviru projekta.

Na svečanosti, osim direktora projekta “100 najvećih” Bosne i Hercegovine Alene Ahmetspahić Fočo i Crne Gore Ratka Nikolića, prisutni su bili i predstavnici više od 220 firmi iz Srbije, predstavnici PKS-a, državni zvaničnici, ambasadori, najeminentniji predstavnici domaće privrede, umetnosti, medija...