Učestvovaćemo u ciklusu od 12 milijardi evra

E.B.T.

20. 09. 2019. u 19:02

Evropska investiciona banka spremna da finansira projekte. Moguća su ulaganja u železnicu, puteve, turizam...

Учествоваћемо у циклусу од 12 милијарди евра

Dubravka Negre (EIB)

EVROPSKA investiciona banka (EIB) spremna je da podrži i finansira projekte u okviru novog investicionog ciklusa u Srbiji, koji je prema dosadašnjim procenama težak oko 12 milijardi evra.

Direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre ističe da je banka spremna da sasluša državu u vezi sa svim projekatima, a posebno ukazuje na razgovore sa nadležnima oko finansiranja razvoja železničke infrastrukture, državnih i lokalnih puteva, digitalizacije u školstvu i sektora turizma u Srbiji.

- Mi smo najveća međunarodna finansijska institucija na svetu - kaže Negre. - Naše godišnje aktivnosti su oko 60 milijardi evra. Nema velikog projekta u Evropi i šire koji se nije realizovao bez naše pomoći, tako da smo tu da saslušamo i pomognemo.

Isplate banke za postojeće projekte u našoj zemlji, prema njenim rečima, teku dobro i podseća da je nedavno potpisano finansiranje za izgradnju auto-puta između Niša i Merdara. Negre ocenjuje da je reč o projektu koji će doprineti privrednom razvoju tog dela Srbije. Pored 100 miliona evra iz kredita EIB-a za ovu deonicu, potpisano je i 40 miliona evra donacije.

Potrebna je dobra priprema projekata, ukazuje Negre, da bi uopšte došlo do njihove realizacije na terenu.

- Do sada smo ove godine u Srbiji potpisali preko 50 miliona samo bespovratnih sredstava što za investicije što za pomoć pripremanju projekata da bi oni mogli da se realizuju na dobroj osnovi - precizirala je direktorka Regionalnog predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan.



VODOVOD I KANALIZACIJA

NOVI projekti predviđaju da se novac banke, 50 miliona evra, uloži u izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u opštinama, kao i 10 miliona bespovratne pomoći u istu svrhu, a 22 miliona opredeljeno je za lokalne samouprave kako bi se gradila i uredila obdaništa, škole, domovi zdravlja, lokalni putevi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)