Rektorka: Ubrzati proceduru o odlučivanju u vezi s doktoratom Siniše Malog

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović poručila je da će sve nadležne službe Univerziteta učiniti sve kako bi se ubrzale procedure o odlučivanju o osporenom doktoratu ministra finansija Siniše Malog.
Popović je posle zajedničke sednice Senata Saveta univerziteta i Studentskog parlamenta podsetila da, posle odluke komisije Fakulteta organizacionih nauka, Etički dobor Univerziteta ima zakonski rok do 120 dana, ali je poručila da je u ovom trenutku zbog osetljivosti situacije izuzetno važno da se taj rok ubrza.
 
Rektorka je rekla da će se "strpljivo i istrajno" pregovarati sa studentima koji blokiraju Rektorat.
 
Oni moraju da izađu iz Rektorata, ali ne kao poraženi, već kao grupa koja će imati osećaj da je ostvarila barem deo svojih zahteva, rekla je Popović novinarima posle sednice Senata Saveta univerziteta i Studentskog parlamenta koja je zbog blokade Rektorata održana na Građevinskom fakultetu.
 
"Pregovori, pregovori, pregovori", to je naša strategija istakla je rektorka i dodala da veruje u to da studenti koji blokiraju iskreno veruju u to što rade i da su zbog toga pregovori izuzetno osetljivi i pipavi.
 
"Naše su namere jasne, mi želimo da podržimo studente tamo gde je to moguće, a ima i stvari gde ne možemo da ih podržimo", rekla je rektorka.
 
Ona je dodala da se na nivou Univerziteta vrlo ozbiljno razmatra kako može da se radi efikasnije i da se ubrzaju postupci.
 
Povodom zahteva studenata da rektorka u programu Radio-televizije Srbije javno od predsednice Vlade zatraži smenjivanje ministra finansija Siniše Malog, Popović je rekla da to nije u nadležnosti Univerziteta.
 
"Vama je jasno da ja to ne mogu da uradim. Ne mogu da govorim o stvarima koje su izvan nadležnosti Univerziteta, ne mogu da govorim premijerki šta treba da radi, kao što ne mislim da Univerzitetu bilo ko treba da govori šta da radi", rekla je Popović.
 
Napomenula je da to nije odbijanje, već "granica odgovornog ponašanja".
 
Rektorka je istakla da zbog blokade Rektorata, koja traje nedelju dana, već postoje posledice i upozorila da "Rektorat ne može da funkcioniše još dugo izvan svoje matične zgrade" i da je "šteta po celu zajednicu već sada prevelika".
 
"Svima nam je u interesu da se ova stvar što pre okonča", poručila je Popović.
 
Dekan Fakulteta organizacionih nauka (FPN) Milija Suknović, čija komisija treba da se izjasni o osporenom doktoratu Siniše Malog, rekao je novinarima nakon sednice da će kontaktirati članove komisije i pokušati da ubrza proces.
 
Dekan Građevinskog fakulteta Vladan Kuzmanović je na zajedničkoj sednici Senata, Saveta i Studentskog parlamenta poručio da treba izbeći politizaciju Univerziteta.
 
"Mi smo svi, zajedno sa naših 100.000 studenata, taoci prepucavanja između vlasti i opozicije", naveo je Kuzmanović.
 
Ipak, on smatra da su ovom trenutku pregovori sa studentima jedino rešenje i zalaže se za pošten pristup.
  • Novica

    21.09.2019 03:08
    Vucicev Rijaliti sa laznim diplomama, da narod nebi ni sekund pomislio za koliko jeftino radi i kako mu je sa tom platom BEDAN i JADAN ZIVOT! Uzivajte ovce dok vas Vucic i ostali tajkuni sisaju i manipulisu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.